ΠΕΔΙΝ κατά Μουσουρούλη για τα λιμενικά δημοτικά ταμεία

Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι νησιωτικοί και οι παραλαθαλάσσιοι δήμοι την ενεργοποίηση των παλαιότερων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν στη σύσταση δημοτικών ή διαδημοτικών λιμενικών ταμείων και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης τους παίρνει την «μπουκιά» από το στόμα. Η δήλωσή του ότι θα πρέπει να σταματήσει η δημιουργία δημοτικών λιμενικών ταμείων προκάλεσε την «έκρηξη» της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, η οποία πνέει -με ψήφισμά της από την Κεφαλλονιά- μένεα κατά του υπουργού και της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία για άλλη μια φορά βάλλει κατά της βιωσιμότητας της Αυτοδιοίκησης.

«Με έκπληξή μας και έντονη δυσαρέσκεια γινόμαστε αποδέκτες μιας «στροφής» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διά στόματος του υπουργού κ. Μουσουρούλη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να σταματήσει η δημιουργία δημοτικών λιμενικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους ΟΤΑ, με προνομιούχους όσους πρόλαβαν να συστήσουν τα δημοτικά τους λιμενικά ταμεία», σημειώνει στο ψήφισμά της η ΠΕΔΙΝ.

«Ανησυχούμε, όμως», συμπληρώνει, «ακόμη και για την συνέχεια της λειτουργίας των υφιστάμενων νεοσυσταθέντων δημοτικών λιμενικών ταμείων. Έχουμε βάσιμους λόγους να θεωρούμε ότι η κεντρική διοίκηση της χώρας θα επιχειρήσει να αφαιρέσει από τα υφιστάμενα δημοτικά λιμενικά ταμεία, κατεπιλογήν, λιμενικές εγκαταστάσεις και ζώνες λιμένα με αξιόλογες προσόδους, προκειμένου να τις διαχειριστεί κεντρικά, αφήνοντας έτσι στους δήμους μόνον όσες λειτουργούν ως κοινωνική παροχή προς τους δημότες και ουσιαστικά είναι ζημιογόνες».

Δε θα αφήσουμε να περάσει έτσι

Οι δήμοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την κίνησή τους αυτή, «όλοι μαζί, ενωμένοι», στέλνουν «ηχηρό μήνυμα προς το κεντρικό κράτος, ότι θα διεκδικήσουμε δυναμικά να επεκταθεί ο θεσμός των δημοτικών λιμενικών ταμείων και όλους τους ΟΤΑ και δε θα επιτρέψουμε να αποδυναμωθούν τα υφιστάμενα αλλά και τα νεοσυσταθέντα δημοτικά λιμενικά ταμεία».

Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι…

Ένα άλλο θέμα που υπογραμμίζει η ΠΕΔΙΝ, αναφορικά με τις απαιτήσεις λειτουργίας των δημοτικών λιμενικών ταμείων και των χερσαίων ζωνών τους, είναι ο κατακερματισμός της δικαιοδοσίας στην εδαφική επικράτεια των ΟΤΑ σε διαφορετικούς φορείς/διοικήσεις. Το γεγονός αυτό, σημειώνει, «προκαλεί σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και ανακολουθίες και κυρίως προκαλεί αντιοικονομίες φάσματος» και για αυτό πρέπει να σταματήσει.

Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρει «το συχνό φαινόμενο ενός παραλιακού δρόμου, όπου η μία πλευρά του να είναι αρμοδιότητας κρατικού λιμενικού ταμείου (και ίσως μελλοντικά ενός αναδόχου ιδιώτη) και η άλλη πλευρά αρμοδιότητας ΟΤΑ. Τέτοια παρόμοια παράδοξα, δεν τιμούν την ελληνική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔΙΝ

 

Διαβάστε επίσης:
Εις υγείαν του κορόιδου

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]