περαμα-default-ο-δημοσ-απληρωτοι-οι-εργαζομ-284960
ΔΗΜΟΙ | 18.05.2012 | 15:33

ΠΕΡΑΜΑ: DEFAULT Ο ΔΗΜΟΣ, ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Λίγο πριν από την επίσημη χρεοκοπία (default) βρίσκεται ο Δήμος Περάματος, δίνοντας στην ουσία το «σύνθημα» και για άλλους δήμους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Για την ακρίβεια, ο τέταρτος πιο χρεωμένος δήμος της χώρας, που έχει συνολικά χρέη σε προμηθευτές, δάνεια και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 40 εκατ. ευρώ, εδώ και πέντε ημέρες έχει σταματήσει να καταβάλει ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων του και αν δεν καταφέρει να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα λόγω οφειλών άνω των 8 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

«Χρωστάω σε όποιον μιλάει ελληνικά. Μετά τις εκλογές, να δούμε τι θα γίνει και τι θα “κάτσει”, θα πάω να καταθέσω τα κλειδιά και θα πω: “Πάρτε τα και δουλέψτε το δήμο μόνοι σας. Διοικήστε τον, αν μπορείτε. Πληρώστε τους εργαζομένους. Πληρώστε τα χρέη…” Μας είχαν πει ότι θα μας δώσουν από τα παρακρατηθέντα ένα ποσό να τα δώσουμε στο ΙΚΑ για να πάρουμε ενημερότητα, για να μπορέσουμε να κινηθούμε, αλλά καμιά… απόκριση. Ούτε καν ξέρουμε πού είναι αυτά τα χρήματα, ούτε ξέρουμε αν θα μας τα δώσουν. Ψέματα και παραμύθια. Δεν πάει άλλο η κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Παντελής Ζουμπούλης.

Και πώς να πάει όταν ο δήμος λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας δεν μπορεί να εισπράξει οφειλόμενα για να καταβάλει τουλάχιστον τους μισθούς, ενώ στο λογαριασμό του έχει μόλις 30.000 ευρώ, καθώς από τα… 100.000 ευρώ ιδιώτης κατέσχεσε τα 70.000 ευρώ λόγω χρεών (το Πέραμα χρωστά 20 εκατ. σε προμηθευτές εκ των οποίων η πλειονότητα είναι στην πόλη).

Όσο για τη φορολογική ενημερότητα; Αυτή προς το παρόν δίδεται, καθώς ο δήμος χρωστά περίπου 300.000 ευρώ, και η εφορία είναι πιο ελαστική επειδή είναι ΟΤΑ (δημόσιος οργανισμός).

Το πρόβλημα με τα δάνεια και τα χρέη στα Ταμεία

Τα δάνεια που πήραν οι προηγούμενες Διοικήσεις Γιάννη Γλύκα και Γιάννη Λαγουδάκου, ύψους 13 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά έχουν «καπελώσει» τη λειτουργία του δήμου, καθώς περίπου σε 400.000 τακτική επιχορήγηση έχει 290.000 τοκοχρεωλύσια. Και δεν είναι μόνον αυτό… Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Νίκο Νικολαΐδη, δεν κατέβαλαν καθόλου αποδόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (μόνο το ΙΚΑ είναι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, και μαζί με τα χρέη στα υπόλοιπα Ταμεία φτάνουν περίπου στα 8 εκατ.). Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι παρακρατήσεις των εργαζομένων από τα δάνειά τους δεν αποδίδονταν.

«Τώρα, με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, που ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2011, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδίδουμε τα παλαιά, τα μη καταβεβλημένα, μαζί με τα καινούργια. Πρόβλημα!», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, και συμπληρώνει: «Εμείς, όμως, δεν έχουμε να δώσουμε. Κάναμε δύο-τρεις φορές ρυθμίσεις με το ΙΚΑ, αλλά πλέον δεν μπορούμε να το τηρήσουμε. Δεν έχουμε. Αδυνατούμε».

Το αποτέλεσμα είναι να μη δίνει το ΙΚΑ ασφαλιστική ενημερώτητα στο Δήμο Περάματος, ο οποίος δεν μπορεί να εισπράξει τα περίπου 800.000 ευρώ από το Σύνδεσμο των σκουπιδιών, 250.000 ευρώ από το τέλος των παιδικών σταθμών, ούτε 50.000 ανταποδοτικό τέλος καυσίμων που είναι από το ΥΠΕΚΑ.

