Πάτρα: Πάνω από 10 πρόσωπα υποψήφιοι (ονόματα)

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το «τοπίο» των υποψηφιοτήτων στον δήμο της Πάτρας, καθώς όπως φαίνεται, ο γνωστός επιχειρηματίας, Κώστας Μπακαλάρος δεν θα κατέλθει τελικά ως υποψήφιος δήμαρχος, ενώ την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Αχαίας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ανεβάζει «στροφές» και δείχνει ότι ετοιμάζεται πυρετωδώς, αν και αποφεύγει μέχρι τώρα να κάνει επίσημες δηλώσεις.

Έτσι, εκτός του νυν δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, που ασφαλώς και θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό «θώκο», και των δύο προαναφερομένων ανδρών, γνωστό είναι επίσης ότι τη δημαρχία θα διεκδικήσει ο πρώην βουλευτής, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος έχει ανακοινώσει προ καιρού την υποψηφιότητά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Τζανάκος, που επίσης έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα, αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Ρώρος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, υποψήφιοι αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γνώμη», να είναι, πλην απροόπτου, και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κώστας Χριστόπουλος, Βίβιαν Σαμούρη, Χρήστος Πατούχας, Θεόδωρος Ντρίνιας και Σπύρος Πολίτης.

Οι τέσσερις  πρώτοι, έτσι κι αλλιώς ήσαν επικεφαλής συνδυασμών στις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο πέμπτος φαίνεται πως έχει αποφασίσει την αυτόνομη και διακριτή «κάθοδο» με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, που προφανώς θα έχει αναφορά στον χώρο της κεντροδεξιάς, όπως εξάλλου και το ψηφοδέλτιο του κ. Χριστόπουλου.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν ήδη δέκα γνωστά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας που βρίσκονται στην αφετηρία της εκλογικής μάχης για τον δήμο της Πάτρας, ενώ πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για κάποια ακόμα υποψηφιότητα, που πιθανότατα θα εκδηλωθεί, ίσως από κόμματα και πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, είτε από κοινωνικές οργανώσεις και άλλους φορείς.

 

O  γνωστός επιχειρηματίας, Κώστας Μπακαλάρος δεν θα είναι υποψήφιος

Οριστικό «όχι» μετά από ώριμη σκέψη

Ο γνωστός επιχειρηματίας (και μέχρι πρότινος πρόεδρος της Παναχαϊκής), Κώστας Μπακαλάρος, εδώ και αρκετό καιρό δεχόταν πιέσεις και εισηγήσεις να θέσει υποψηφιότητα, με πολλούς να εκτιμούν ότι μπορεί να αναπτύξει ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική.

Ο ίδιος, θέλησε να το σκεφτεί πολύ καλά και δεν προχώρησε σε βεβιασμένες κινήσεις. Συζήτησε με πολλούς, ζύγισε και στάθμισε συνθήκες και καταστάσεις, έβαλε κάτω όλα τα δεδομένα και τελικά, φαίνεται πως αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα, θέλοντας να διατηρήσει το προφίλ του πετυχημένου επιχειρηματία και του δημοσίου προσώπου που θέλει να «ενώνει» και όχι να «διχάζει» με τις επιλογές του.

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

Με τη γνωστή «συνταγή»

 

Ο νυν δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να είναι ο πιο «έτοιμος» από όλους  τους υποψηφίους, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στην, έτσι και αλλιώς, σταθερή κομματική οργάνωση του ΚΚΕ, ούτε στην εκτίμηση της οποίας δείχνει να χαίρει προσωπικά από το μεγάλο κομμάτι της Πατραϊκής κοινωνίας, αλλά και στην εμπειρία που ήδη «κουβαλάει», όντας επί τέσσερα χρόνια στο «τιμόνι» του δήμου.  Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και πλέον, πολύ πιο καλός γνώστης των μηχανισμών του δήμου, αυτή τη στιγμή δείχνει να μπαίνει στην προεκλογική περίοδο από… τη poll position.

ΓΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Θέλει να παραμείνει «αυτοδιοικητικός»

«Κουβέντα» δεν λέει δημοσίως ο αντιπεριφερειάρχης, Γρ. Αλεξόπουλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον δήμο της Πάτρας, όμως όλοι ξέρουν ότι αυτό τον απασχολεί σοβαρά και ότι, έχει ήδη προχωρήσει ζυμώσεις και διεργασίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Αλεξόπουλος θέλει να παραμείνει «αυτοδιοικητικός» και ότι θεωρεί πως ένας κύκλος προσφοράς στην Περιφέρεια, φτάνει προς το τέλος του. Επίσης, αρκετοί πιστεύουν πως η υποψηφιότητά του για τον δήμο μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δυναμική, ώστε να αποτελέσει ένα από τα «φαβορί» της εκλογικής κούρσας.

ΑΛ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ποντάρει στο «αντι-σύστημα»

Πολύ καλά δείχνει να κινείται μέχρι τώρα ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του οποίου, ήδη «τάραξε τα νερά» προ καιρού. Ο ίδιος, εξακολουθεί να κινείται πολύ δραστήρια και είναι ο μόνος που έχει ξεδιπλώσει προεκλογικό πρόγραμμα μέχρι τώρα, γεγονός πολύ σημαντικό, ενώ και κανένας δεν μπορεί να… στοιχηματίσει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει, δεδομένου πως ο πρώην βουλευτής ποντάρει στο «αντι-σύστημα», όντας εκτός κομματικών συστημάτων.

Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σταθερά, ήρεμα, αποφασιστικά

Ο Κώστας Χριστόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος της Πάτρας και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ίσως ο άνθρωπος που έχει κάνει μέχρι τώρα τις λιγότερες δηλώσεις σε σχέση με τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, οι συνομιλητές του γνωρίζουν πως είναι αποφασισμένος να είναι εκ νέου υποψήφιος και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιλογή του να μην εμπλέκεται σε παρασκηνιακές ζυμώσεις, τελικά θα τον ωφελήσει. Με σταθερότητα και ηρεμία, ο κ. Χριστόπουλος δείχνει να σχεδιάζει την προεκλογική του τακτική που, από τη συσσωρευμένη εμπειρία του, ξέρει πια ότι θα έχει πολλές στροφές μέχρι το τέλος και αρκετές… «εκπλήξεις».

Γ. ΡΩΡΟΣ

Με το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Ρώρος, έτσι κι αλλιώς, όλα δείχνουν πως θα είναι μία… διαφορετική περίπτωση υποψηφίου δημάρχου, αφού – με εξαίρεση τον νυν δήμαρχο που στηρίζεται από το ΚΚΕ – θα είναι μάλλον ο μόνος με κομματικό «χρίσμα» (του ΣΥΡΙΖΑ). Φυσικά, ο κ. Ρώρος δεν είναι απλά και μόνον ένας «κομματικός υποψήφιος», καθώς είναι επί σειρά ετών πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών. Όμως μένει να φανεί εάν η συνδικαλιστική του ιδιότητα θα προσφέρει «πόντους» και στην αυτοδιοικητική προσπάθεια που θα κάνει, καθώς και εάν το γεγονός πως αποτελεί επιλογή του κυβερνώντος κόμματος, θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά του.

  1. N. ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Σαν έτοιμος από καιρό

Κρίνοντας από τις σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις, ο Νίκος Τζανάκος, είναι ίσως ο μόνος υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων με τόσο μεγάλη πληρότητα ψηφοδελτίου, τούτη τη στιγμή. Δουλεύοντας απλά και αθόρυβα, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός που δεν το κρύβει ότι επιθυμεί να εκφράζει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς χρίσματα και κομματικές στηρίξεις, εμφανίζεται στην παρούσα φάση πολύ πιο ισχυρός από ότι στις προηγούμενες εκλογές και αυτό, λέγεται, πως είναι κάτι που θα αποδειχτεί και στην κάλπη του Μαίου.

