Πύργος: Εκτεταμένες καταστροφές από ισχυρούς ανεμοστρόβιλους

Απίστευτες εικόνες καταστροφής που αποδεικνύουν πως τα καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία κάθε χειμώνα γίνονται και πιο ισχυρά, καταγράφηκαν στο Δήμο Πύργου. Πέντε περιοχές βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, στο «μάτι του κυκλώνα» και προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους ανυπολόγιστες ζημιές. Θα πρέπει όμως να σταθούμε σε ένα σημείο.

Ήταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα αν υπολογίσουμε τα σημεία που πέρασαν οι ανεμοστρόβιλοι. Και όπως ανέφεραν οι άνθρωποι που έζησαν αυτές τις στιγμές, όλο το κακό κράτησε μόλις πέντε λεπτά… Ήταν όμως αρκετά για την καταστροφή.

Ήταν δύο ή τέσσερις…;

Δεν μπορεί κάποιος να πει με ακρίβεια αν επρόκειτο για δύο, τρεις ή τέσσερις οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν την κεντρική Ηλεία και δη περιοχές του δήμου Πύργου. Το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από νωρίς το πρωί κατέγραφε θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως και εννέα μποφόρ, κυρίως στο Κατάκολο και έπειτα οκτώ μποφόρ στον Κάμπο.

Και ενώ για ώρες η μανία των ανέμων δεν είχαν προκαλέσει προβλήματα – πέραν της πτώσεις κάποιων δέντρων, περίπου λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, συνέβησαν όλα. Ένα πέρασμα πέντε λεπτών ενός ισχυρού ανεμοστρόβιλου έφερε την καταστροφή. Η πορεία ξεκίνησε από το Κατάκολο σάρωσε την παραλιακή ζώνη έως το Καβούρι και στην Κάστα διέλυσε στάβλους και αποθηκευτικούς χώρους αγροτών και κτηνοτρόφων. Σα να έκανε ένα «διάλειμμα» ο ανεμοστρόβιλος, χτύπησε πάλι στον Αγ. Ιωάννη και μετά πάλι στην περιοχή των Λαστεϊκων.

Εκεί καταγράφηκαν οι πιο μεγάλες και εντυπωσιακές και μεγάλες καταστροφές.
Οι στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν, κολώνες από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, κόπηκαν σε κομμάτια, επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στις εγκαταστάσεις τους και εκείνο που ήταν απίστευτο, ένα τεράστιο μεταλλικό μηχάνημα – πλυντήριο αδρανών υλικών – που βρισκόταν στον περίβολο παλιού συνεργείου, παρασύρθηκε για αρκετά μέτρα από τον ανεμοστρόβιλο, που παράλληλα διέλυσε το κτίριο του παλιού συνεργείου, προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα και πέταξε πάνω τους μια μεγάλη καρότσα φορτηγού.

Ζημιές υπέστη και το ίδρυμα της Ι.Μ. Ηλείας η Βασιλειάδα, όπου ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε φθορές στην στέγη και πανικό στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό. Παρακείμενο φυτώριο υπέστη επίσης ζημιές τόσο στα φυτά όσο και στα κτίρια του. Λαμαρίνες και άλλα υλικά από στάβλους και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή, έπεσαν μέσα στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης Λαστεϊκων, προκαλώντας τρόμο στους οδηγούς και ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα.

Σε ότι αφορά το δίκτυο της ΔΕΗ άμεσα συνεργεία της εταιρίας ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης των σπασμένων κολώνων και των κομμένων καλωδίων ώστε να επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε μια μεγάλη περιοχή.

Ζημιές σε στάβλους στην Αγουλινίτσα

Ένας δεύτερος ανεμοστρόβιλος που επίσης φάνηκε να «σπάει» στα δυο και να χτυπά διαφορετικές περιοχές, ξεκίνησε από την περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας. Εκεί μέσα στις απέραντες εκτάσεις σάρωσε καλλιέργειες αλλά τις μεγαλύτερες ζημιές τις έκανε σε στάβλους. Τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έγιναν γνωστές από τα όσα δήλωσαν οι ιδιοκτήτες. Εκατοντάδες ζώα κυρίως αιγοπρόβατα έμειναν απροστάτευτα και πολλά τραυματίστηκαν από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου σε ένα τμήμα ανάμεσα στο Αγρίδι και το Ανεμοχώρι, ενώ έως αργά το βράδυ δεν είχε γίνει καταγραφή για να δουν πόσα παρασύρθηκαν από τη μανία των ανέμων.

Οι λαμαρίνες από τους στάβλους πέρασαν πάνω από την εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας και δέντρα κόπηκαν και έπεσαν σε αυτή και πραγματικά από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.
Δύο από τους ιδιοκτήτες στάβλων η Μαρία και ο Παναγιώτης Πατσολιάς μίλησαν για την καταστροφή που τους βρήκε.

«Ο στάβλος μου είχε μέσα 160 πρόβατα. Γκρεμίστηκε από τον ανεμοστρόβιλο και από το σπίτι μου έχουν φύγει τα μισά κεραμίδια. Έγινε γύρω στις δύο το μεσημέρι και ήταν αέρας δυνατός που σκόρπισε τις λαμαρίνες παντού. Βγήκα έξω να δω τι συμβαίνει και μόνο έναν καπνό έβλεπα λες και είχε πιάσει φωτιά» είπε η Μαρία Πατσολιά.

«Περίπου στις δύο πέρασε μία «τρόμπα» μεγάλη. Δεν έμεινε γαλάρι, δεν έμεινε τίποτα. Όλα διαλύθηκαν και έχουν μείνει τα γιδοπρόβατα χωρίς στάβλο. Πρέπει κάποιος, η Πολιτεία ή ο ΕΛΓΑ να κάνει κάτι. Έχουν χαθεί και μικρά αρνιά. Πρέπει να σπεύσουν γρήγορα να δούμε τι θα γίνει» ανέφερε ο Παναγιώτης Πατσολιάς.

Κατέστρεψε ολόκληρα λιοστάσια στην Αλφειούσα

Ο ίδιος ανεμοστρόβιλος, έδειξε πως κόπασε για λίγο, αλλά συνέχισε το καταστροφικό του έργο στην περιοχή ανάμεσα στην Αλφειούσα και το Καλλίκωμο. Πέρα από τις ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις Οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών σταφίδας και ελαιόδεντρων στην κυριολεξία έκλαιγαν από την εικόνα που αντίκρισαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιοστάσι του κ. Σκλαβογιάννη, όπου από τα περίπου 200 δέντρα, τα μισά είχαν ξεριζωθεί από τον ανεμοστρόβιλο.

Ο Παναγιώτης Σκλαβογιάννης ιδιοκτήτης ελαιοστασίου, όταν είδε τα δέντρα του ξεριζωμένα, ένοιωσε μια «μαχαιριά στην καρδιά». «Η καταστροφή είναι βιβλική. Περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει. Τα δέντρα ήταν μεγαλύτερα των 40 ετών και τουλάχιστον τα μισά εκριζώθηκαν. Είχαμε 235 δέντρα και μιλάμε για μία μεγάλη καταστροφή πριν την συγκομιδή, σε είκοσι μέρες θα μαζεύαμε τον καρπό. Τώρα ότι έμεινε και ότι άφησε ο αέρας» δήλωσε χαρακτηριστικά

Ένας άλλος ιδιοκτήτης στην περιοχή ο Γιάννης Αγγελόπουλος, έζησε στιγμή προς στιγμή αυτό που συνέβη. «Κάποια στιγμή είδα δέντρα να σηκώνονται και να ανεμίζουν. Ήταν τα δέντρα στον αέρα και φοβήθηκα. Μόλις σταμάτησε είδα τα δέντρα κάτω. Είμαι 56 χρονών και τέτοιο πράγμα δεν είχα δει ξανά. Είχε πολύ βουή. Το όλο φαινόμενο κράτησε λιγότερο από 5 λεπτά και είναι ευτύχημα το ότι δεν υπήρχε άνθρωπος εδώ μέσα, γιατί θα τον σκότωνε» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλφειούσας Δημήτρης Βαρώτσος μιλώντας για το καταστροφικό φαινόμενο ανέφερε πως «ο ανεμοστρόβιλος ήρθε από τα νότια,
κατευθύνθηκε λίγο έξω από το χωριό σε αγροτικές εκτάσεις και έχει πλήξει πολλές περιοχές της Αλφειούσας. Έχει ξεριζώσει δέντρα και λιοστάσια, έχει καταστρέψει κολώνες τις ΔΕΗ, έχει πλήξει αγροικίες κυρίως στις σκεπές και ευτυχώς δεν έχει επεκταθεί στην υπόλοιπη περιοχή της Αλφειούσας. Ευελπιστούμε ότι με την βοήθεια της Πολιτείας θα καταγράψουμε τις ζημιές και θα αποκατασταθούν οι πληγέντες».

Παρασκευόπουλος: «Προσπάθεια για αποζημίωση των κατοίκων»

Στους τόπους της καταστροφής βρέθηκε ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αργυρόπουλο και τους συνεργάτες του. Σε δηλώσεις του έχοντας αντικρίσει τα όσα προκάλεσαν οι ανεμοστρόβιλοι ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια μίας ισχυρότατης βροχόπτωσης με πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, τρεις ανεμοστρόβιλοι από το μέτωπο της θάλασσας έπληξαν τις περιοχές του Ανεμοχωρίου, του Κατακόλου, των Λαστεΐκων και της Αλφειούσας.

Οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες επλήγησαν κτίρια, αγροτικές κατοικίες και αποθήκες αγροτικά μηχανήματα, οχήματα φορτηγά. Υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση που ένα πλυντήριο αδρανών υλικών σηκώθηκε και εκσφενδονίστηκε διάνυσε μία απόσταση 100 και πλέων μέτρων και κατέληξε μέσα σε ένα άλλο κτίριο το οποίο διέλυσε και έχουμε και πολύ μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και λιοστάσια.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε τις ζημιές των κτιρίων σε πρόγραμμα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες εμπίπτουν στα ΠΣΕΑ και πιστεύω ότι γρήγορα θα κινηθεί η διαδικασία για την αποζημίωση των κατοίκων.

Πιστεύουμε ότι το θέμα των κτηνοτρόφων ποιο εύκολα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα για να μπορέσουμε να έχουμε αποζημιώσεις. Η πολιτεία δεν θα πρέπει να αδρανήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μέχρι στιγμής έχουμε καταστροφή σε στέγες και σε υπόστεγα».

ΠΗΓΗ: ILIALIVE.GR

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!