ΠΕΔΚΜ: Έκτακτη γενική συνέλευση για μνημόνιο 3, μετά τη… χλιαρή στάση ΚΕΔΕ

Με αιχμές κατά της ΚΕΔΕ για τη στάση της στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 (της προσάπτει ουσιαστικά «χλιαρή» αντίδραση και ζητεί να «διορθώσει» τη θέση της εδώ, επιμένοντας στη στάση του για παραιτήσεις δημάρχων), το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) προχωρά την προσεχή Πέμπτη σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της. Σκοπός να διαμορφθωθεί «ένα ενιαίο και ενωτικό πλαίσιο αντίδρασης και διεκδίκησης της Αυτοδιοίκησης απέναντι στο μνημόνιο 3 και τη γενικότερη αναίτια και άδικη επίθεση προς το θεσμό».

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής την πρόεδρο της, δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Πέμπτης, που θα συνέλθει στις 2 και μισή το μεσημέρι, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν 200 αιρετοί εκπρόσωποι των δήμων.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ τα μέλη κατέληξαν στα εξής:

  1. Το θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης για την περιοχή μας επαναβεβαιώνει τις αποφάσεις του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ για το Μεσοπρόθεσμο και για τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιώνει για μία ακόμη φορά την αφαίρεση των αντισυνταγματικών διατάξεών του, που ουσιαστικά ακυρώνουν την Αυτοδιοίκηση (διαβάστε την προηγούμενη απόφαση της ΠΕΔΚΜ, εδώ).

  2. Η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διορθώσει το κείμενο που εξέδωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου γιατί αυτό δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τα όσα το όργανο πραγματικά αποφάσισε. Ειδικά να προσεχθούν τα σημεία εκείνα που αφορούν στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και την άρνηση χορήγησης στοιχείων από τις δημοτικές υπηρεσίες στα υπουργεία, την προσφυγή στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και το αίτημα για παραίτηση όλων των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων ως έσχατο μέτρο αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης.

  3. Η ΚΕΔΕ θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση σε προσφυγές ενώπιον των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνταγματικών δικαστηρίων ώστε να καταδειχθεί ότι ο νόμος 4093/12 έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας.

  4. Το πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από αυτό, θα τεθεί υπόψη του κυρίαρχου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν 200 αιρετοί εκπρόσωποι των δήμων. Η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει την Πέμπτη στις 2.30 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

  5. Η ΠΕΔΚΜ απαιτεί από την ΚΕΔΕ να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού προγράμματος. Στόχος του να αποκαταστήσει την αλήθεια σε σχέση με την πραγματική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δυστυχώς αποσιωπάται, κακοποιείται βάναυσα και διασύρεται αναιτιολόγητα και αδικαιολόγητα από πολλές πλευρές. Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να μάθει την πλήρη αλήθεια για το τι κάνουν οι δήμοι στον τομέα της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής, της στήριξης των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων κ.λπ.

«Μπροστά στην επίθεση που δέχεται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, όπως προφανώς θα μας ήθελε η Κεντρική Εξουσία αλλά και συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλουν μία Αυτοδιοίκηση αδύναμη για να επιβάλουν στη θέση της τις δικές τους λύσεις. Αλλά δε δικαιούμαστε να είμαστε απαθείς. Προχωρούμε σε συντονισμένες και μελετημένες κινήσεις με σκοπό να ανατρέψουμε διατάξεις που ουσιαστικά ακυρώνουν την Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας. Καλούμε σε συμπόρευση τους πάντες στον αγώνα μας αυτό. Ακόμη και αυτούς που ακόμη δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Στη Γενική Συνέλευση, που σήμερα αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε εκτάκτως, θα διαμορφώσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο για να υπερασπιστούμε το συμφέρον των πολιτών γιατί συμφέρον τους είναι να λειτουργούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα οι Δήμοι στην Πατρίδα μας», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Στην εισήγηση του το μέλος του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ και της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μενεμένης- Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νέου νόμου που είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την Αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων είναι απαράδεκτη όχι μόνο γιατί πλήττει τους εργαζομένους αλλά και επειδή αφαιρεί πολύτιμο προσωπικό από τους ήδη υποστελεχομένους Δήμους, στους οποίους όμως ταυτόχρονα επιβάλει να συνεχίσουν να καταβάλουν στους εν διαθεσιμότητα υπαλλήλους το 75% των μισθών τους.

Μιλώντας στη σύσκεψη η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Βρυζίδου τόνισε ότι το στοιχείο που θα πρέπει να τονιστεί προς την ελληνική Πολιτεία είναι ότι επίθεση στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει επίθεση στους πολίτες. «Λιγότεροι πόροι προς τους δήμους σημαίνει λιγότερη στήριξη προς τον ασθενέστερο πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης το λόγο πήραν δεκάδες δήμαρχοι, που εξέθεσαν τις απόψεις τους για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στους δήμους τους οι διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου.

Στη σύσκεψη ζήτησε να παρέμβει εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης Μηνάς Μοναστηρίδης, που κάλεσε τους δημάρχους να αποφασίσουν από κοινού να αναστείλουν όλες τις δημοτικές υπηρεσίες εκτός της καθαριότητας και των κοινωνικών προγραμμάτων.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!