πατούλης-vs-kαραμέρου-για-mall-είναι-άσχετος-84536
ΔΗΜΟΙ | 21.10.2016 | 14:24

Πατούλης VS Kαραμέρου για Mall: Είναι άσχετος ή εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα

Νέο επεισόδιο στην (αέναη) κόντρα μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Γ. Καραμέρου και του δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη ήρθε στην επιφάνεια με επίκεντρο αυτή τη φορά την απόρριψη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το MALL από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Με χθεσινή του ανακοίνωσή ο δήμος Αμαρουσίου κατηγορεί τον κ. Καραμέρο που έκανε και τη σχετική εισήγηση είτε για ασχετοσύνη είτε για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στη δική του χθεσινή εισήγηση ο κ. Καραμέρος βασιζόμενος σε σχετικές διαπιστώσεις της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών περιοχών Αττικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, τονίζει ότι ήταν και είναι «αναγκαία και επιβεβλημένη η εμπλοκή του οικείου Δήμου στο σχεδιασμό. Αντ’ αυτού τι συνέβη; H Δημοτική Αρχή απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της Πόλης και να περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του δήμου Αμαρουσίου:

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα του Δήμου Αμαρουσίου και των κατοίκων του.

To σκεπτικό της χθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπως αυτό διατυπώθηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γ. Καραμέρο , με το οποίο δεν έγινε δεκτή η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το MALL , αποδεικνύει δύο πράγματα:

  • Η ότι ο αντι-περιφερειάρχης είναι παντελώς άσχετος με το ζήτημα
  • Ή ότι συνειδητά εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων του Αμαρουσίου, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και μεταθέτοντας στο Δήμο Αμαρουσίου τις διαχρονικές ευθύνες αυτών που εγκλημάτησαν σε βάρος της πόλης.                                                                                                                                                                                                                                         Απουσία της κας Δούρου από τη συνεδρίαση                                                          Δεν αφήνουμε ασχολίαστη την απουσία της κας Δούρου από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία επέλεξε να απουσιάσει από τη συζήτηση ενός τόσο κρίσιμου θέματος , προφανώς για να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες της απόφασης. Την ίδια ακριβώς  στάση είχε κρατήσει και τον προηγούμενο Αύγουστο , όταν απουσίασε από τη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ και πάρθηκε η απόφαση για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Περιφέρεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε για λόγους νομιμότητας.

Τα ψέματα Καραμέρου

Ο κ. Καραμέρος λέει συνειδητά δύο μεγάλα ψέματα :

1ο Ψέμα.

Ισχυρίζεται ότι « ο Δήμος Αμαρουσίου απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της πόλης, αφού παραχωρήθηκε στη ΛΑΜΔΑ το δικαίωμα να προσδιορίσει εκείνη την εμβέλεια του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου».

Ποια είναι η αλήθεια

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ποτέ δεν συναίνεσε στην κατασκευή του MALL ( αφού αυτό κατασκευάστηκε τα προηγούμενα της θητείας της χρόνια). Και φυσικά ποτέ δεν θα νομιμοποιούσε με δικές της ενέργειες  εκ των υστέρων τις αυθαίρετες πράξεις και αποφάσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων και  Διοικήσεων του Δήμου . Αν ο Δήμος Αμαρουσίου προσδιόριζε εκείνος την εμβέλεια του ΕΧΣ, ο μόνος ωφελημένος θα ήταν η εταιρεία διαχείρισης του εμπορικού κέντρου, αφού με τον τρόπο αυτό και θα νομιμοποιούσαμε την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη. Ενώ αντίθετα τώρα, μπορούμε να διαπραγματευθούμε έστω κι εκ των υστέρων , αντισταθμιστικά έργα για την πόλη και την αποκατάσταση μέρους του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της. Ας μας απαντήσει ο κ. Καραμέρος πως θα διαπραγματευόμασταν αν εμείς οι ίδιοι προσδιορίζαμε το ΕΧΣ; Είναι άσχετος ή εξυπηρετεί συμφέροντα;

2ο Ψέμα.

Ισχυρίζεται ο κ. αντι-περιφερειάρχης ότι « ο Δήμος Αμαρουσίου εγκατέλειψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου παρά τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις υποδείξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Ποια είναι η αλήθεια

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ο Κ. Καραμέρος είναι άσχετος όταν το ισχυρίζεται αυτό, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για να γίνει αυτή η αναθεώρηση θα πρέπει

α) να ολοκληρωθεί πρώτα  η εξέταση των προσφυγών που έχουν γίνει στο Σ.τ.Ε. , μετά τις αλλαγές των χρήσεων γης που έγιναν από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου το 2012. Η εξέταση των προσφυγών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και για την καθυστέρηση αυτή φυσικά και δεν ευθύνεται ο Δήμος.

