Categories: Δήμοι

«Παρών» Πατούλη για Δήμο Αθηναίων: Τι λέει για υποψηφιότητα Μπακογιάννη

«Παρών» και «στην πρώτη γραμμή» στην κούρσα για τον Δήμο Αθηναίων δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντάκτων» ο Γιώργος Πατούλης, αναγγέλλοντας ότι η απόφασή του να είναι υποψήφιος δεν θα επηρεαστεί ούτε από το ποιος θα έχει το χρίσμα της Ν.Δ. ούτε από ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη

Ερωτηθείς για το εάν τελικά κατέβει υποψήφιος στην πρωτεύουσα ο Κώστας Μπακογιάννης, για τον οποίο όπως σας έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -έχοντας πάρει εδώ και αρκετό καιρό το «πράσινο» φως από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη- ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απαντά ότι «όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την Αυτοδιοίκηση, ποτέ δεν έλαβα αποφάσεις για τα επόμενα πολιτικά μου βήματα που εξαρτιόνταν από τις αποφάσεις των άλλων. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Αλλωστε εγώ έχω πει πρώτος πως η Αθήνα μας χρειάζεται όλους».

Σχετικά με τους ποιους θεωρεί επιτυχημένους στην θέση του δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Πατούλης ξεχωρίζει τον Δημήτρη Μπέη, τον Αντώνη Τρίτση, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και το Νικήτα Κακλαμάνη.«Η Ντόρα, αν παρέμενε περισσότερο χρόνο στη θέση της δημάρχου, είμαι βέβαιος ότι θα άφηνε πολύ ισχυρότερο αποτύπωμα, ακόμη κι από αυτό που έχει ήδη αφήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή», προσθέτει, ενώ αναφορικά με τον σημερινό δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, σχολιάζει ότι «είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, με όραμα. Προσπάθησε, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πέτυχε να αλλάξει την Αθήνα. Το αποτέλεσμα αδίκησε το όραμά του και δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».

Τέλος, ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει «παραμύθια χωρίς δράκους» την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων από ρωσικά συμφέροντα για την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν βλέπει βίαιες ενέργειες στα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Αναλυτικότερα ολόκληρη η συνέντευξή του Γιώργου Πατούλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Γιάννη Μπασκάκη:

● Ποια η γνώμη σας για τη θητεία του σημερινού δημάρχου;

Ο δήμαρχος της Αθήνας, ο κ. Καμίνης, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, με όραμα. Προσπάθησε, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πέτυχε να αλλάξει την Αθήνα.

Το αποτέλεσμα αδίκησε το όραμά του και δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

Τέλος, χαρακτηρίζει «παραμύθια χωρίς δράκους» την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων από ρωσικά συμφέροντα για την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν βλέπει βίαιες ενέργειες στα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

● Σε ερώτηση αν θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, έχετε απαντήσει ότι «η τάση είναι να βοηθήσω την Αθήνα». Θα επιμείνετε σε αυτήν την τάση, θέτοντας υποψηφιότητα ακόμα και χωρίς χρίσμα από τη Ν.Δ.; Ακόμα και αν η Ν.Δ. δώσει το χρίσμα σε άλλον υποψήφιο;

Ποτέ δεν μίλησα για τάση. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει πως για μένα αξία δεν έχει το κομματικό χρίσμα, αλλά το χρίσμα της τοπικής μας κοινωνίας. Του αθηναϊκού λαού.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί απλά η Αθήνα να αλλάξει δήμαρχο για να αναστρέψουμε την εικόνα παρακμής που έχει περιέλθει.

Ο δήμαρχος δεν είναι Χάρι Πότερ. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι να αλλάξει η Ελλάδα μοντέλο διακυβέρνησης.

Η ανατροπή σε όσα μας πάνε πίσω δεν θα έρθει με αποτυχημένες συνταγές και μοντέλα. Ούτε με κομματικά χρίσματα. Θα έρθει με μεταρρυθμίσεις.

Με συνθέσεις απόψεων, συνεργασία και συμμαχίες όλων των υγιών δυνάμεων της τοπικής μας κοινωνίας. Με συστράτευση όλων όσων αγαπούν την Αθήνα, ανεξάρτητα από τη θέση ή το αξίωμα που κατέχουν.

Η Αθήνα χρειάζεται μια νέα συμμαχία, στην οποία θα συμμετέχουν από την επομένη των εκλογών του Μαΐου του 2019 πρόσωπα που κατέχουν θέσεις αιχμής και μπορούν μέσα από τις θέσεις αυτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμβάλουν δημιουργικά στην αναγέννηση της πόλης. Σε αυτή τη συμμαχία για την Αθήνα, δηλώνω παρών.

Ημουν, είμαι και θα είμαι «υπηρέτης» και υπερασπιστής των συμφερόντων της Αθήνας και των πολιτών της. Από οποιαδήποτε θέση. Δηλώνω παρών, στην «πρώτη γραμμή», στον μεγάλο αγώνα που ξεκινήσαμε για να κάνουμε την Αθήνα την πόλη της καρδιάς μας, Πρωτεύουσα Ξανά.

● Αν τελικά κατέβει ο Κώστας Μπακογιάννης, εσείς θα κατέβετε;

Ολα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την Αυτοδιοίκηση, ποτέ δεν έλαβα αποφάσεις για τα επόμενα πολιτικά μου βήματα που εξαρτιόνταν από τις αποφάσεις των άλλων.

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Αλλωστε εγώ έχω πει πρώτος πως η Αθήνα μας χρειάζεται όλους.

Μόνον καλό θα κάνει στην πόλη της καρδιάς μας η ενασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερων με τα ζητήματά της.

Και πραγματικά χαίρομαι που η ενεργοποίηση του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά έβαλε ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας από τόσο νωρίς τον δήμο της Αθήνας.

● Ο Δήμος της Αθήνας είναι το εφαλτήριο για την ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι ενδεχόμενο να το κάνετε κι εσείς;

Εχω μιλήσει κατ’ επανάληψη κατά όσων χρησιμοποίησαν στο παρελθόν ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και στο μέλλον την Αθήνα ως σκαλοπάτι για την πολιτική τους ανέλιξη.

Ο Δήμος της Αθήνας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προθάλαμος για την κεντρική πολιτική σκηνή. Για κανέναν. Τελεία και παύλα.

● Από τους δημάρχους που πέρασαν από τον δήμο, ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο πιο πετυχημένος;

Ο Δημήτρης ο Μπέης ήταν ένας πολύ καλός δήμαρχος, για τα δεδομένα της εποχής του. Γνήσιος αυτοδιοικητικός.

Ο Αντώνης ο Τρίτσης δεν πρόλαβε δυστυχώς να προσφέρει αυτά που μπορούσε στην πόλη. Αν ο Θεός ήταν πιο γενναιόδωρος μαζί του, είμαι βέβαιος ότι θα είχαν διορθωθεί πολλά κακώς κείμενα που ακόμη μας ταλαιπωρούν.

Ο Δημήτρης ο Αβραμόπουλος έδωσε λάμψη και προσέθεσε κύρος στην Αθήνα, ενώ ο Νικήτας ο Κακλαμάνης ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο του δήμου.

Η Ντόρα, αν παρέμενε περισσότερο χρόνο στη θέση της δημάρχου, είμαι βέβαιος ότι θα άφηνε πολύ ισχυρότερο αποτύπωμα, ακόμη κι από αυτό που έχει ήδη αφήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

● Ποια η γνώμη σας για τη θητεία του σημερινού δημάρχου;

Ο δήμαρχος της Αθήνας, ο κ. Καμίνης, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, με όραμα. Προσπάθησε, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πέτυχε να αλλάξει την Αθήνα.

