ΠΟΕ-ΟΤΑ για τροπολογία άρσης ποινικών ευθυνών αιρετών: Να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος

Να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αφορμή η τροπολογία για την άρση ποινικών ευθυνών αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ που ψηφίσθηκε από τη Βουλή και τώρα αλλάζει. Την οποία η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει «τροπολογία – πλυντήριο της τελευταίας στιγμής».

«Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., πριν ακόμη από την ψήφιση και εφαρμογή των σχετικών διατάξεων με τις οποίες καταργήθηκε ο Προληπτικός Έλεγχος των Δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει ζητήσει την απόσυρση και κατάργησή τους, με μόνιμη διατήρηση του Προληπτικού Ελέγχου στους Ο.Τ.Α., ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τα σοβαρά μειονεκτήματα και τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Και προσθέτει:  «Οι αποδυναμωμένες Οικονομικές Υπηρεσίες (Ο.Υ.) των Δήμων από προσωπικό, η δαιδαλώδης γραφειοκρατική πολυνομία, η ελλιπής κατάρτιση και εκπαίδευσή τους, και οι ασφυκτικές πιέσεις των αιρετών στους Προϊστάμενους των Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) για άμεση διεκπεραίωση και εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο και το σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων στα πρόθυρα της διάλυσης.

Δεκάδες έμπειρα στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, με γνώσεις και πολυετή προσφορά στο χώρο που έχουν οριστεί ως Προϊστάμενοι Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.), υποβάλλουν παραιτήσεις από την συγκεκριμένη θέση, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν, να αντεπεξέλθουν και να αντέξουν το βάρος της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, μετά την κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μόνο πλεονεκτήματα ο προληπτικός έλεγχος

Είναι πλέον περίτρανα αποδεδειγμένο ότι η εφαρμογή του Προληπτικού Ελέγχου έχει μόνο πλεονεκτήματα να προσφέρει γιατί πραγματοποιείται πάντα πριν την εκταμίευση των χρημάτων, γιατί καθιστά ανενεργό εντολή πληρωμής με την οποία εντέλλεται μη νόμιμη δαπάνη και γιατί παραμένει ισχυρός εγγυητής της κανονικότητας και της νομιμότητας των δαπανών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-.Ο.Τ.Α., ζητάει για ακόμη μια φορά την άμεση και πλήρη επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου των Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως επιτακτική ανάγκη για την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Τοπική Κοινωνία, αλλά και την προστασία των εργαζομένων στις Οικονομικές τους Υπηρεσίες από κάθε λογής «κακόβουλες» παρεμβάσεις και πιέσεις», καταλήγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΑΡΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!