πολυτέλεια-η-ιατρική-περίθαλψη-στους-244946
ΔΗΜΟΙ | 10.10.2013 | 19:11

Πολυτέλεια η ιατρική περίθαλψη στους Λειψούς

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο διαφθοράς σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας. Την ίδια στιγμή στους Λειψούς και στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ειδικά στα μικρότερα, τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας οξύνονται. Ο δήμαρχος Λειψών, θέλοντας να αφυπνίσει τους πάντες για τα προβλήματα στο νησί του, απέστειλε επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Αυτή τη στιγμή στο νησί μας υπάρχει μόνο ένας παθολόγος γιατρός. Η ανειδίκευτη (αγροτική) γιατρός που είχαμε έφυγε και δεν έχει αντικατασταθεί. Οι άλλες θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι κενές. Δεν μιλάμε καν για τους βοηθούς ιατρικών επαγγελμάτων που θεωρητικά προβλέπονται στο Πολυδύναμο Ιατρείο μας, τη μαία και άλλου είδους ειδικότητες» λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Μπενέτος Σπύρου.

«Ζούμε τη χειρότερη κατάσταση»

«Είμαι δήμαρχος από το 1987. Νομίζω ότι ζούμε τη χειρότερη κατάσταση στον χώρο της Υγείας και γενικότερα εδώ και 15 χρόνια. Οταν ο γιατρός υποαμείβεται και για να πάει και να έρθει στη Ρόδο χρειάζεται 90 ευρώ για τα εισιτήρια, ενώ λόγω της κακής σύνδεσης αναγκάζεται συνήθως να διανυκτερεύσει, καταλαβαίνετε ότι ζούμε σε έναν αποκλεισμένο τόπο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπω κανένα φως στον ορίζοντα».

Ο παθολόγος κ. Γιώργος Τσουκαλάς είναι ο ένας και μοναδικός αυτή τη στιγμή γιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λειψών. Το υπάρχον προσωπικό αποτελείται από αυτόν, δύο νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή υπάλληλο του δήμου που οδηγεί το ασθενοφόρο. Η θέση παιδιάτρου είναι κενή σε ένα νησί με περίπου 200 παιδιά και 800 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι τριπλασιάζονται. «Κατά μέσον όρο υπάρχουν καθημερινά 15-20 συνταγογραφήσεις και βέβαια αρκετά έκτακτα περιστατικά. Αρκετοί από τους ασθενείς είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο ιατρείο» λέει στο «Βήμα» ο κ. Τσουκαλάς.

«Είμαι στο ΕΣΥ περίπου μία δεκαετία. Είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω συναντήσει. Ως πριν από λίγο καιρό δεν είχαμε καν φάρμακα και χρειάστηκε μεγάλη κινητοποίηση από τους κατοίκους του νησιού για να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό για το ιατρείο» επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος την Τρίτη έμαθε ότι η άδεια που ζήτησε ανακαλείται επ’ αόριστον λόγω της αδυναμίας να βρεθεί αντικαταστάτης. «Αυτή τη στιγμή έχω αποφασίσει να παραιτηθώ. Κουράστηκα!» καταλήγει.

Τα ίδια και σε άλλα νησιά

Η κατάσταση στους Λειψούς είναι ίσως το αποκορύφωμα των συνθηκών που επικρατούν από άποψη ιατρικής στελέχωσης στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Στη δικαιοδοσία του νοσοκομείου της Λέρου υπάγονται τέσσερα νησιά: η Λέρος , η Πάτμος, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι.

«Σε αυτά τα νησιά υπάρχουν 15 θέσεις αγροτικών γιατρών. Από αυτές έχουν καλυφθεί μόνο οι δύο» σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Καρανικόλας, διοικητής του νοσοκομείου της Λέρου.«Οι θέσεις προκηρύσσονται, το ζήτημα είναι ότι τα περίπου 800 ευρώ της αμοιβής που προβλέπονται (συν τις εφημερίες, για τις οποίες, πάντως, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιοχές της χώρας, υπάρχουν χρωστούμενα ακόμη και σε ορίζοντα διετίας) δεν μπορούν να θεωρηθούν δέλεαρ. Κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό οικονομικό. Αλλωστε, όπως έχω καταλάβει, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που επιλέγουν τη μετανάστευση».

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Λάμπη Πλάτση, «τα προβλήματα που υπάρχουν είναι γνωστά και αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή. Ηδη ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει μια σειρά κίνητρα προκειμένου να πείσουμε γιατρούς να μετακομίσουν στα νησιά. Για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού προβλέπεται μεταξύ άλλων η τριετής αντί για τη μονοετή πρόσληψη που ισχύει σήμερα, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο χρόνια. Επίσης γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν άλλου είδους διευκολύνσεις, όπως μειωμένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή δυνατότητα για μειωμένα ενοίκια, κάτι που προσπαθούμε να πετύχουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες» λέει ο κ. Πλάτσης, παραδεχόμενος βέβαια ότι αυτή τη στιγμή όλα αυτά είναι ακόμη σχέδια και όχι υπουργικές αποφάσεις ή νομοθετικές παρεμβάσεις.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Οκτωβρίου 2013

Πηγή: www.tovima.gr