Προετοιμασίες για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Προετοιμασίες για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα είχε σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, μετά την πληροφόρηση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια. “Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά στα Λαγκαδίκια καθώς ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα μας ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν και άλλες αντίστοιχες δομές στο νομό Θεσσαλονίκης” τόνισε ο κ. Καραγιάννης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για δημιουργία αντίστοιχου Κέντρου και στο Δήμο Βόλβης και συγκεκριμένα σε κατασκήνωση στο Σταυρό.

Στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Έδεσσας, έφτασαν χθες το βράδυ περίπου οκτακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες. “Η καταγραφή και τακτοποίησή τους από το στρατό και την αστυνομία διήρκησε μέχρι το πρωί” σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.

Το θέμα της δημιουργίας χώρων φιλοξενίας προσφύγων κυριάρχησε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Έδεσσας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου, πρόταση από τον δήμο δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε στρατόπεδο που βρίσκεται μέσα στην Έδεσσα και σε κατασκήνωση που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας.

Τρεις χώροι προετοιμάζονται στο Δήμο Κατερίνης, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Παπαζιώγας. Ένας καταυλισμός προσωρινής διαμονής 400 ατόμων δημιουργείται στο γήπεδο της Νέας Χράνης και ένας ακόμη καταυλισμός προσωρινής διαμονής 200- 300 ατόμων στο Χτήμα Ηρακλή, ιδιωτικό χώρο που μισθώθηκε και βρίσκεται στο 13ο χλμ Κατερίνης Ελασσόνας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν σε αυτούς τους δύο χώρους θα παραμείνουν εκεί για χρονικό διάστημα 7 έως 10 ημερών και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλα κέντρα.

Ένας ακόμη χώρος, αλλά μόνιμης φιλοξενίας αυτή τη φορά, προετοιμάζεται στο παλιό Ψυχιατρείο της Πέτρας και θα έχει δυναμικότητα πεντακοσίων ατόμων. Οι πληροφορίες από την περιοχή τοποθετούν χρονικά την άφιξη των πρώτων προσφύγων αύριο. Στο μεταξύ εκατό άτομα έφτασαν χθες στο Κάμπινγκ Νηρέας που βρίσκεται στο Δήμο Δίου Ολύμπου και άλλα 300 αναμένονται σήμερα.

Στο νομό Ημαθίας, συνεδριάζει αύριο το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων. Ο δήμος γνωστοποίησε ότι το κατεπείγον της συνεδρίασης συνίσταται στο ότι με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτριου Βίτσα γνωστοποιήθηκε στο δήμαρχο Βέροιας ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στο χώρο του στρατοπέδου Αρματολού Κόκκινου και θα χρησιμοποιηθεί για 300 έως 500 πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες υπάρχουν και για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο 722 που βρίσκεται στο Δήμο Αλεξάνδρειας.

Στο μεταξύ, στο νομό Κιλκίς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη λόγω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη και στα κέντρα του Χέρσου και της Νέας Καβάλας. Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στο νοσοκομείο Κιλκίς, λόγω των περιστατικών με πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί αλλά και των πολλών συνοδών.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!