Παρατείνεται η ΚΥΑ για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους

Υπερψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή τροπολογία η οποία προβλέπει την παράταση για ένα χρόνο της ΚΥΑ που αφορά  στη παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου Ν. Σαντορινιό και έχει ενσωματωθεί στο Νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που

Με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται για ένα έτος από τη λήξη της, η ισχύς της αριθ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Η διάταξη κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου και των Δήμων, ενόψει της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτους.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ εκφράζει την ικανοποίησή της.

Διαβάστε την τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο σ/ν: «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις»

Θέμα: Παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού με την χρονική παράταση ισχύος της ΚΥΑ: ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2105/7.4.2015 ως 30.4.2016.

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται για ένα (1) έτος από τη λήξη της, η ισχύς της αριθ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ΟΤΑ Α’ βαθμού. Η διάταξη κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου και των Δήμων, ενόψει της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτους. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη αποτρέπεται, σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, η μείωση των εσόδων του Δημοσίου και η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και η ανατροπή των προϋπολογισμών τους. Παράλληλα, όμως, αποτρέπονται και πολλές δυσμενείς συνέπειες, που αφορούν ιδίως στην περιβαλλοντική προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, λόγω της αιφνίδιας ανατροπής της διαχείρισής τους και αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό που θα επηρεάσουν  την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Περαιτέρω, με την παράταση της ισχύος της με αρ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 ΚΥΑ κατοχυρώνεται προσωρινά,( υπό την έννοια της διασφάλισης της νομιμότητας, μέχρι την οριστική διευθέτηση με νομοθετική ρύθμιση του όλου ζητήματος), η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων, καταρχήν, ήπιων και συμβατών με τον προορισμό των στοιχείων αυτών του φυσικού περιβάλλοντος, ως κοινοχρήστων και κατοχυρώνεται η προβλεπόμενη άσκηση προληπτικού ελέγχου και εποπτείας, ώστε να αποφεύγονται παραβιάσεις των όρων της παραχώρησης και η αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας.

Η παράταση της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης δεν επιφέρει παράταση των συμβάσεων παραχώρησης σε τρίτους που έχουν συναφθεί έως 30.04.2016. Οι νέες παραχωρήσεις γίνονται κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ ΕΞ2015/07.4.2015 απόφαση. 

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο …….

Η ισχύς της αριθ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού» (ΦΕΚ Β’ 578), όπως ισχύει, παρατείνεται έως 30.04.2017. Συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης σε τρίτους που έληξαν ή λήγουν έως την 30.4 2016, δεν παρατείνονται.

Γ. Ειδική Έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Προϋπολογισμό των ΟΤΑ α’ βαθμού.

Αθήνα,  15 Απριλίου 2016

Οι προτείνοντες βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Γκιόλας Ιωάννης

Δέδες Ιωάννης

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Θραψανιώτης Μανώλης

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλωμενάκης Αντώνιος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζαμακλής Χαρίλαος

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΚΥΑ, ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!