Πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του προγράμματος REACT, που χρηματοδοτεί η ΕΕ μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο  δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους κατοίκους της πόλης να παρέχουν προσωρινή φιλοξενία σε πρόσφυγες, οικογένειες ή άτομα. Πρόκειται για 30 θέσεις για τη φιλοξενία προσφύγων τις οποίες θα αναλάβουν να δημιουργήσουν στις εστίες τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιθυμούν να φιλοξενήσουν και να συγκατοικήσουν με τους πλέον ευάλωτους από τους πρόσφυγες της περιοχής μας (γυναίκες έγκυες, γυναίκες με παιδιά, κτλ) που έχουν αιτηθεί ασύλου και είναι δικαιούχοι μετεγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό η δημοτική αρχή προσβλέπει στην αξιοπρεπή διαβίωση, τη στήριξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο, με στόχο τη σταδιακή μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε: «Το πρόγραμμα της φιλοξενίας προσφύγων είναι προφανώς σταγόνα στον ωκεανό του δράματος της προσφυγιάς που βιώνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Όμως, η φιλοξενία, έστω και λιγοστών από αυτούς, έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Συμβολίζει την συνύπαρξη και την αλληλεγγύη, την ανοιχτή, φιλόξενη και ανεκτική κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Γι’ αυτό, θέλω να παρακινήσω εκείνους τους Θεσσαλονικείς που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες να το πράξουν, όχι μόνο επειδή το πρόγραμμα REACT μεριμνά ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά από αυτή τη φιλοξενία, αλλά κυρίως επειδή θα γίνουν οι πρεσβευτές της ανοιχτής και φιλόξενης Θεσσαλονίκης», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Αναφερόμενη στη φιλοσοφία του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, σημείωσε: «Με τις υποδείξεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταλήξαμε σε ένα μίγμα 660 θέσεων έως το τέλος του 2016, εκ των οποίων μόνον οι 60 αφορούν τη φιλοξενία, και οι οποίες μάλιστα μοιράζονται στις επικράτειες των τριών δήμων-εταίρων, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να αναλαμβάνει τελικά μόνον τις 30 από αυτές. Η λογική της Ύπατης Αρμοστείας και η δική μας ήταν ακριβώς ότι προβάλλονται οι αρχές της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό. Μόνο αυτές οι αρχές μπορούν να εγγυηθούν την ειρηνική διαβίωση όλων μας, την αποφυγή εντάσεων και ρατσιστικών φαινομένων και τελικά την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν στη χώρα μας».

Η διαδικασία της φιλοξενίας προβλέπει τα εξής:

  • Η διάρκεια του προγράμματος εκτείνεται έως τις 31/12/2016 ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα παράτασης για το 2017.
  • Οι πρόσφυγες θα έχουν έγγραφα αίτησης ασύλου ή αίτησης μετεγκατάστασης και θα πρέπει να μείνουν για περιορισμένο χρόνο στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες των αιτημάτων τους. Δίνεται προτεραιότητα στη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) με λίστες επιλογής που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία.
  • Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και τη διαχείριση της συγκατοίκησης. Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις της αρμονικής συνύπαρξης, οι κοινωνικοί λειτουργοί θα αναλάβουν να προσφέρουν πληροφόρηση για το πρόγραμμα, να διερευνήσουν τις συνθήκες συγκατοίκησης και να διαχειριστούν τα όποια θέματα προκύπτουν.
  • Τα άτομα που επιθυμούν να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο σε ιδιόκτητη κατοικία τους θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ποσού της τάξης των 75 ευρώ μηνιαίως για κάθε θέση πρόσφυγα που φιλοξενούν, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές καθημερινές δαπάνες που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση.
  • Οι επισιτιστικές ανάγκες των προσφύγων προβλέπεται ότι θα καλύπτονται σε μηνιαία βάση με κουπόνια τροφίμων (μηνιαία κουπόνια αξίας 90 ευρώ για κάθε θέση πρόσφυγα), τα οποία χορηγούνται στον/στην ωφελούμενο πρόσφυγα.
  • Οι πρόσφυγες που πρόκειται να φιλοξενηθούν έχουν καταγραφεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχουν διέλθει ιατρικού ελέγχου.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας του προγράμματος αναδοχής είναι οι:

  • Φώτης Τέγος, τηλ. 2313 330356
  • Βαΐα Θεοδωρακοπούλου, τηλ. 2310 509012
  • Άννα Γεωργιάδου, τηλ. 2310 509021
  • Μαρία – Άννα Καλογεροπούλου, τηλ. 2310 509038

Περισσότερες πληροφορίες γενικού περιεχομένου για το πρόγραμμα REACT: ΕΔΩ

 

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη φιλοξενία προσφύγων: ΕΔΩ

 

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για τη φιλοξενία: ΕΔΩ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, REACT, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!