Το παρασκήνιο των αναπλάσεων στην Αθήνα και του γηπέδου του ΠΑΟ

Χρηματόδοτηση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και απαραίτητες νομικές διευθετήσεις, απατούνται για την υλοποίηση του «πακέτου» αναπλάσεων που προωθούν για την Αθήνα κυβέρνηση και Δήμος, δηλαδή για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, αναπλάσεις δεκάδων κτηρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, το νέο πάρκο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και οι επεμβάσεις στον Ελαιώνα.

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηγεωργίου, οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι έχουν εξασφαλιστεί μόνο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και για την ανάπλαση στον Ελαιώνα.

Οι δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις ενώνονται μοιραία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λόγω του οικονομικού καθεστώτος που έχει προκύψει από πράξεις και παραλείψεις της τελευταίας δεκαετίας. Συγκεκριμένα:

  1. Για την κατασκευή του γηπέδου στον Ελαιώνα υπήρξε αρχικά ο νόμος 3481/2006 και στη συνέχεια ο 3983/2011 που άλλαξε τα δεδομένα μετά την προσφυγή στο ΣτΕ και την απόφαση 3059/2009. Με βάση τα παραπάνω γήπεδο για τον ΠΑΟ, μπορεί να κατασκευαστεί μόνο στον Ελαιώνα. Ταυτόχρονα πρέπει να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο (Mall) που είχε αρχίσει να χτίζει ο όμιλος Βωβού. Η ανέγερση διεκόπη μετά την προσφυγή στο ΣτΕ ενώ βάσει του νέου νόμου η συνολική δόμηση μειώνεται κατά 66.000 τετραγωνικά, δηλαδή ποσοστό 60%.
  2. Η οικονομική κρίση που ξέσπασε οδήγησε σε «πάγωμα» ολόκληρου του σχεδίου για τον Ελαιώνα. Το μισοχτισμένο εμπορικό κέντρο βρέθηκε, μετά από πολλά, στα χέρια τραπεζικού κονσόρτσιουμ που ανέλαβε τα χρέη πολλών εκατομμυριών του κατασκευαστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το ίδιο τραπεζικό κονσόρτσιουμ βρίσκεται σε συνεννόηση με αμερικάνικη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων ώστε να αναλάβει την αποπεράτωση του εμπορικού κέντρου προσδοκώντας κέρδη από τη λειτουργία του. Η λειτουργία του θα ενισχυθεί από τη δημιουργία σε διπλανό οικόπεδο του νέου τερματικού σταθμού των υπεραστικών ΚΤΕΛ.
  3. Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω στον Ελαιώνα θα πρέπει να γίνει κάτι με το γήπεδο του ΠΑΟ. Θα χρειασθεί δηλαδή νέος νόμος που να το τοποθετεί αλλού. Και αυτό το αλλού είναι η έκταση στο Γουδή, όπου τώρα έχει ο δήμος Αθηναίων φυτώρια σε έκταση 45 στρεμμάτων.
  4. Προκειμένου να γίνει το γήπεδο στο Γουδή θα χρειαστούν επίσης σημαντικά κονδύλια που φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ μόνο για την ανέγερση των υποδομών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κάλυψη της χρηματοδότησης θα παίξουν κεντρικό ρόλο οι τράπεζες που έχουν αναλάβει το εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα. Αυτό είναι ένα από τα σημεία επαφής συμφερόντων ανάμεσα σε Ελαιώνα και Γουδή.
  5. Ρόλο – κλειδί σε όλα τα παραπάνω διαδραματίζει και ο Δήμος Αθηναίων. Για την αγορά των εκτάσεων στον Ελαιώνα ο δήμος είχε συνάψει τραπεζικό δάνειο ύψους 21 εκατ. ευρώ από τα οποία ακόμη χρωστά 7 εκατ. ευρώ. Επίσης είχε δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού μαζί με την Εθνική Τράπεζα. Στην εταιρεία αυτή με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση», υποτίθεται ότι οι δύο πλευρές θα συμμετείχαν με ίσα μερίδια. Όμως η «Διπλή Ανάπλαση» δημοσίευσε τον τελευταίο ισολογισμό της το 2010 έχοντας μηδενικό έργο και σωρευμένες ζημιές 3,5 εκατ. ευρώ. (με μετοχικό κεφαλαιο 800.000 ευρώ) ενώ η Εθνική Τράπεζα κατηγορούσε ταυτόχρονα το Δήμο ότι ουδέποτε συνεισέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ότι η έκταση στο Γουδή είναι δικής του ιδιοκτησίας και αυτό σημαίνει πώς όχι μόνο δεν δέχεται να συνεισφέρει στα έξοδα, αλλά προσδοκά και από τα έσοδα του γηπέδου, όποτε και εάν κατασκευαστεί.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», γνωρίζει πως είναι και ο «αδύναμος κρίκος» στον οποίο με ευκολία μπορεί να φορτωθεί κάθε εμπόδιο για την κατασκευή του γηπέδου. Ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, θυμάται πολύ καλά τον κίνδυνο που διέτρεξε προεκλογικά το 2014 όταν κατηγορήθηκε ως «εχθρός του ΠΑΟ», αλλά και τις συνεννοήσεις που χρειάστηκαν για να αποφύγει την μήνιν των οπαδών της ομάδας. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όπου σταθεί και όπου βρεθεί τώρα, ο Γ. Καμίνης τονίζει πως «το σχέδιο είναι της κυβέρνησης και στο βαθμό που έχει τη στήριξη του ΠΑΟ, έχει το χρέος να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο».

Κενά κτήρια

Η ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας αφορά δεκάδες κενά κτήρια Ασφαλιστικών Ταμείων στην Σταδίου και στην Ομόνοια. Η Περιφέρεια Αττικής καλείται να προσφέρει διαθέσιμα αλλά έχει δεσμεύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ για το παράκτιο μέτωπο στο Φάληρο. Εξαιρετικά απαιτητικό είναι και το κομμάτι της ανάπλασης στα Κουντουριώτικα, δηλαδή την έκταση που ξεκινά από τον Ληκαβυττό. Έχει στο κέντρο το χώρο όπου είναι το σημερινό γήπεδο του ΠΑΟ και θα περιλάβει την περιοχή μέχρι απέναντι τις προσφυγικές κατοικίες, αφού υπογειοποιηθεί η Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

 

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΘΗΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΒΩΒΟΣ, ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!