Πόλεμος Καΐσερλη – Χόνδρου για τις 150 χιλ. ευρώ σε συγγενή στελέχους του Δήμου

Σε «μάχη χαρακωμάτων» εξελίσσεται η κόντρα του Δήμου Κω με τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Χόνδρο για την ασφάλιση των οχημάτων του δήμου σε εταιρεία συμφερόντων του αδελφού του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου, μετά από διαγωνισμό που μοναδική υποψήφια ήταν η ERGO.

Ο Δήμος της Κω απαντώντας στια καταγγελίες τονίζει ότι:

1) από το 2009 και οι τρεις πρώην Δήμοι της Κω, κατόπιν διαγωνισμού, ασφάλιζαν τα οχήματά τους σε εταιρείες που εκπροσωπούνταν από το ίδιο ασφαλιστικό γραφείο που και σήμερα, κατόπιν διαγωνισμού, ασφαλίζει τα οχήματα του Δήμου,

2) η προμήθεια/υπηρεσία που αφορά την ασφάλιση οχημάτων του Δήμου της Κω λαμβάνεται αρχικά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή με απόφαση που εκ νέου αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ εγκρίνει τους όρους της διακήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού, με την περίληψη της διακήρυξης να δημοσιεύεται σε τοπική εφημερίδα (Σταθμός της Τετάρτης) και σε δύο εφημερίδες της Ρόδου (Πρόοδος, Δημοκρατική), στην εφημερίδα Γενική Δημοπρασιών, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην ιστοσελίδα του Δήμου της Κω και στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ο Δήμος Κω επισημαίνει ότι για όποιον δεν γνωρίζει τις διαδικασίες καλό είναι να μην παραποιεί, έστω και από άγνοια, δημόσια έγγραφα καθώς αυτό αποτελεί ιδιαίτερα βαρύ ηθικό και ποινικό παράπτωμα, ενώ προαναγγέλλει την προσφυγή στη δικαιοσύνη για ανυπόστατες καταγγελίες.

Δ. Χόνδρος: Βρίσκονται σε πανικό

Απαντώντας ο Δημήτρης Χόνδρος κάνει λόγο για πανικό και σύγχυση της δημοτικής αρχής, η οποία όπως επισημαίνει ότι με αφορμή τη  «μάχη» που έχει ξεκινήσει για τις δημοτικές εκλογές ο Δήμος Κω το τελευταίο τρίμηνο έχει προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση έργου που αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Ο κ. Χόνδρος όπως έχει υποστηρίξει « ο δήμος της Κω με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ανέθεσε στην εταιρία που εκπροσωπεί στο νησί, συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου στελέχους της, περί τα 150 χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια», αναρωτιέται αν η δημοτική αρχή αμφισβητεί τα έγγραφά της και αν είναι ψέμα ότι ο αδελφός του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου πήρε για δύο συνεχόμενα χρόνια την ασφάλιση των οχημάτων του δήμου; με διαγωνισμό στον οποίο πήρε μέρος μόνο ο ίδιος.

Υπενθυμίζοντας ότι  δύο μέλη της οικονομικής επιτροπής ζήτησαν επανάληψη του διαγωνισμού, σημειώνει ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα και καλεί τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να έλθει στο δικαστήριο και να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει θέμα στο να δίδονται δουλειές του δήμου στον αδελφό του.

Τέλος ο κ. Χόνδρος τονίζει ότι στην ανακοίνωση του Δήμου δεν υπάρχει λέξη για την ταμπακέρα, καθώς δεν απαντάτε το ερώτημα  γιατί στο συμφωνητικό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δεν αναφέρεται το όνομα του εκπροσώπου της εταιρίας και γιατί στο άλλο έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια δεν υπάρχει ούτε ημερομηνία, ούτε αριθμός πρωτοκόλλου αλλά ούτε ο αριθμός της σχετικής απόφασης της οικονομικής επιτροπής.

ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Η απάντηση του Δήμου Κω

«Γνωρίζουμε, πολύ καλά, ότι ξεκινάει ή έχει ξεκινήσει μία ιδιαίτερα σκληρή μάχη ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα κρίνουν την πορεία του νησιού μας τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει το δρόμο της αντιπαράθεσης με πολιτικές θέσεις, προτάσεις, επιχειρήματα και έργα στα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί αντίπαλοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ως εκ τούτου βλέπουμε να επιστρατεύουν, από πολύ νωρίς, τις παλαιοκομματικές μεθόδους της κατασυκοφάντησης, της απαξίωσης και της μείωσης της προσωπικότητας των στελεχών της παράταξης που απολαμβάνουν ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής.

Παράλληλα, με τέτοιου επιπέδου καταγγελίες καταρρακώνεται η οντότητα και η θεσμική αποστολή της Αυτοδιοίκησης, προσπάθεια που επιχειρείται τελευταία με σκοπό την απαξίωση των τοπικών κοινωνιών και της δυνατότητας της Αυτοδιοίκησης να υποστηρίξει και να προστατέψει τα τοπικά συμφέροντα.

Ο Δήμος της Κω έχει συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάξει την ηρεμία του εκλογικού σώματος και την ελεύθερη και ανεπηρέαστη βούληση των πολιτών στην επιλογή των καλύτερων χωρίς παραπληροφόρηση και προσπάθεια ηθικής εξόντωσης των αντιπάλων.

Οι καταγγέλλοντες οφείλουν να τεκμηριώνουν με πραγματικά στοιχεία τις καταγγελίες τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση την απόδειξη με όλες τις έννομες συνέπειες θα τη διεκπεραιώνει η δικαιοσύνη.

Για δε την περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά σε ανυπόστατες καταγγελίες για την ασφάλιση των οχημάτων του Δήμου της Κω έχει ήδη επιλεγεί ο δρόμος της δικαιοσύνης.

Για την ιστορία και μόνο αρκεί να αναφέρουμε τα εξής: (α) τουλάχιστον από το 2009 και οι τρεις πρώην Δήμοι της Κω, κατόπιν διαγωνισμού, ασφάλιζαν τα οχήματά τους σε εταιρείες που εκπροσωπούνταν από το ίδιο ασφαλιστικό γραφείο που και σήμερα, κατόπιν διαγωνισμού, ασφαλίζει τα οχήματα του Δήμου, (β) η προμήθεια/υπηρεσία που αφορά την ασφάλιση οχημάτων του Δήμου της Κω λαμβάνεται αρχικά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, (γ) στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή με απόφαση που εκ νέου αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ εγκρίνει τους όρους της διακήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού, (δ) η περίληψη διακήρυξης των εν λόγω «σκοτεινών» διαγωνισμών του Δήμου της Κω και η ημερομηνία διεξαγωγής δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα (Σταθμός της Τετάρτης), σε δύο εφημερίδες της Ρόδου (Πρόοδος, Δημοκρατική), στην εφημερίδα Γενική Δημοπρασιών, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην ιστοσελίδα του Δήμου της Κω και στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ και (ε) για όποιον δεν γνωρίζει τις διαδικασίες καλό είναι να μην παραποιεί, έστω και από άγνοια, δημόσια έγγραφα καθώς αυτό αποτελεί ιδιαίτερα βαρύ ηθικό και ποινικό παράπτωμα»

Η απάντηση του Δημήτρη Χόνδρου

«1.Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ο πανικός και η σύγχυση της δημοτικής αρχής. Φαίνεται από την πρώτη κιόλας γραμμή του ( ο θεός να το κάνει) δελτίου τύπου. Γράφουν: «γνωρίζουμε, πολύ καλά, ότι ξεκινάει ή έχει ξεκινήσει μία ιδιαίτερα σκληρή μάχη ενόψει των δημοτικών εκλογών». Ξεκινάει ή ξεκίνησε; Εγώ λέω ότι ξεκίνησε.

