πρόεδρος-πεδκμ-ο-καλλικράτης-δεν-απ-80542
ΔΗΜΟΙ | 10.11.2016 | 12:24

Πρόεδρος ΠΕΔΚΜ: Ο «Καλλικράτης» δεν απέδωσε -Περικοπές πόρων 65% στους δήμους

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (1-3 Δεκεμβρίου), παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δημάρχους.

Μίλησε για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, αλλά και στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη Βόρεια Ελλάδα.

Ερ: Η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου τους δημάρχους όλης της χώρας. Τι θα προτάξετε ως βασικά θέματα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ;

Πράγματι το πρώτο τριήμερο του προσεχούς Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Ως ΠΕΔΚΜ θα προτάξουμε: (α) την καταστατική θέση των αιρετών, (β) τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (γ) τη διοικητική μεταρρύθμιση σε τρία επίπεδα (Τοπική Αυτοδιοίκηση (α΄ βαθμός), Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (β’ βαθμός) και κεντρικό κράτος), (δ) τροποποιήσεις – βελτιώσεις και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη με ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος.

Ερ: Γίνεται πολύς λόγος για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Τι ζητάτε από την κυβέρνηση;

Ο Καλλικράτης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, διότι το πρόγραμμα ΕΛΑΔΑ το οποίο, κατά τη λαϊκίστικη έκφραση της τότε κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου θα αποτελούσε την ατμομηχανή που θα ωθούσε μπροστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν πέτυχε ποτέ. Αντίθετα, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ο Καλλικράτης ψηφίσθηκε τον Ιούνιο του 2010 μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, που ήταν τον Μάιο, το οποίο προέβλεπε και μείωση των δήμων και κοινοτήτων σε 325 δήμους και μεγάλη μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσθέτω την ανάγκη να απαντήσουμε στην κρίση με περισσότερους πόρους στην ΤΑ, με περισσότερη ΤΑ με περισσότερη αποκέντρωση.

Ερ: Πώς μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα των δημοτών μέσα στα στενά οικονομικά της Αυτοδιοίκησης;

Παρά τις μεγάλες περικοπές των πόρων της, που ξεπερνούν το 65% κατά μέσο όρο από το 2010 μέχρι σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση -και η εκκλησία- στην κρίση άντεξε και στήριξε με τις κοινωνικοπρονοιακές της δομές τους αδυνάτους οικονομικά, τους ανέργους (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Π.Σ., ΒΝΣ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), δωρεάν ιατρεία και φυσικοθεραπευτήρια, λουτροθεραπείες, κατασκηνώσεις, μειωμένα δημοτικά τέλη, μειωμένα περαιτέρω δημοτικά τέλη σε αναπήρους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, κωφαλάλους, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία. Αυτές οι παροχές μαζί και με τα συσσίτια της Εκκλησίας (9.000 περίπου είναι οι συτιζόμενοι καθημερινά στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη δυτική Θεσσαλονίκη) στηρίζουν και κυριολεκτικά πολλές φορές διασώζουν τον πληθυσμό που βρίσκεται σε απόλυτη φτώχεια.

Ερ: Ποιο θεωρείτε, ως πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κεντρικής Μακεδονίας;

Η αποβιομηχάνιση, η αποεπένδυση και η ανεργία. Ο ιδιωτικός τομέας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες) χειμάζεται δεινά. Συνηθίζεται στη χώρα μας να «χύνονται ποταμοί δακρύων» ακόμη και για ένα εργαζόμενο στον λεγόμενο δημόσιο τομέα αλλά για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους στον λεγόμενο ιδιωτικό τομέα ούτε ένα δάκρυ… Θα έλεγα τι κρίμα! Τι ντροπή! Αλήθεια «αυτούς μάνα δεν τους γέννησε;». Ιδιαίτερα επισημαίνω, για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, την «τροπή σε φυγή» στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες χιλιάδων επιχειρήσεων, λόγω του δυσμενούς και λίαν επαχθούς φορολογικού κλίματος στη χώρα μας (23% Φ.Π.Α., 29% φορολογία εισοδήματος, προκαταβολή φόρου επομένου στους 100%, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, κλπ), με αποτέλεσμα την οδυνηρή οικονομικά απώλεια πόρων.