Πρόεδρος Δ.Σ Χάλκης: Γιατί έστειλα το δήμαρχο στο κρατητήριο

Τη δική του εκδοχή δίνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης, στο περιστατικό, που είχε σαν αποτέλεσμα ο δήμαρχος του νησιού Μιχαήλ Πατρός, να βρεθεί για λίγη στο κρατητήριο, μετά από καταγγελία του ίδιου στην αστυνομία.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Χάλκης Ασκληπιός Μαρκάκης, στην επιστολή του προς το newsbeast.gr, το τηλεφώνημα που έκανε στην αστυνομία, έγινε όχι γιατί ο δήμαρχος οδηγούσε το μηχάνημα του Δήμου αλλά γιατί πετούσε τα απορρίμματα οδηγώντας τον εκσκαφέα του Δήμου και σπρώχνοντας εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων που είχε συσσωρεύσει ο ίδιος σε εκείνο το χώρο προς το γκρεμό και τη θάλασσα.

Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει ο κ. Μαρκάκης, έκανε τα απορρίμματα πλέον μη ανακτήσιμα για να οδηγηθούν στο ΧΑΔΑ Ρόδου όπως και θα έπρεπε, προσθέτοντας τα μαζί με τα απορρίμματα που είχε πετάξει τα προηγούμενα πέντε έτη αδιαφορώντας για τη γνώμη των κατοίκων της Χάλκης και του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς καμία άδεια από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Το 2011 ο σημερινός Δήμαρχος του νησιού μας, υπό τη πίεση υψηλών προστίμων από το Ελληνικό Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με χρηματοδότηση των προαναφερομένων αρχών, αναγκάστηκε να κλείσει την παράνομα λειτουργούσα μέχρι τότε χωματερή, που βρισκόταν σε απόσταση τριών και πλέον χιλιομέτρων από τον οικισμό. Το νόημα της πίεσης μέσω των υψηλών προστίμων, και της χρηματοδότησης του κλεισίματος των παρανόμων χωματερών, ήταν να αναγκαστούν οι Δήμοι, κλείνοντας τις παράνομες χωματερές, να αναζητήσουν κάποια από τις σύννομες και συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

xolkh3

Ο σημερινός Δήμαρχος Χάλκης αντί να αναζητήσει μια μόνιμη και σύννομη λύση, έκλεισε τη παράνομη χωματερή που λειτουργούσε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον οικισμό, και άνοιξε μια νέα, επίσης παράνομη, δίπλα στον οικισμό, δημιουργώντας δίπλα στα σπίτια μία μεγάλη εστία μόλυνσης και μια μεγάλη πληγή του περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί δυσφήμηση για το νησί μας, και θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επουλωθεί, όταν σταματήσει η ρίψη των απορριμμάτων, που συνεχίζεται απτόητη μέχρι και σήμερα. Για τη συγκεκριμένη απόλυτα λανθασμένη και παράνομη ενέργεια, η Δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε, ούτε συνεννοήθηκε για το παραμικρό, όλα αυτά τα πέντε και πλέον χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Δεν έκανε τη παραμικρή διαβούλευση με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντίθετοι.

Δεν έλαβε καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έλαβε τη παραμικρή αναγκαία άδεια από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, όπως Υγειονομική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Πολεοδομία, Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ή οποιαδήποτε άλλη συναρμόδια αρχή. Η διαρκής νοοτροπία των αυθαιρέτων ενεργειών, χωρίς διαβούλευση και χωρίς διαφάνεια, δυστυχώς οδηγεί σε τέτοια αδιέξοδα, και στην απομόνωση της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος πήγε πολύ νωρίς το πρωί προχθές Δευτέρα 20/09/2017 στο ελικοδρόμιο, προφανώς για να μη γίνει αντιληπτός, και με τη βοήθεια του μεγάλου εκσκαπτικού μηχανήματος του Δήμου, έσπρωξε προς τη θάλασσα τους εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών, που ήταν συσσωρευμένοι στο οροπέδιο δίπλα στο ελικοδρόμιο. Τα σκουπίδια αυτά υπολογίζαμε να μεταφερθούν σταδιακά προς τον ΧΥΤΑ Ρόδου, όταν μπει σε εφαρμογή η ολοκληρωμένη λύση που έχουμε προτείνει για τη μεταφόρτωση των σκουπιδιών της Χάλκης.

