περισσότεροι-από-2-000-τόνοι-σκουπιδιών-78966
ΔΗΜΟΙ | 17.11.2016 | 20:45

Περισσότεροι από 2.000 τόνοι σκουπιδιών «πνίγουν» τη Ζάκυνθο

Έρμαιο της πολιορκίας των σκουπιδιών φαίνεται πως είναι για τρίτη εβδομάδα, η Ζάκυνθος, μετά τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ του Σκοπού, από τους κατοίκους του Καλαμακίου.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς «το νησί έχει πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς περισσότεροι από 2.000 τόνοι σκουπιδιών, βρίσκονται σε όλους τους δρόμους της Ζακύνθου».

Σύμφωνα με το δήμαρχο τη σκυτάλη της απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, φέρεται να την έχει η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που αναμένεται να αποφασίσει για το εάν το νησί θα κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ζήτησε ο δήμαρχος και φέρεται να συναινεί μαζί του και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων

«Είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω την υγεία των κατοίκων του νησιού, ζητώ μία άμεση λύση» είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κολοκοτσάς, συμπληρώνοντας ότι «η άμεση λύση επί της παρούσης, θα ήταν οι κάτοικοι του Καλαμακίου να ανοίξουν την είσοδο του ΧΥΤΑ του Σκοπού για δύο με τρεις μήνες», χρονική περίοδος που απαιτείται, όπως επεξήγησε, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, που βρίσκεται αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη προσκεκλημένος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι αναμένεται η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο και μόνο σύμφωνα με αυτή, το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Το θέμα είναι ότι ακόμη και να γίνει αυτό δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος» επεσήμανε ο περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους κατοίκους της περιοχής, καθώς η λύση είναι προ των πυλών».

«Έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, έργο που ξεπερνά τα 2.400.000 ευρώ και πρόκειται για μία ενδιάμεση μέθοδο μείωσης απορριμμάτων. Οι διαγωνισμοί προμήθειας μηχανημάτων είναι σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται και η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για τη χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης» συμπλήρωσε ο κ. Γαλιατσάτος.