Το δείχνουν οι απευθείας αναθέσεις του τελευταίου τριμήνου που αγγίζουν τις 100 χιλιάδες ευρώ. Τι είναι οι απευθείας αναθέσεις; Να το πω απλά. Χρήματα εκεί που θέλουμε εμείς! Μέχρι και το κέντρο υποστήριξης γυναικών, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, προμηθεύτηκε το υλικό του με απευθείας ανάθεση!

2. Υποστήριξα ότι « ο δήμος της Κω με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ανέθεσε στην εταιρία που εκπροσωπεί στο νησί, συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου στελέχους της, περί τα 150 χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Μάλιστα ο δήμος μας είναι καλοπληρωτής. Εξοφλά τις υποχρεώσεις του μέσα σε τρείς μήνες! Έτσι λέει το συμφωνητικό.» Και έτσι είναι! Τι αμφισβητούν; Τα έγγραφα τους; Ότι ο αδελφός του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου πήρε για δύο συνεχόμενα χρόνια την ασφάλιση των οχημάτων του δήμου; Με διαγωνισμό στον οποίο πήρε μέρος μόνο ο ίδιος; Ότι διαφώνησαν δύο μέλη της οικονομικής επιτροπής που ζήτησαν και σωστά κατά τη γνώμη μου, επανάληψη του διαγωνισμού; Υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα. Να έλθουν στο δικαστήριο και να υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχει θέμα στο να δίδονται δουλειές του δήμου στον αδελφό του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Και προκαλώ να το κάνει αυτό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Να έλθει στο δικαστήριο και να πει ότι στην εποχή της κρίσης είμαι αμειβόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο αδελφός μου ασφαλίζει τα αυτοκίνητα του δήμου. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ασυμβίβαστο. Ας μην κρύβονται πίσω από την νομιμότητα των ενεργειών τους. Πολιτικά είναι έκθετοι και το γνωρίζουν. Και δεν με ενδιαφέρει τι γινόταν. Με ενδιαφέρει τι πρέπει να γίνεται! Και δεν γίνεται συγγενικά πρόσωπα και μάλιστα πρώτου βαθμού αξιωματούχων του δήμου να παίρνουν δουλειές του! Αυτά πρέπει να τελειώσουν!

3. Για την ταμπακιέρα, ούτε λέξη. Γιατί στο συμφωνητικό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δεν αναφέρεται το όνομα του εκπροσώπου της εταιρίας; Λάθος ή παράλειψη σκοπιμότητας; Γιατί στο άλλο έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια δεν υπάρχει ούτε ημερομηνία, ούτε αριθμός πρωτοκόλλου αλλά ούτε ο αριθμός της σχετικής απόφασης της οικονομικής επιτροπής; Είναι αυτή εικόνα σοβαρού δήμου; Δεν βλέπω απάντηση σε όλα αυτά.

4. Η αποθέωση της παλαιοκομματικής τακτικής είναι αυτή του δημάρχου. Προσπαθούμε να εκφοβίσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Για να μην υπάρχει έλεγχος, για να μην αναδεικνύονται τακτικές και πολιτικές που θυμίζουν τις χειρότερες πλευρές του πελατειακού κράτους, τις λογικές που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Υποσχέθηκα στους συμπατριώτες μου έλεγχο. Θα τον έχουν όσες μηνύσεις και να κάνουν. Δεν εκβιάζομαι, δεν εκφοβίζομαι και δεν θα επιτρέψω να ενταφιαστεί η αλήθεια κάτω από δικόγραφα. Θα ακολουθήσω την προτροπή του Μάγιερ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης.» Οπότε, Κώστα μου, λάθος πόρτα χτύπησες. Και το ξέρεις πολύ καλά. Σε περιμένω στα δικαστήρια».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΔΗΜΟΣ ΚΩ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!