Πράσινο Ταμείο: Ενέκρινε τη χρηματοδότηση της ενεργειακής παρακολούθησης των δημοτικών κτιρίων 

Εγκρίθηκε η χρηματοδότησης της πρότασης με τίτλο «Ενεργειακή παρακολούθηση και υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος κτιρίων και εγκαταστάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση» που υπέβαλε ο δίκτυο ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2019» του Πράσινου Ταμείου.

Η πρόταση περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την εγκατάσταση σε επιλεγμένους Δήμους της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ μίας ψηφιακής πλατφόρμας GIS, η οποία θα παρακολουθεί το ανθρακικό αποτύπωμα και τις ενεργειακές καταναλώσεις των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, με σκοπό να αποτελέσει ένα καινοτόμο εργαλείο εποπτείας των υποδομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εφαρμογή της πλατφόρμας θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και εγκαταστάσεων βοηθώντας τους Δήμους να σχεδιάσουν στοχευμένες παρεμβάσεις είτε ενεργειακής αναβάθμισης είτε ενεργειακής διαχείρισης και να μειώσουν τις καταναλώσεις, το κόστος και το ανθρακικό τους αποτύπωμα συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών τους, καθώς και στη μακροχρόνια στρατηγική της Ελλάδας και της Ευρώπης για τη μείωση των αέριων εκπομπών μέχρι το 2050. Επιπλέον, θα ενισχύσει και θα συμπληρώσει τα υφιστάμενα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος που εξελίσσονται στους Δήμους, καθώς και όσα βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού τους.
​​
Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας εναρμονίζεται πλήρως με το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, οι οποίες αφορούν σε θέματα Προστασίας του περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης, Αειφορίας και Κυκλικής Οικονομίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τα μέλη της, τα οποία είναι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να υλοποιήσουν ενέργειες και δράσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις. Η υλοποίηση της πρότασης συνδυάζει τους βασικούς σκοπούς του Δικτύου και θα αποτελέσει ένα εργαλείο προώθησης τοπικών στρατηγικών υπέρ της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!