παρέμβαση-του-δημάρχου-διονύσου-για-τ-942430
ΔΗΜΟΙ | 17.09.2021 | 15:07

Παρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου για τις αποζημιώσεις της «Μήδειας»

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/9 η 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, με θέμα «Η επόμενη μέρα των Πυρόπληκτων περιοχών».

Στη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, Αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμο, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Διονύσου και μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καλαφατέλης.

Σε σχετική του παρέμβαση ο κ.Καλαφατέλης αναφέρθηκε στην περίπτωση του Δήμου Διονύσου, ο οποίος εκτός από τις πρόσφατες πυρκαγιές χτυπήθηκε και από τη θεομηνία «Μήδεια» τον περασμένο χειμώνα, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, εξαιτίας του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου που δεν εντάσσει τις χιονοπτώσεις στις φυσικές καταστροφές. Ο Δήμαρχος Διονύσου ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, σε συνέχεια των ενεργειών του Δήμου Διονύσου από κοινού με τους όμορο Δήμο Ωρωπού προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Αττικής.

Ακόμη ο κ.Καλαφατέλης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην ανάγκη ριζικής αλλαγής του μοντέλου πολιτικής προστασίας “προς όφελος των συμπολιτών μας, οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουν να νιώθουν φόβο και ανασφάλεια” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνεδρίαση ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας παρουσίασε την μελέτη «Υποστήριξη των ΟΤΑ και δημιουργία Μηχανισμού Άμεσης Απόκρισης της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων».

Επίσης παρουσιάστηκαν από κορυφαίες εταιρείες του χώρου, συστήματα τελευταίας τεχνολογίας για έγκαιρη ειδοποίηση πυρκαγιών καθώς και έγινε ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία και την καλύτερη οργάνωση για την αντιμετώπιση και την διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος τόνισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ενώ ζήτησε την αύξηση των πόρων αλλά και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν οι Δήμαρχοι, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλλης, Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, Βοίου Χρήστος Ζευκλής, οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης, Λυκόβρυσης – Πεύκης Παναγιώτης Ιωάννου, Μονεμβασιάς Κώστας Μαυρομιχάλης , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλεξανδρούπολης Νίκος Γκότσης, Κηφισιάς Δημήτρης Λιανός, Διονύσου Θανάσης Κρητικός, Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης, Πειραιά Χαράλαμπος Λιακοσταύρος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Δημοτικός Σύμβουλος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης και πολλά μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ.

Ακολουθεί βίντεο με την παρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη.