πράσινο-φως-για-την-επαναλειτουργ-23820
ΔΗΜΟΙ | 21.07.2017 | 19:26

“Πράσινο φως” για την επαναλειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου Περάματος

Στον δρόμο της ολοκλήρωσης για την πλήρη επαναλειτουργία και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία βρίσκεται, πλέον, το δημοτικό κολυμβητήριο Περάματος «Γιώργος Κασιμάτης», ένα έργο ολυμπιακών προδιαγραφών που κατασκευάστηκε το 1991, λειτούργησε μόνο σε δύο περιόδους (από τον Ιούλιο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2007 και από τον Ιούλιο του 2009 έως και τον Ιούλιο του 2010) και στη συνέχεια, σύμφωνα με τη σημερινή δημοτική Αρχή, εγκαταλείφθηκε.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, το κολυμβητήριο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά από αυτό του ΟΑΚΑ και βρίσκεται μπροστά από τον θαλάσσιο χώρο όπου διεξήχθη το 480 π.Χ. η ναυμαχία της Ελευσίνας. Σύμφωνα με το δήμο Περάματος είχε εγκαταλειφθεί για αρκετά χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί και υποστεί μεγάλες καταστροφές από αγνώστους.

«Ό,τι δεν μπορούσαν να ξηλώσουν το κατέστρεφαν», δήλωσε το δήμαρχος της πόλης, Γ. Λαγουδάκης, που με εθελοντισμό αλλά και μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, στο οποίο απασχολούνται άνεργοι συμπολίτες μας, κατάφερε με μεγάλες προσπάθειες να επιδιορθώσει σχεδόν όλα τα προβλήματα και τις ζημιές που είχαν υποστεί οι χώροι του κολυμβητηρίου, ενώ πλέον υπάρχει φύλαξη σε 24ωρη βάση, προκειμένου να μην υπάρξουν νέοι βανδαλισμοί.

Σήμερα το πρωί, τους χώρους του κολυμβητηρίου επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Περάματος.

«Δεν πρέπει να δούμε το κολυμβητήριο στο Πέραμα ως μία μεμονωμένη περίπτωση. Η ιστορία του κολυμβητηρίου, επί της ουσίας, είναι η ιστορία των αθλητικών εγκαταστάσεων όλης της χώρας. Αν συνέβαινε μόνο εδώ θα ήταν τα καλά νέα. Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι ότι οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις, και ειδικά αυτές που σχεδιαστήκανε με μεγαλεοπίβολους και πηχυαίους τίτλους, μείνανε παραιτημένες και διάσπαρτες ανά την επικράτεια, αλλά κοστίσανε και χρήματα που κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τελικά» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

Όπως πρόσθεσε, συμφώνησαν με τον κ. Λαγουδάκη να προχωρήσει, άμεσα, η υποβολή της μελέτης, από πλευράς δήμου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συντήρηση του εξοπλισμού του κολυμβητηρίου και το κτίριο να επαναλειτουργήσει και να δοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία.

«Για εμάς, αυτό το γεγονός είναι κομβικό γιατί μέσα από τις πισίνες υλοποιείται το πρόγραμμα της κολύμβησης των μαθημάτων αποφυγής πνιγμού για τα παιδιά που πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο», σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Ένα ποσοστό 80% των παιδιών που πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία έχουν αυτήν την παροχή, κάτι που σε άλλα χρόνια προσφερόταν μόνο σε αυτούς που είχαν την οικονομική δυνατότητα». Όπως τόνισε, σε συνεργασία με τον δήμο, θα σχεδιαστούν τα προγράμματα άθλησης προκειμένου να υπάρχουν συνεχώς γυμναστές και να υπάρχει πλήρης χρήση του κολυμβητηρίου.

Η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι έχει επισκεφθεί τον Δήμο Περάματος αρκετές φορές και υπάρχει συνεργασία, ενώ για την κοινωφελή εργασία υπενθύμισε ότι δίνεται η ευκαιρία, για οκτώ μήνες, σε ανθρώπους που έχουν να εργαστούν τρία και τέσσερα χρόνια, από ευάλωτες ομάδες να μπορέσουν να ενταχθούν στην κανονικότητα που προσφέρει ο δήμος, μέσω της χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας).

Η αναπληρώτρια υπουργός υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, πέρα από το γενογός ότι υποστηρίζει ανέργους, έχει και έναν άλλο στόχο, να δώσει την ευκαιρία στον άνεργο να υλοποιεί έργα τα οποία τα παραδίδει ο ίδιος στην τοπική κοινωνία, μέσα από την επίβλεψη του δήμου. «Αυτή η δουλειά που έχει γίνει στο Πέραμα, μέσα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, σε παιδικές χαρές και σε κτίρια που επισκευάστηκαν είτε ήταν σχολεία ή δημόσιες δομές ή αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να μείνει εδώ και το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίζει να συνεργάζεται οριζόντια με δήμους και άλλα υπουργεία, προκειμένου να βρίσκουμε εκείνες τις συνέργειες που χρειάζεται η τοπική κοινωνία, προκειμένου να βελτιώνεται το επίπεδο ζωής του πολίτη σε κάθε δήμο της χώρας» υπογράμμισε.

«Θέλω να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω τους δύο υπουργούς στην πόλη του Περάματος, αλλά και για την ανταπόκρισή τους να περιηγηθούν σε αυτόν τον χώρο που για πολλά χρόνια παρέμενε κλειστός, ενώ στο παρελθόν είχε λεηλατηθεί και εγκαταλειφθεί» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης. «Εδώ και τρία χρόνια, που αναλάβαμε τη δημοτική Αρχή, καταβάλουμε μία μεγάλη προσπάθεια να τον αποκαταστήσουμε και να τον δώσουμε σε χρήση προς τους πολίτες. Με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, το κολυμβητήριο έχει έρθει σε ένα καταπληκτικό σημείο. Νομίζω ότι με τη βοήθεια και την παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού για την επισκευή και συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού πολύ σύντομα η πόλη του Περάματος θα διαθέτει ένα κολυμβητήριο προς χρήση των πολιτών και όχι μόνο της πόλης της δικής μας, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, ότι το δημοτικό κολυμβητήριο έχει αγωνιστική θερμαινόμενη πισίνα οκτώ διαδρόμων, διαστάσεων 50 μέτρων μήκους, 21 μέτρων πλάτους και 2,200 βάθους, αγωνιστικούς βατήρες εκκίνησης με πλατφόρμα 75 εκατοστά, με αντιολισθητικές και αντικυματικές διαδρομές.

Το νερό των δεξαμενών είναι σχεδιασμένο να ανανεώνεται, να απολυμαίνεται και να φιλτράρεται σε καθημερινή βάση, αυτόματα και με συστήματα καθαρισμού. Η θερμοκρασία του νερού, μέσω των ειδικών καυστήρων, μπορεί να κυμαίνεται από 25 έως 30 βαθμούς C, ανάλογα την εποχή και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Το κτίριο του κολυμβητηρίου έχει χώρους υποδοχής, αναμονής, γραφεία διοίκησης και γυμναστήριο, ενώ τα αποδυτήρια βρίσκονται σε ξεχωριστούς χώρους για τα μικρά παιδιά (αγόρια-κορίτσια), για τους ενήλικες (άνδρες-γυναίκες), για τους προπονητές και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, υπάρχει ιατρείο και πρόβλεψη για κυλικείο με θέα τον χώρο της πισίνας. Τέλος, στον προαύλιο χώρο του κολυμβητηρίου υπάρχει χώρος πρασίνου και πάρκινγκ αυτοκινήτων.