«Πάμε για λουκέτο»

Εάν δε γίνει γρήγορα η λεγόμενη επιμήκυνση, ώστε να μειωθούν τα τοκοχρεωλύσια από 290.000 ευρώ σε 90.000 ευρώ το μήνα, πράγμα που θα δώσει «ανάσα» στο δήμο, «πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα βιωσιμότητας του δήμου, πάμε προς λουκέτο», σημειώνει ο γενικός.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Περάματος για τη ρύθμιση έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο το απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τελικό έλεγχο, και από εκεί να επιστραφεί στο υπουργείο και το δήμο, ώστε να πάρει το «δρόμο» προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Γιατί είναι άδειο το δημοτικό ταμείο;

Τα έσοδα στο Δήμο Περάματος είχαν καταρρεύσει. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει αποχέτευση φτιαγμένη από το 1996, μέχρι σήμερα δεν έχει εξοφλήσει ο δημότης. Οι προηγούμενες διοικήσεις έδωσαν 1.000 παραχωρητήρια σε οικόπεδα στο Άνω Πέραμα και εξοφλήθηκαν μόνο δύο δόσεις. «Κανείς δεν απαίτησε να εξοφληθούν. Κανείς δεν “κυνήγησε” τους ιδιώτες για να εισπραχθούν τα χρήματα», σημειώνει ο Ν. Νικολαΐδης. Επιπλέον, υπάρχουν κλήσεις από το 2007, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί για να πάνε στο ΚΕΠΥΟ, ώστε να πάρει ο δήμος το ΑΦΜ και να εισπραχθούν. Παρά το ότι ο νόμος ισχύει από το 2006, η Διοίκηση Γλύκα δεν επέβαλε το τέλος υπόγειου δικτύου, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα από το ταμείο (το τέλος μπήκε πρόσφατα). Από το 2003, παρά το ότι υπάρχει τέλος καυσίμων, καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν ενδιαφέρθηκε να το εισπράξει. Επιπλέον, σήμερα, ο Δήμος Περάματος ξεκινά δικαστικό αγώνα με τον ΟΛΠ, ώστε να του επιβληθούν δημοτικά τέλη, προσπαθώντας να βρει έσοδα.

«Φέσι» στους ιδιώτες

Είναι τόσο τραγική η κατάσταση στα οικονομικά του δήμου, ώστε να μην μπορεί να βάζει καύσιμα στα απορριματοφόρα. Πώς τα καταφέρνει; Αλλάζει κάθε φορά βενζινάδικο και «φεσώνει» τον νέο προμηθευτή. Δεν μπορεί, δε, να πάρει το γάλα των εργαζομένων στην Καθαριότητα που επιβάλλει και δικαιούνται από το νόμο. Ο δήμος έκανε δύο διαγωνισμούς, αλλά «βγήκαν άγονοι», διότι δεν πήγε κανένα σούπερ μάρκετ της περιοχής επειδή τα έχει «φεσώσει» ο δήμος με τα τροφεία από τους παιδικούς σταθμούς. Η τελευταία λύση; Να κάνει μια ανάθεση σε όποιο σούπερ μάρκετ δεχθεί.

Δε γίνεται αποκομιδή

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, «οι εργαζόμενοι τον προηγούμενο μήνα πληρώθηκαν με καθυστέρηση 3-4 ημερών, αυτό το μήνα, στις 13, δεν τους κατεβλήθησαν χρήματα, με αποτέλεσμα μέρα παρά μέρα να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις». Αποτέλεσμα; Το δημαρχείο να βρίσκεται μέρα παρά μέρα υπό κατάληψη, να μη μαζεύονται τα απορρίμματα και η πόλη, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχει λόγω των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη της, να επιβαρύνεται περισσότερο με τα σκουπίδια, τα οποία σχηματίζουν βουνά στους δρόμους της πόλης. Χθες, μάλιστα, αντιδρώντας, πραγματοποίησαν κατάληψη στο δημαρχείο.

«Επαίτης» στη ΔΕΗ

Προκειμένου ο δήμος να αντεπεξέλθει στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του και να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους, τις οποίες δικαιολογεί απόλυτα, έχει στείλει έγγραφο στη ΔΕΗ ώστε να του καταβάλει νωρίτερα τα ανταποδοτικά που θα έπαιρνε στις 26 του μήνα (περιμένει απάντηση σήμερα ή αύριο).

Αντιδράσεις πολιτών

Ο Δήμος Περάματος, όμως, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον κίνδυνο του λουκέτο, τους απλήρωτους εργαζομένους και τα χρέη του. Έχει να αντιμετωπίσει και τους πολίτες, οι οποίοι ήδη αντιδρούν, δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την όλη κατάσταση και αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να πάψουν να πληρώνουν τα ανταποδοτικά τέλη, αφού όπως λένε «πληρώνουν υπηρεσίες και υπηρεσίες δεν έχουν».

Ο Ρακιντζής στο Δήμο

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δήμο έχουν ήδη «επισκεφθεί» οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοικήσης για τρεις περιπτώσεις που αφορούν την περίοδο 2008-2010 (Διοίκηση Γλύκα):

  • Η πρώτη αφορά στην κατασκευή του δημαρχείου (υπάρχουν κάποια σημεία στην κατασκευή του που δημιουργούν ερωτηματικά, τα οποία μένει να… απαντήσουν οι ελεγκτές).
  • Ο δεύτερος έλεγχος αφορά στη διαχείριση του 2010: όπως ενημέρωσε ο προηγούμενος δήμαρχος τον νυν, είχε δώσει από την τσέπη του «δάνειο» στο δήμο για να πληρώνει τους εργαζομένους, και όταν αποχώρησε από τη Διοίκηση… αποχώρησε και το «δάνειο».
  • Ο τρίτος έλεγχος αφορά σε χρήματα που εδόθησαν για έργα αλλά… σπαταλήθηκαν σε μισθοδοσία.