β) να εκδώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιτέλους τα Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής του Ν. 4269/2014, που εκκρεμούν από το 2014. Χωρίς αυτά τα Π.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του Γ.Π.Σ., που με βάση τη νέα νομοθεσία  καλούνται Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

γ) αν «ακολουθούσαμε» τη συμβουλή του κ. Καραμέρου κι εντάσσαμε στο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και το Mall ενσωματώνοντας τα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά του μέτρα ,  τότε οι μόνοι που θα έχαναν θα ήταν οι μικρο-ιδιοκτήτες της ευρύτερης περιοχής. Οι  οποίοι θα έβλεπαν να μειώνονται οι συντελεστές δόμησης και να απαξιώνονται οι περιουσίες τους, χωρίς επιπλέον η πόλη να κερδίσει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Τελικά με ποιους είναι ο κ. Καραμέρος; Με τους εκατοντάδες μικρο-ιδιοκτήτες ή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Χτίζει την πολιτική του καριέρα στην πλάτη των μικρών ιδιοκτητών του Αμαρουσίου;

Φοβούνται την αλήθεια και κρύβονται

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακου Συμβουλίου έγινε και μια ακόμη απρέπεια , σε βάρος της πόλης και  του Δημοτικού της Συμβουλίου, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν το λόγο την ώρα που συζητείτο το θέμα της ΣΜΠΕ του Mall, τόσο στα μέλη της Διοίκησης του Δήμου που παρευρίσκονταν στη συνεδριαση ( οι αντιδήμαρχοι Σ. Σταθούλης και Β. Κόκκαλης και ο Γ.Γ. του Δήμου Γ. Διδασκάλου) , όσο και στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λ. Μαγιάκη.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας επέδειξε μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά, προφανώς γιατί φοβήθηκε ότι θα ακουστούν αλήθειες και θα αποκαλυφθεί η προσπάθειά της να κλείσει άρον – άρον ένα θέμα που απασχολεί το Μαρούσι εδώ και χρόνια.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου διεκδικεί για την πόλη και τους κατοίκους

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν χαρίζεται ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε στην Κεντρική Εξουσία.

Διεκδικούμε από όλες τις πλευρές, αυτά που η πόλη μας διαχρονικά δικαιούται. Έργα και παρεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Και η Περιφέρεια Αττικής χρωστά στο Μαρούσι έργα.

Τις θέσεις μας πάνω στο ζήτημα της ΣΜΠΕ του Mall  και τις διεκδικήσεις μας από την Κεντρική Κυβέρνηση θα τις παρουσιάσουμε στην Ανοιχτή Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί , στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, όπυο έχουμε καλέσει τόσο την κα Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, όσο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη.

Η εισήγηση Καραμέρου στο ΠΕΣΥ Αττικής

ΟΧΙ στη ΣΜΠΕ για το Mall. Επιβάλλεται ανασχεδιασμός με εμπλοκή του Δήμου, χωρίς νέα δόμηση και με δεσμευτικά αντισταθμιστικά

Παρέμβαση Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 20/10/2016, για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου – Τμήμα Π.Ε 6-17 του ΓΠΣ Αμαρουσίου Αττικής

Δεν πρόκειται να αναφερθώ στο παρελθόν και σε όσους θεμελίωσαν με νόμο, το 2003, το μεγαλύτερο αυθαίρετο οικοδόμημα. Ούτε σε αυτούς που το 2014, μετά την απόφαση ορόσημο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έσπευσαν πάλι με νόμο να το αναβαπτίσουν σε στρατηγική επένδυση μητροπολιτικού χαρακτήρα. Έχουν ονοματεπώνυμο, είναι γνώριμοι και οι καταστροφικές τους επιλογές έχουν ήδη κριθεί, και δικαστικά και πολιτικά. Είναι οι ίδιοι που σήμερα σε άλλες υποθέσεις της δημόσιας σφαίρας με θράσος και υποκρισία εμφανίζονται ως υποστηρικτές τους κύρους των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτούμε αρνητικά για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), η οποία, σημειωτέον, εκπονήθηκε από την ίδια την εταιρία Lamda και περιλαμβάνει και την περιοχή που κρίθηκε αμετάκλητα από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ως προς το ρυμοτομικό, τις χρήσεις γης, καθώς και το συντελεστή δόμησης  και κάλυψης.

