Πειραιάς: Τη δική της στέγη απέκτησε η Ράλλειος Σχολή

Τη δική της στέγη μετά από πολλά χρόνια και σημαντικές προσπάθειες του δήμου αλλά και εμπλεκομένων υπουργείων, απέκτησε η Ράλλειος Σχολή Θηλέων Πειραιά, ένα από τα παλαιότερα και ιστορικά σχολεία της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το 1855 καθώς από τη δεκαετία του 1850 ήρθη σταδιακά το καθεστώς μονομέρειας που χαρακτήριζε τη στοιχειώδη εκπαίδευση και δεν κατοχύρωνε τα δικαιώματα των κοριτσιών, καθώς την εποχή εκείνη η μόρφωση για τις κοπέλες θεωρείτο πολυτέλεια.

Στο αίτημα για την ίδρυση σχολείου θηλέων ανταποκρίθηκε το 1855 ο ομογενής Ιάκωβος Ράλλης αδελφός του Λουκά Ράλλη δημάρχου Πειραιώς την εποχή εκείνη, o οποίος διέθεσε το ποσό των 30.000 δραχμών για την ανέγερση του διδακτηρίου, η κατασκευή του οποίου έγινε έξω από τον ιστό της πόλης.

Κατά την περίοδό τη διδακτορίας το σχολείο μεταφέρθηκε σε προπολεμικό κτήριο της οδού Κολοκοτρώνη που είχε κατά καιρούς λειτουργήσει ως νεκροτομείο και σταθμός πρώτων βοηθειών, ενώ το κτήριο της Ραλλείου κατεδαφίστηκε. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ράλλειος μεταστεγάστηκε σε διάφορα κτήρια και επιτέλους μετεγκαταστάθηκε στο δικό του στην οδό Πειραιώς.

Στο σχολικό συγκρότημα αυτή τη στιγμή στεγάζεται το γυμνάσιο Θηλέων ενώ από το Σεπτέμβριο αναμένεται να μετεγκατασταθεί από την οδό Μπουμπουλίνας στον Πειραιά και το λύκειο θηλέων. Συνολικά στο σχολικό συγκρότημα θα φοιτούν 550 παιδιά ενώ έχει 55 εκπαιδευτικούς.

Το νέο κτήριο της Ραλλείου έχει εργαστήριο μουσικής και ρομποτικής, αίθουσα εκδηλώσεων εργαστήρια και σύγχρονους χώρους για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα εγκαίνια της Ραλλείου Σχολής έγιναν σήμερα παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, των υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη και βουλευτών της ευρύτερης περιοχής.

ralleios

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΓΚΑΙΝΙΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΣΧΟΛΗ, ΡΑΛΛΕΙΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!