Β. ΣΑΜΟΥΡΗ

Η μόνη γυναίκα

Η Βίβιαν Σαμούρη, επικεφαλής παράταξης και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αν και επίσης δεν έχει εκδηλώσει επίσημα την πρόθεσή της να είναι εκ νέου υποψήφια, εντούτοις όλοι πιστεύουν πως θα «κατέβει» και πάλι, με έναν συδυασμό ουσιαστικά ανεξάρτητο, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη δυναμική της. Άλλωστε, όπως διαμορφώνεται το «τοπίο» είναι η μόνη γυναίκα, υποψήφια δήμαρχος της Πάτρας, σε μια «ανδροκρατούμενη υπόθεση» και αυτό, αναμφίβολα, της δίνει επιπλέον πόντους.

Σ. ΠΟΛΙΤΗΣ

Θέλει να εκφράσει τη νεότερη γενιά

Ο δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Πολίτης, εκλεγμένος με την παράταξη του κ. Χριστόπουλου, εξέφρασε πριν λίγο καιρό την πρόθεση να δημιουργήσει ένα νέο ψηφοδέλτιο και να τεθεί επικεφαλής μίας κίνησης, νέων ως επί το πλείστον ανθρώπων, εκτιμώντας ότι υπάρχει χώρος για να εκφραστεί η νεότερη γενιά αυτοδιοικητικών και γενικότερα, πολιτών. Αν και ακόμα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο εάν τελικά ο κ. Πολίτης θα κατέλθει, εντούτοις και από την πλευρά του γίνονται συζητήσεις για τη διαμόρφωση του σχήματος.

Θ. ΝΤΡΙΝΙΑΣ

Σταθερά με το «Κοινοτικόν»

Ο Θ. Ντρίνιας, αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Το Κοινοτικόν», που αποτελεί μία προσπάθεια ανεξάρτητων ενεργών πολιτών να εκφράσουν την λογική και την αλήθεια, πέρα από κομματικούς «παραμορφωτικούς καθρέπτες».  Η συγκεκριμένη συλλογικότητα εκτιμά ότι η απλή αναλογική μπορεί να διαμορφώσει πιο ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης του λόγου και του σκεπτικού της, αλλά και πιο καλές προϋποθέσεις ευρύτερων συναινέσεων και συννενοήσεων.

ΧΡ. ΠΑΤΟΥΧΑΣ:

«Παρών» και αυτόνομος

Ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της «Ανυπόταχτης Πολιτείας», εκλέγεται σταθερά από το 2006 και παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες αποφάσεις έχει ταχθεί στο πλευρό της δημοτικής αρχής, αναμένεται να κατέλθει αυτόνομα και στις εκλογές του Μαϊου. Υπενθυμίζεται  ότι για πρώτη φορά αναμίχθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το 2006, όντας  υποψήφιος με τον αείμνηστο Θόδωρο Αννινο και το συνδυασμό «Δημοκρατία-Πρόοδος».

«ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο με την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα», που είχε ιδρύσει ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Δημαράς. Μετά την παραίτηση του, τα «νήματα» φαίνεται πως κινούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Φίλιας και Γιώργος Σιγαλός, ενώ υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις και επαφές με πρώην αντιδημάρχους (Π. Βαφέας, Χ. Στανίτσα), τον γραμματέα της παράταξης, Αντώνη Κότσαλη κ.α.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιά θα είναι η στάση της παράταξης, ενώ φημολογείται ότι κάποιοι θα μετακινηθούν σε  περιφερειακά ψηφοδέλτια και άλλοι έχουν, ήδη, συμφωνήσει με δημοτικά ψηφοδέλτια.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΑΤΡΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΟΝΟΜΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!