παρεμβάσεις-της-λασυ-αθήνας-στο-δσ-του-767749
ΔΗΜΟΙ | 24.02.2022 | 10:14

Παρεμβάσεις της ΛΑΣΥ Αθήνας στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ την Τρίτη 23 Φλεβάρη 2022, τα εξής ζητήματα για τα οποία ζήτησε να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις:

Α) Σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά ο χώρος των γηπέδων στην Κονίστρα στη Δημοφώντος στα Πετράλωνα. Πρόκειται για το γήπεδο μπάσκετ με το βοηθητικό του και ένα γήπεδο τένις, το οποίο επισκέφτηκε αντιπροσωπία της Λαϊκής Συσπείρωσης την Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022.

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται εργασίες στο πλαίσιο χορηγίας εταιρείας αθλητικού στοιχήματος και γνωστού Έλληνα καλαθοσφαιριστή. Λέγεται πως έχουν διατεθεί 40.000€ για τις εργασίες. Από όσο γνωρίζουμε αυτές αφορούν την αντικατάσταση των ξύλινων κερκίδων, βάψιμο των γηπέδων, αντικατάσταση του φιλέ για το τένις και την αντικατάσταση των προβολέων (δύο από τους πέντε δεν επανατοποθετήθηκαν).

Θα μας δοθεί αναλυτική ενημέρωση σχετικά με αυτή τη χορηγία και με τη διαδικασία που ακολουθείται; Ποιος διαχειρίζεται το ποσό της χορηγίας, ποιος αναθέτει στον εργολάβο, ποιος καθορίζει ποιες εργασίες γίνονται, ποιος ελέγχει τη διάθεση των ποσών και επίσης, τί θα κάνει ο δήμος για προβλήματα στο χώρο που δεν θα καλύψει η χορηγία;

Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς σημαντικές ελλείψεις στον φωτισμό και τον χώρο των γηπέδων. Οι κολώνες με τους προβολείς βρίσκονται μόνο από τη μια μεριά του μπάσκετ. Πρέπει άμεσα να εξεταστεί αν υπάρχει πρόβλημα με τα καλώδια και πρέπει να διορθωθεί. Έχουν αλλαχτεί μόνο μερικά από τα καλύμματα των φρεατίων, ενώ παραμένουν άλλα σκουριασμένα και με τρύπες.

Οι τριγύρω χώροι βρίσκονται σε κυριολεκτικά άθλια κατάσταση. Πίσω από τις κερκίδες, υπάρχει παραμελημένος ο ηλεκτρικός πίνακας για όλο το γήπεδο.

Υπάρχει το παλιό φυλάκιο που τώρα χρησιμοποιείται για αποθήκη του εξοπλισμού της Αναγέννησης Πετραλώνων και βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αυτοσχέδια ράφια από σφηνωμένα ξύλα. Δίπλα υπάρχουν η παλιά αποθήκη και οι τουαλέτες, σε πλήρη εγκατάλειψη και αχρηστία. Ο παλιός σκεπαστός χώρος που είχε πριν χρόνια τραπέζι για ping pong, δεν χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Η οροφή του είναι έτοιμη να πέσει. Ο χώρος ειδικά βραδινές ώρες, μετατρέπεται σε στέκι χρήσης ναρκωτικών.

Έχετε στον προγραμματισμό σας να κάνετε τις αναγκαίες εργασίες σε αυτούς τους χώρους; Θα στείλετε φύλακα για τις εγκαταστάσεις, που είναι απαραίτητος και για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου;

Β) Από τον Οκτώβριο, το κλειστό γήπεδο του Ρουφ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για αγώνες, αφού μετά από βροχή και είσοδο νερών, φούσκωσε το παρκέ. Συνέπεια αυτού είναι 10 τμήματα ανδρικών και γυναικείων σωματείων μπάσκετ να περιπλανιόνται σε διάφορα γήπεδα της Αθήνας για να παίξουν τα επίσημα εντός έδρας παιχνίδια τους για τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ. Για προπονήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο τμήμα του παρκέ.

Στην επίσκεψη που κάναμε στο γήπεδο την Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022, ενημερωθήκαμε ότι η είσοδος του νερού μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν γίνει μικροεργασίες περιμετρικά του κλειστού γηπέδου, καθώς η είσοδος των νερών έγινε από τις εισόδους -και όχι επειδή στάζουν σημεία της οροφής, όπως συμβαίνει στα 3 άλλα κλειστά του δήμου, σε Μετς, Στρέφη και Γκράβας.

Θα μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων επισκευών, ώστε να ξαναγίνει λειτουργικό το κλειστό; Η κατάσταση που βιώνουν τα σωματεία που χρησιμοποιούν το εν λόγω γήπεδο δε μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, ενώ συνολικά επιβαρύνεται περαιτέρω η κατάσταση ασφυξίας με τη χρήση των κλειστών γηπέδων, αφού οι ώρες αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι για το κλειστό του Ρουφ, μεταφέρονται στα άλλα κλειστά (Γκράβας, Μετς, Γουδή κα) το πρόγραμμα στα οποία ήταν ήδη υπερφορτωμένο και δεν καλύπτει παρά μόνο ελάχιστο μέρος των αναγκών των σωματείων κάθε περιοχής.

