Ποσό 6,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑΜΒ για κάλυψη λειτουργικών εξόδων - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
22
Ιούνιος
Back

Ποσό 6,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑΜΒ για κάλυψη λειτουργικών εξόδων

Με το ποσό των 6.400.000 € θα χρηματοδοτήσει ο Δήμος Βόλου τη ΔΕΥΑΜΒ, για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλες οι παρατάξεις ψήφισαν θετικά, πλην της ΛΑΣ που διαφώνησε με τον τρόπο επιχορήγησης μέσω των ΚΑΠ. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι μέσα στον Ιούλιο σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα της εκκαθάρισης της επιχείρησης.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος επισήμανε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ότι δεν πρόκειται για δάνειο και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού χρεών δήμου προς ΔΕΥΑΜΒ. Εξήγησε ότι πρόκειται για μία Π.Ν.Π. στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού από τις ΔΕΥΑ που δυσκολεύονται να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και ότι ήδη ανάλογα ποσά έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε ΔΕΥΑ ανά τη χώρα. Στην ουσία είπε, “ο δήμος επιχορηγείται μέσω των ΚΑΠ και η επιχορήγηση παρακρατείται σε δεκοκτώ δόσεις από μελλοντικές επιχορηγήσεις. Η ΔΕΥΑΜΒ θα επιστρέψει τα χρήματα στο δήμο σε 72 άτοκες δόσεις, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνο κατάσχεσής τους από την ΕΡΓΗΛ”. Επιπλέον ο κ. Μπέος επισήμανε ότι μέσα στον Ιούλιο θα συζητηθεί το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στην πρώην δημοτική αρχή του Π. Σκοτινιώτη για τους χειρισμούς της στο θέμα της ΕΡΓΗΛ, καθώς η αποδοχή πληρωμής ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ΕΡΓΗΛ, «άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου”. Τόνισε δε ότι ήταν μια πρωτοβουλία της τότε δημοτικής αρχής χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας που δήλωσε ότι θα παραθέσει τα σχετικά παραστατικά σε επόμενο Δ.Σ.

Μείωση εισπράξεων
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΥΑΜΒ η μείωση της εισπραξιμότητας, λόγω της πανδημίας, ανέρχεται σε 32,16%, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαγόρευση των δημοτών να προσέρχεται σε υπηρεσίες και στη μη λειτουργία του συνόλου σχεδόν των λοιπών επιχειρήσεων (επαγγελματίες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ.).

Επίσης αναφέρει ότι οι λειτουργικές δαπάνες του τελευταίου τετραμήνου ανέρχονται σε 7.724,062,95 €, με τις μέσες μηνιαίες δαπάνες να ανέρχονται σε 2.669.387,88 €.
Η απώλεια εισπράξεων σε βάθος τετραμήνου ανέρχεται σε 6.309.759,64 € και η Επιχείρηση ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο οικονομική ενίσχυση 6,4 εκ. € για το χρονικό διάστημα από 1-3-2020 ως 30-6-2020 που να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες της Επιχείρησης και η ΔΕΥΑΜΒ να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Η θέση των παρατάξεων της αντιπολίτευση

Από την παράταξη «Μαζί για το Βόλο» ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα στην είσπραξη εσόδων και πρέπει να αλλάξει η πολιτική είσπραξης και υπενθύμισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είχε κάνει αγωγή στο δήμο για χρέη προς αυτήν, με τον κ. Μπέο να του απαντά ότι αυτά «ήταν νομικά τερτίπια του Σκοτινιώτη να κλείνουν τις διαφορές στα δικαστήρια. Εμείς θα το κάνουμε μόνοι μας» τόνισε. Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αποστολάκη για το τιμολόγιο της ΔΕΗ που συνεχίζει να είναι οικιακό επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, απάντησε ότι ήδη έχει αποσταλεί εξώδικο στη ΔΕΗ και στην πορεία θα ακολουθηθεί η νομική οδός.

Ο Απ. Ριζόπουλος της ΛΑΣ επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για το θέμα της ΕΡΓΗΛ.  «Διότι πέρα από το πλέγμα τω νόμων που αξιοποιεί η ΕΡΓΗΛ, εμείς ως ΚΚΕ είχαμε απευθυνθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία. Ο αρμόδιος υπουργός μας απάντησε να γίνει λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης.  Σήμερα ως δημοτική αρχή να αναλάβετε πρωτοβουλία να δοθεί λύση πολιτική. Και να μην συνεχίζεται η ληστρική συμπεριφορά της». Τέλος εξήγησε ότι ο τρόπος επιχορήγησης της ΔΕΥΑΜΒ μέσω των ΚΑΠ θα στερήσει πόρους από το Δήμο Βόλου και ότι θα ψηφίσει λευκό.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!