Σταχυολογώ ορισμένες από τις διαπιστώσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής για την εξεταζόμενη περιοχή:

«Αν εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Αμαρουσίου, η επιβάρυνση στο περιβάλλον, οικιστικό και ανθρωπογενές, θα ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή που τελικά προέκυψε»,

«Στη μελέτη υπολογίζονται τα μεγέθη δόμησης, κάλυψης κ.λπ. στην έκταση της περιοχής πριν την εισφορά σε γη και όχι σε αυτήν που προκύπτει τελικά, γεγονός που σαφώς επηρεάζει τη συνολική μέγιστη δόμηση».

Σταχυολογώ, επίσης, από τις διαπιστώσεις της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών περιοχών Αττικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

«Δεν συνάγεται, εκ του νόμου, η στρατηγική σημασία ή η υπερτοπική κλίμακα της προτεινόμενης για έγκριση περιοχής. Σε αντιδιαστολή, επισημαίνεται, ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι αυτός που αναφέρεται ως «διαδημοτικό κέντρο ευρείας ακτινοβολίας και ως «πόλος εθνικής και μητροπολιτικής εμβέλειας»

Θεωρεί και προτείνει ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου ώστε η οποιαδήποτε παρέμβαση να περιλαμβάνεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό με χωρική εμβέλεια σαφώς μεγαλύτερης της προτεινόμενης.

Οι διαπιστώσεις αυτές καταδεικνύουν πόσο αναγκαία και επιβεβλημένη ήταν και είναι η εμπλοκή του οικείου Δήμου στο σχεδιασμό. Αντ’ αυτού τι συνέβη; H Δημοτική Αρχή απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της Πόλης και να περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων

Σε πρώτη φάση εγκατέλειψε την αναθεώρηση του ΓΠΣ, παρά τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τα έτη 2012 και 2014. Kαι ενώ υπήρχαν αυτές οι αποφάσεις, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τον Απρίλιο του 2016 από τον Δήμο να εξετάσει το ενδεχόμενο νέου ΓΠΣ τι συνέβη. Με προσωπική επιλογή του ίδιου του Δημάρχου παραχωρήθηκε, στην εταιρία Lamda το δικαίωμα να προσδιορίσει εκείνη, τη χωρική εμβέλεια του ΕΧΣ. Και αυτό σε αντίθεση με την έγγραφη προτροπή του ΥΠΕΚΑ. Με ένα απλό έγγραφο του γραφείου Δημάρχου!!

Αποτέλεσμα το προταθέν ΕΧΣ:

περιέχει επιλεγμένα Ο.Τ., χωρίς να περιλαμβάνει τις περιοχές άμεσης επιρροής (αφήνει εκτός γειτονιές του Αμαρουσίου, όπως Ψαλίδι, Αγ. Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Νέα Φιλοθέη),

υφαρπάζει περιβαλλοντικό ισοζύγιο από αδόμητους χώρους που δεν ανήκουν στην εταιρία (ΑΣΠΑΙΤΕ & ΟΑΚΑ),

συνυπολογίζει το ρέμα Αγ. Θωμά, τους ακάλυπτους χώρους της Ήλιδας και αυθαίρετα και παράνομα τους ενοποιεί με τους παρακείμενους δρόμους ώστε να προκύψουν σε έναν ενιαίο θύλακα κοινόχρηστοι και ακάλυπτοι χώροι,

δεν λαμβάνει υπόψη τους πολεοδομικούς φόρτους στην Λ. Κηφισίας και σωρευτικά τους φόρτους από την Αττική οδό, ενώ δεν έχει γίνει κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη που θα αποφορτίζει τις γειτονιές του Αμαρουσίου που υποφέρουν εδώ και χρόνια.

Επειδή η παρανομία και η αυθαιρεσία δεν είναι δυνατόν να θεραπευτεί

με πρόσθετες αυθαιρεσίες και νέες επιβαρύνσεις:

Α. Το προταθέν ΕΧΣ επιστρέφεται στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου να υπάρξει ανασχεδιασμός με επισπεύδοντα και συμπράττοντα τον Δήμο, με χωρική εμβέλεια σαφώς μεγαλύτερη της προτεινόμενης και φυσικά χωρίς δικαίωμα νέας ή πρόσθετης δόμησης.

Β. Επιβάλλεται να ληφθούν δεσμευτικά αντισταθμιστικά οφέλη και συμπληρωματικά μέτρα και τέλη, όπως ο νόμος ορίζει, για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Πόλης με συγκεκριμένα έργα περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Γιώργος Καραμέρος

Αντιπεριφερειάρχης

Βόρειου Τομέα Αθηνών