Βόμβα Βούτση: «Κόκκινος» ένας στους δέκα δήμους – Δίνει παράταση για να μπουν σε «μνημόνιο» τον Ιούνιο

Το εκρηκτικό πρόβλημα που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr με την περίπτωση του Δήμου Γόρτυνας,  με τους «κόκκινους» δήμους που, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση φτάνουν τους 30 από τους 325 σε όλη τη χώρα (δηλαδή, ένας στους δέκα δήμους) επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Σύμφωνα με τον υπουργό, τυπικά 10 δήμοι αυτή τη στιγμή έχουν ισολογισμούς που βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά «ο αριθμός όσων βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση είναι μεγαλύτερος, σχεδόν τριπλάσιος». Τόνισε κατηγορηματικά ότι τα παραπάνω αποτελούν το βασικό σκεπτικό των προθέσεων του υπουργείου. Θα συνεχιστεί η επικοινωνία και η συζήτηση με την ΚΕΔΕ.

Για το λόγο αυτό συμπεριλαμβάνει ρύθμιση για παράταση της κατάθεσης και έγκρισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των δήμων  στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βούτσης μιλώντας στους δημοσιογράφους, θα δοθεί παράταση δύο μηνών στην προθεσμία για τους «κόκκινους ισολογισμούς» των δήμων, η οποία έληγε, αρχικά, στα τέλη Μαρτίου και θα είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη δήμων σε προγράμματα εξυγίανσης. Επομένως με την παράταση η σχετική προθεσμία θα λήξει στα τέλη Μαΐου. Ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει νέα πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Μέχρι τώρα γινόταν πολύ κακή λειτουργία από πλευράς Διοίκησης και ΟΤΑ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο, μέσω Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Παρατηρητηρίου, έβγαιναν 20-30 δήμοι που θεωρούνταν ότι δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς. «Αυτό που γινόταν ήταν ότι, μέσα στην κρίση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κανένας δήμος δεν έμπαινε σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα εξυγίανσης στους δήμους και να αλλάξει το πρόγραμμα. Ήταν άδικο να χρεώνονται και άλλοι δήμοι με το 5%. Θέλουμε ένα καινούριο πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τους δήμους ακόμα πιο ευνοϊκό», σχολίασε ο υπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα πρέπει να θεσπιστούν επίσης νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ έκανε λόγο για ένα νέο πλαίσιο «για να φύγουμε από την παρατυπία και την παραπολιτική».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΕΔΕ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΕΝΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!