Το αποτέλεσμα αδίκησε το όραμά του και δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

● Λέτε ότι η απλή αναλογική στους δήμους οδηγεί σε ακυβερνησία. Ομως με το σημερινό σύστημα ένας υποψήφιος με ποσοστό 25% στον πρώτο γύρο, αν έρθει πρώτος στον δεύτερο γύρο, θα πάρει το 60% των εδρών. Το θεωρείτε δίκαιο;

Οι περιπτώσεις που αναφέρετε δεν ξεπερνούν τις 5-6 σε σύνολο 325 δήμων. Δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Παραβλέπετε ότι αυτός που θα έρθει πρώτος στον δεύτερο γύρο διαθέτει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, που ξεπερνά το 50% και μπορεί να φτάνει το 60%.

Είναι δίκαιο να διαθέτει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της τοπικής του κοινωνίας, έστω και τη δεύτερη Κυριακή, αλλά να μην μπορεί να διοικήσει;

Αφού η κυβέρνηση αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμοποίηση της δεύτερης Κυριακής, γιατί την προβλέπει και στο νέο εκλογικό σύστημα; Δεν είναι παράλογο αυτό;

Γιατί είναι λογικό ένας δήμαρχος που την πρώτη Κυριακή πήρε 42, 45, 48%, να είναι υποχρεωμένος για τέσσερα χρόνια να συναλλάσσεται καθημερινά με τις μειοψηφίες του 3, 5 και 6% για να διοικήσει;

● Αναφορικά με την υπόθεση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία ρωσικά συμφέροντα επιχειρούν να χρηματοδοτήσουν τόσο εδώ όσο και στην ΠΓΔΜ ενέργειες και βίαιες δράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια, εντός κι εκτός Ελλάδος, πρέπει να φέρουν αποδείξεις και να δώσουν ονόματα.

Ποιοι είναι αυτοί που χρηματοδοτούν και ποιους χρηματοδοτούν. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα κι όχι να «κρεμόμαστε» σε φήμες και «παραμύθια χωρίς δράκους».

Στην Ελλάδα πάντως δεν είδα ποτέ βίαιες ενέργειες από πλευράς όσων συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αντίθετα, βία και αίμα είδα από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, ακόμη και σε βάρος παιδιών, ηλικιωμένων και γυναικών, όταν προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά τους διαδηλωτές από τη φιέστα των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια αυτά υπηρετούν το αφήγημα της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει ακραίους και φασίστες τις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, αναζητώντας άλλοθι σε μια επαίσχυντη συμφωνία, που αναγνωρίζει στη FYROM μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Η αποδοκιμασία της συμφωνίας από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα κυνηγά την κυβέρνηση ώς το τέλος της θητείας της.

Comments are closed.


Recent Posts

Ανδρουλάκης σε Τσίπρα: “Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε…”

"Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε. κ. Τσίπρα σας παραθέτω μια μόνο εικόνα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.", έγραψε σε…

5 δευτερόλεπτα ago

Μπιμπίλας κατά Δανδουλάκη: «Οι ηθοποιοί που παίζουν μαζί της δεν ήρθαν στην απεργία από φόβο;»

Την αντίδραση του Σπύρου Μπιμπίλα προκάλεσαν οι δηλώσεις της Κάτιας Δανδουλάκη για την απεργία των καλλιτεχνών, με την ηθοποιό και…

8 λεπτά ago

Ουκρανία: Απελευθερώθηκαν οι 63 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου

Εξήντα τρεις ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν ως αποτέλεσμα μιας περίπλοκης διαπραγματευτικής διαδικασίας με την Ουκρανία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα…

24 λεπτά ago

Δήμος Άργους -Μυκηνών: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο -Από θαύμα σώθηκαν οι εργαζόμενοι

Ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη στην νυχτερινή βάρδια του δήμου Άργους Μυκηνών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κλαδικό…

27 λεπτά ago

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας στη Γερμανία

Διεθνές κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας εξάρθρωσε ύστερα από πολυετή έρευνα η αστυνομία της Βαυαρίας. Παράλληλα, έκλεισε τρεις πλατφόρμες του Dark Web.…

39 λεπτά ago

Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις-Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν” απαντά ο Χατζηδάκης

Νέο σποτ για τις συντάξεις, ανέβηκε στον προσωπικό λογαριασμού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Το εν λόγω σποτ,…

60 λεπτά ago