xolkh2Με την αυθαίρετη και παράνομη προχθεσινή πράξη του, ο Δήμαρχος καταργούσε οριστικά τη δυνατότητα μεταφοράς τους, αφού είναι αδύνατον πλέον να ανασυρθούν από τη πλαγιά του λόφου μέχρι τη θάλασσα. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εκατοντάδες αυτοί τόνοι σκουπιδιών, προστιθέμενοι στους προηγούμενους των πέντε τελευταίων ετών, επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο και μολυσμένο περιβάλλον σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναίτια, αφού μπορούσαν να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ, όπως προείπα, μόλις ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς.

Την Δευτέρα 19/09/2017 το πρωί, καθώς πήγαινα προς τη δουλειά μου, αντιλήφθηκα από μακριά τις κινήσεις του δημοτικού εκσκαπτικού μηχανήματος, που έσπρωχνε τα σκουπίδια και όπως είχα υποχρέωση, τηλεφώνησα στον Αστυνομικό Σταθμό Χάλκης, ζητώντας να παρέμβουν για να σταματήσει το παράνομο σπρώξιμο των σκουπιδιών προς η θάλασσα. Η Αστυνομία έκανε αμέσως τη δουλειά της, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις της και η συνέχεια του επεισοδίου είναι σε όλους πλέον γνωστή. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ο λόγος του τηλεφωνήματος μου προς την Αστυνομία για τις πράξεις του Δημάρχου Χάλκης δεν ήταν επειδή οδηγούσε το απορριμματοφόρο όπως ο ίδιος αναφέρει ούτε επειδή μάζευε τα σκουπίδια όπως παραπλανητικά διαδίδει.

Το τηλεφώνημα έγινε διότι ο ίδιος έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει. Δηλαδή πετούσε τα απορρίμματα οδηγώντας τον εκσκαφέα του Δήμου και σπρώχνοντας εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων που είχε συσσωρεύσει ο ίδιος σε εκείνο το χώρο προς το γκρεμό και τη θάλασσα κάνοντας τα απορρίμματα πλέον μη ανακτήσιμα για να οδηγηθούν στο ΧΑΔΑ Ρόδου όπως και θα έπρεπε, προσθέτοντας τα μαζί με τα απορρίμματα που είχε πετάξει τα προηγούμενα πέντε έτη αδιαφορώντας για τη γνώμη των κατοίκων της Χάλκης και του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς καμία άδεια από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες. Την βρομερή αυτή χωματερή έχει δημιουργήσει δίπλα στον οικισμό , δίπλα στο ελικοδρόμιο και τους μύλους.

Καθιστώντας την περιοχή άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας. Λέγοντας μας ασήμαντους δείχνει και την αίσθηση ευθύνης που τον διέπει προς του πολίτες της Χάλκης και το σεβασμό που τους δείχνει όταν εκφράζουν την αντίθεση τους στις άκρως επικίνδυνες αυθαιρεσίες του. Δείχνει την αίσθηση Δημοκρατίας που έχει και την αξία που δίνει στη Διαβούλευση σαν μέσο επίλυσης των προβλημάτων με την συμμετοχή των πολιτών. Η αξία ή η Απαξία δεν αποδίδεται με κούφια λόγια και θεατρινισμούς αλλά από τις πράξεις του κάθε ενός. Δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη για εξαγωγή συμπερασμάτων από την επίσκεψη όποιου πραγματικά ενδιαφέρεται για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας στην περιοχή που έχει καταστήσει βρομερό και μολυσματικό σκουπιδότοπο ο Δήμαρχος.

Με εκτίμηση

Ασκληπιός Μαρκάκης

Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ, ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!