ΠΟΕ-ΟΤΑ -ιδιωτικοποίηση καθαριότητας: Έντονη αντίδραση για τη «ντροπολογία» ΥΠΕΣ

Self test -Δήμοι: Η διαδικασία για τους εργαζόμενους -Πότε προβλέπεται περικοπή αποδοχών

Στο δρόμο που χάραξε η ΔΑΣ-ΟΤΑ αλλά με μία μέρα καθυστέρηση, κινείται η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αναφορικά με την τροπολογία ΥΠΕΣ για την «ευκολότερη» ιδιωτικοποίηση καθαριότητας, πράσινου και ηλεκτροφωτισμού, που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα, με σημερινή της ανακοίνωση υπό τον τίτλο: «Η «ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ… ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!!!», κάνει λόγο για «ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας με διαδικασίες «bypass» ακόμη και την βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων», συγκαλεί εκτάκτως την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στις 11:00 το πρωί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν αρκούσε καν η θεσμοθέτηση του «άρθρου 178» του Ν.4635/2019, όπου με ισχνές πλειοψηφίες το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούσε να αποφασίσει την εκχώρηση βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, τώρα με αντιδημοκρατικό τρόπο απαξιώνουν ακόμη και την Δημόσια, δημοκρατική αντιπαράθεση σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου με fast track διαδικασίες να ξεπουλιούνται όλα σε ιδιώτες

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο προχώρησε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με εσπευσμένες διαδικασίες στην ψήφιση του νομοσχεδίου «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρύθμιση Ζητημάτων Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», όπου συμπεριλαμβάνονται σωρεία δυσμενών διατάξεων για το προσωπικό, όπως επίσης και διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., αλλά εν κρυπτώ, εμβόλιμα και απροειδοποίητα κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία με την οποία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων. Με την τροπολογία αυτή, η αρμοδιότητα της ιδιωτικοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέρεται εφεξής στην Οικονομική Επιτροπή, όπου από τον Νόμο η κάθε Διοίκηση εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας με διαδικασίες «bypass» ακόμη και την βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων. Δεν αρκούσε καν η θεσμοθέτηση του «άρθρου 178» του Ν.4635/2019, όπου με ισχνές πλειοψηφίες το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούσε να αποφασίσει την εκχώρηση βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, τώρα με αντιδημοκρατικό τρόπο απαξιώνουν ακόμη και την Δημόσια, δημοκρατική αντιπαράθεση σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου με fast track διαδικασίες να ξεπουλιούνται όλα σε ιδιώτες.

Στα σχέδια της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αντισταθούμε με ενωτικές, κινηματικές και δυναμικές παρεμβάσεις σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, σε κάθε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής που επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες το ξεπούλημα υπηρεσιών σε ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε καθημερινή αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις των Συλλογικών Οργάνων όταν επιχειρείται ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Ομοσπονδία.

Για το σοβαρό αυτό θέμα που ανέκυψε με την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης, συγκαλείται εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Η συνεδρίαση της θα γίνει την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στις 11:00 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με μεγάλη μερίδα Αιρετών υποβαθμίζει και απαξιώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διατάξεις συρρίκνωσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για την ένταση και το κλίμα σύγκρουσης που θα φουντώσει σε κάθε Δήμο, που σε εφαρμογή της κατάπτυστης αυτής τροπολογίας θα επιχειρήσει να εκχωρήσει βασικές υπηρεσίες και αρμοδιότητες σε ιδιώτες.

Ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαπραγμάτευτος κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που μεθοδεύει να εξασφαλίσει εύκολο κέρδος σε ιδιώτες με επιπλέον Οικονομική επιβάρυνση των δημοτών !!!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΕΣ, ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]