πεδ-αττικής-οικονομικά-και-μεταναστε-169588
ΔΗΜΟΙ | 29.04.2015 | 20:39

ΠΕΔ Αττικής: Οικονομικά και μεταναστευτικό στο τραπέζι των συζητήσεων – Τι είπαν οι δήμαρχοι

Τα οικονομικά και το μεταναστευτικό ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στη σημερινή γενική συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί 7-9 Μαΐου, στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά το χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην Πράξη Νιμοθετικού Περιεχομένου και τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση «έχει και ηθική υποχρέωση να σταθεί αρωγός στην εθνική προσπάθεια, γιατί άλλωστε τι νόημα θα είχε για τους δήμους να διατηρούσαν αποθεματικά, όταν η οικονομία της χώρας θα κατέρρεε;».

Προσέθεσε δε για το ίδιο θέμα ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς διευκρινίσεις και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, όπου χρειάζεται, για τα θεσμικά, νομικά και διαχειριστικά ζητήματα που έχουν τεθεί αναλυτικά από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος).

Σε αναφορά του στο μεταναστευτικό, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες και για το δήμο Αθηναίων, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φτάνει στον ευρωπαϊκό Νότο «καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου αρχικά αναφέρθηκε στην απουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, που βρίσκεται «στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους Έλληνες ευρωβουλευτές και Ευρωπαίους αξιωματούχους» προκειμένου να συζητήσει για το μεταναστευτικό, ενώ χαρακτήρισε «μονόδρομο» την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και «απαραίτητη τη συμμετοχή των ΟΤΑ στα αναπτυξιακά προγράμματα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ΠΝΠ, ο κ. Μουράτογλου, αφού δήλωσε την στήριξή του στην κυβερνητική προσπάθεια, εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος έως ότου διευθετηθούν τα νομικά ζητήματα, ενώ έκανε και αναφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που έγινε με την ΚΕΔΕ, ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατίθεντο μαζί με το νομοσχέδιο της ΕΡΤ, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έγινε αυτό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης ανακοίνωσε ότι «προετοιμάζεται νομικά και τεχνικά να κατατεθεί τροπολογία που θα ξεκαθαρίσει το θέμα της ρύθμισης σε όλα όσα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και της ΚΕΔΕ». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η χώρα έχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται πραγματικά και επί της ουσίας» και ότι «η κυβέρνηση κινείται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του λαού και της χώρας».

Μιλώντας για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι «μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστεί όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, όποτε χρειάστηκε».

Για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής κατέθεσε στην Ευρώπη τρεις προτάσεις, για την αντιμετώπισή του και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «στη μάχη ενάντια στη φτώχεια και στον αποκλεισμό, βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι και θα τα καταφέρουμε».

Την αλληλοσύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την πορεία της χώρας υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, ενώ μιλώντας για το ζήτημα του ΠΝΠ υποστήριξε ότι «για το θέμα έγινε ήδη εκτεταμένος δημόσιος διάλογος και τέθηκαν όλες οι απόψεις», συμπληρώνοντας ότι «σαν ΕΝΠΕ ακούμε με προσοχή τα ουσιαστικά ζητήματα που έθεσαν άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις».

Μίλησε για την ανάπτυξη και την απασχόληση, δηλώνοντας ότι στόχος είναι η «δημιουργία σταθερής και ποιοτικής απασχόλησης για το εργατικό δυναμικό -ιδιαίτερα τους νέους- που αποτελούν τον σημαντικότερο πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας», καθώς «η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην καινοτομία και στα νέα μοντέλα οργάνωσης και παραγωγής».

Την στήριξη της ΠΕΔ Αττικής «στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους θεσμούς, που θα τερματίσει τη σκληρή λιτότητα και την κοινωνική κρίση, και θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Ηρακλής Γκότσης.

Μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τόνισε ότι «τα οικονομικά των δήμων βρίσκονται σε οριακό σημείο», λόγω περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, έκανε λόγο για έλλειψη διαλόγου της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χαιρετίζοντας ωστόσο «τις βελτιώσεις στη ρύθμιση που επιτεύχθηκαν μετά τις συναντήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ».

Επίσης, ζήτησε τη διασφάλιση των συνθηκών εργασιακής σταθερότητας στους δήμους, καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τερματισμό της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής και πρώην δήμαρχος Πεύκης, Παύλος Καμάρας, είπε ότι «το σκάφος της αυτοδιοίκησης, ταλανίζεται, βρίσκεται σε άγρια νερά», και υποστήριξε ότι «πάντοτε υπήρχε μια ασέλγεια της κεντρικής διοίκησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΟΠ-ΟΤΑ τόνισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει πολλά, ίσως τα περισσότερα από όλους», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών της.

Εξάλλου, ψήφισμα προς το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ απέδωσε επιτροπή κατοίκων του Αττάλου, γειτονιά στον Άγιο Νικόλαο του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Σε αυτό αναφέρουν ότι καλούνται να πληρώσουν ποσό της τάξεως από 3.000 έως 85.000 ευρώ για πράξη εφαρμογής πολεοδομικού σχεδίου για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης. Παράλληλα ζήτησαν τη μείωση της αντικειμενικής αξίας της περιοχής, ενώ κάλεσαν να βγει μια απόφαση τόσο από την ΠΕΔΑ όσο και από την ΚΕΔΕ.