Γ) Με αφορμή τα παραπάνω συγκεκριμένα παραδείγματα, θεωρούμε απαραίτητο να μας ενημερώσετε πότε έχετε σκοπό να παρουσιάσετε ένα πλάνο ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του δήμου Αθηναίων. Είσαστε διοίκηση πλέον 2,5 χρόνια και μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει κάτι (πλην του κλειστού στο Άτλας) για νέες υποδομές.

Υπενθυμίζουμε, ότι για μια περιοχή με τόσο μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση όπως ο δήμος Αθηναίων, υπάρχουν μόλις 3 γήπεδα ποδοσφαίρου για 11×11 και 9 για 5×5, για να καλύψουν ανάγκες 24 σωματείων. Μάλιστα, σύμφωνα με το σχεδιασμό σας το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ακαδημία Πλάτωνα θα καταστραφεί κατά τη διαδικασία ανάπλασης της περιοχής και δεν έχουμε ακούσει ακόμα την εναλλακτική που έχετε και τί σκοπεύετε να κάνετε.

Ακόμα, υπάρχουν μόλις 5 κλειστά γήπεδα για να καλύψουν τις ανάγκες πολλών ομάδων σε μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, μόλις 4 κολυμβητήρια για να καλύψουν ανάγκες πολιτών ή σωματείων. Ενώ είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες οι υποδομές για τα άλλα αθλήματα, με αποτέλεσμα ούτε τα παιδιά και οι ενήλικες να μπορούν να αθληθούν ούτε τα αθλητικά σωματεία να μπορούν να αναπτυχθούν.

Η διοίκηση του Δήμου, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα γρήγορη και αποτελεσματική όταν πρόκειται για να ικανοποιήσει επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα για το σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης» στο Βοτανικό, όπου χρησιμοποιείται ως όχημα ο Παναθηναϊκός και άλλα. Σε τέτοιες περιπτώσεις και η γραφειοκρατία ξεπερνιέται και τα λεφτά βρίσκονται. Για όσα αφορούν ικανοποίηση των αναγκών της νεολαίας, των εργαζομένων που μένουν στην Αθήνα, των αθλητικών σωματείων της πόλης, έχουμε συνεχείς καθυστερήσεις για έργα που έχουν προαναγγελθεί (όπως για επισκευές σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα) και -στη κυριολεξία- κανένα πλάνο για κατασκευή νέων, που είναι επείγον ζήτημα να δρομολογηθούν άμεσα.

Τα αθλητικά σωματεία διαμαρτύρονται, σας καταθέτουν προτάσεις για χώρους -όπως για παράδειγμα η πρόσφατη επιστολή του Α.Π.Σ. Αμπελοκήπων- αλλά εσείς, με την ευθύνη που έχετε στο συγκεκριμένο τομέα, δε μας έχετε παρουσιάσει ακόμα ούτε μία πρόταση για νέα αθλητική εγκατάσταση.

Οι απαντήσεις που έδωσαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ στα ζητήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, επιβεβαιώνουν τις ευθύνες που έχει η διοίκηση του δήμου για την κατάσταση που διαιωνίζεται και τα προβλήματα που παραμένουν:

– Για τις εργασίες στα γήπεδα στην Κονίστρα στα Πετράλωνα, ανέφεραν ότι ο ΟΠΑΝΔΑ δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γνώση και έλεγχο σε αυτές τις χορηγίες, αλλά υπεύθυνο είναι το «Γραφείο Χορηγιών» του Δημάρχου. Για τις αναγκαίες εργασίες στους γύρω χώρους αναμένουμε ενημέρωση.

– Για το κλειστό του Ρουφ ανέφεραν ότι η προσφορά για το νέο παρκέ είναι «σχεδόν έτοιμη» και «θα προχωρήσει» η διαδικασία, ενώ από όταν ξεκινήσουν τα έργα, θα χρειαστούν 1,5 μήνα για να ολοκληρωθούν… Με λίγα λόγια… «καλό καλοκαίρι», στην καλύτερη περίπτωση…

– την ανάγκη για νέους αθλητικούς χώρους, για άλλη μία φορά δεν ειπώθηκε ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε σημαντικό να ενισχυθεί η διεκδίκηση και η πίεση από μεριάς της νεολαίας, των κατοίκων που ζουν στην πόλη και των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων τόσο για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στις αθλητικές υποδομές και στους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, όσο και για την απαίτηση για δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, περισσότερων ελεύθερων χώρων, γιατί προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Οποιεσδήποτε τέτοιες πρωτοβουλίες, η Λαϊκή Συσπείρωση θα τις αναδείξει και θα τις στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της.