Πατούλης: H ελευθερία έκφρασης θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας

«Τα  σαφή όρια στην εκφορά του δημόσιου λόγου, και άρα στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης τα θέτουν οι ίδιοι οι κανόνες της έννομης τάξης, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οι κανόνες αυτοί από τη μία κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης κάθε προσώπου και από την άλλη αποσκοπούν στην προστασία του ατόμου από την παράνομη προσβολή της τιμής, της υπόληψης και εν γένει της προσωπικότητάς του».

Στην παραπάνω επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής με θέμα «τα όρια της κριτικής στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι «αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας  η ελευθερία έκφρασης, διάδοσης ιδεών, απόψεων, στοχασμών και η άσκηση κριτικής και ελέγχου των δημοσίων προσώπων και πραγμάτων».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «το πλαίσιο τη πολιτικής αντιπαράθεσης είναι πρωτίστως  πολιτική και όχι νομική υπόθεση και εξαρτάται από την εκάστοτε οικονομική και κοινωνική συγκυρία» και χαρακτήρισε ως  εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά και επίκαιρη την ημερίδα καθώς  αφορά ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας».

«Το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαλόγου και προβληματισμού σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία όξυνση των πολιτικών αντιπαραθέσεων και μία πόλωση των εκλογικού σώματος» σημείωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν αιρετούς και θεσμικούς ρόλους καλούνται καθημερινά να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

–           Πως ορίζουμε και το κυριότερο, ποιος ορίζει,  σήμερα, το δικαίωμα και τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης;

–           Ποιο είναι το όριο της κριτικής, ειδικά όταν καλείσαι να εκφράσεις ένα δίκαιο αίτημα ή όταν πρέπει να προασπίσεις κρίσιμα εθνικά ή κοινωνικά συμφέροντα;

Τέλος διατύπωσε τον προβληματισμό του καθώς στις ημέρες μας είναι   εντυπωσιακό ότι σε έρευνες της κοινής γνώμης για τις πηγές πληροφόρησης, έχει διαπιστωθεί  ότι πολλοί πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τη γνώμη φίλων  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις ειδήσεις που προέρχονται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΗΜΕΡΙΔΑ, ΠΕΔΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!