Παρεμβάσεις Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2021, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, προ ημερήσιας διάταξης:

  • Ζητήσαμε να συζητηθεί διεξοδικά η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Δήμου Αθηναίων κ.α. που αφορά την Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με το αίτημα των κατοίκων και της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, που συνοδεύεται από ψήφισμα και συλλογή υπογραφών. Θεωρούμε πως τόσο η ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου όσο και η ένταξη του νέου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης των Αθηνών σε αυτό είναι σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση όλης της περιοχής. Είμαστε ωστόσο αντίθετοι σε οποιονδήποτε σχεδιασμό περιλαμβάνει απομείωση του υψηλού πρασίνου και της έκτασης του πάρκου, ειδικά χωρίς αντισταθμιστικές απαλλοτριώσεις από το γειτονικό ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση. Η Ακαδημία Πλάτωνος αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη ένα πρότυπο ανοιχτό, δημόσιο, αρχαιολογικό άλσος, με πολλαπλές συνδέσεις με την γύρω περιοχή και την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της. Είναι λοιπόν απαραίτητο το νέο μουσείο να ενταχθεί σε αυτή τη λογική και να μη λειτουργήσει σε βάρος του άλσους και των ελεύθερων χώρων. Γι’ αυτό, η προ εικοσαετίας αποφασισμένη χωροθέτησή του πρέπει να επανεξεταστεί, συνυπολογίζοντας και τα νέα δεδομένα για το οικόπεδο REDS, και τις τεκμηριωμένες απόψεις του τοπικού κινήματος.
  • Θίξαμε για άλλη μια φορά τα προβλήματα του σχεδίου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή με αφορμή τις αντιδράσεις για τον ελεύθερο χώρο της οδού Ιακωβάτων και την απουσία διαβούλευσης σε επίπεδο γειτονιάς. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να σεβαστεί το ομόφωνο ψήφισμα του συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας κατά της κοπής δέντρων στον χώρο και να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί. Επίσης, καταθέσαμε ψήφισμα για τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, ώστε να αποδοθεί ως τέτοιος στη γειτονιά μετά την προσωρινή του χρήση για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Δυστυχώς, η πρότασή μας καταψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη.
  • Επαναλάβαμε την αλληλεγγύη μας με τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες που βρίσκονται για μια ακόμα φορά “στον αέρα”, καθώς δεν ξέρουν αν θα εργαστούν από 1η Σεπτεμβρίου και με ποιες εργασιακές σχέσεις. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ώστε να διασφαλίσει την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών με τους καλύτερους δυνατούς εργασιακούς όρους και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολείων από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
  • Στηρίξαμε αυτονόητα το ψήφισμα της Επιτροπής Συμβασιούχων Covid-19 Δήμου Αθήνας, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή τους στην εργασία – και το οποίο ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid-19 στελέχωσαν από τον Μάιο του 2020 κρίσιμες θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Όπως δείχνει η εξέλιξη της τελευταίας, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις του ΔΑ σε μόνιμο προσωπικό, οι υπηρεσίες των εργαζομένων αυτών θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητες.
  • Επαναφέραμε το θέμα των υψών και λοιπών όρων δόμησης στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη με αφορμή την πρόσφατη απόρριψη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως η επιχειρούμενη αύξηση των υψών είναι αδικαιολόγητη και θα δημιουργήσει προβλήματα στην δυνατότητα θέασης της Ακρόπολης. Ζητήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο να λάβει σαφή θέση για το θέμα, αφενός κατά της αύξησης των υψών σε συμφωνία με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ, και αφετέρου για τη συνολική ρύθμιση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης στην περιοχή, προκειμένου αυτή να προστατευθεί από χρήσεις με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σοβαρές πολεοδομικές και οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις.
  • Σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων, που ψηφίστηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το πρωί με ελάχιστο χρόνο για μελέτη και διαβούλευση από τις παρατάξεις, επισημάναμε δύο σημεία: αφενός, την απουσία διερεύνησης των αιτίων για τις πολύ κακές επιδόσεις που έχει μέχρι σήμερα ο ΔΑ στη διαχείριση απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, βιοαποδομήσιμα κ.λπ.), η οποία υπονομεύει τον όποιο σχεδιασμό και, αφετέρου, την απουσία σχολιασμού των αναχρονιστικών σχεδιασμών της Περιφέρειας Αττικής που δίνουν προτεραιότητα στην καύση και την ταφή απορριμμάτων.
  • Χαιρετίσαμε την έναρξη της Εβδομάδας Athens Pride, της μεγαλύτερης γιορτής ορατότητας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα. Με αφορμή τα περιστατικά διακρίσεων και βίας λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού που δυστυχώς χαρακτηρίζουν την πρόσφατη επικαιρότητα, καλέσαμε το δημοτικό συμβούλιο να επανέλθει στα θέματα και τις προβληματικές που αναδεικνύουν οι εκδηλώσεις του Athens Pride.
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΘΗΝΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]