παραδίδεται-σήμερα-στους-αθηναίους-η-730130
ΔΗΜΟΙ | 14.05.2020 | 12:24

Παραδίδεται σήμερα στους Αθηναίους η πλατεία Ομόνοιας

Παραδίδεται σήμερα, Πέμπτη 14/5, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας η ανανεωμένη πλατεία Ομονοίας.

Η πλατεία Ομονοίας ανακατασκευάστηκε ριζικά με χορηγίες ιδιωτών, αποκτώντας και πάλι το εμβληματικό της συντριβάνι. Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά λόγω της καραντίνας καθυστέρησε η παράδοσή της.

Η νέα όψη της πλατείας Ομονοίας άρχισε να αποκαλύπτεται από νωρίς σήμερα το πρωί όταν συνεργεία του δήμου Αθηναίων άρχισαν να αφαιρούν τα μεταλλικά ελάσματα που κάλυπταν την πλατεία και να την καθαρίζουν.

Στη μέση της πλατείας θα υπάρχει ένα μεγάλο συντριβάνι διαμέτρου 30 μέτρων. Θα έχει 13 πίδακες και 188 δέσμες νερού, ενώ θα υπάρχει τοποθετημένο και ένα ανεμόμετρο, το οποίο θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα για την ταχύτητα των ανέμων, ώστε να ρυθμίζεται το ύψος των πιδάκων.

Σημειώνεται ότι έχει αντικατασταθεί το σύνολο της υπάρχουσας επίστρωσης (επιφάνεια 4.500τμ) με πλάκες ψυχρού υλικού, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, συμβάλλοντας αποφασιστικά και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πλατείας.

Πλατεία Ομονοίας όπως παλιά: Επιστρέφει το εντυπωσιακό συντριβάνι ...

Από την πλατεία ξεκινούν σημαντικές οδοί του κέντρου της πόλης: οι οδοί και λεωφόροι Σταδίου, Αθηνάς, Παναγή Τσαλδάρη (Πειραιώς), Πανεπιστημίου, Αγίου Κωνσταντίνου και 3ης Σεπτεμβρίου. Αρχικά η ομώνυμη πλατεία είχε σχήμα έλλειψης, μετά όμως τροποποιήθηκε με την ενοποίηση τμημάτων αυτής και την απομάκρυνση του τραμ που διερχόταν από την οδό Αθηνάς. Κάτω από την πλατεία διακλαδώνονται η γραμμή 1 με τη γραμμή 2 του μετρό.

Πολλά από τα παραδοσιακά κτήρια της πλατείας έχουν χαθεί, επιβιώνουν όμως το Μπάγκειο μεγάρο και το Μέγας Αλέξανδρος, που οικοδομήθηκαν τη δεκαετία του 1880 και λειτούργησαν αρχικά ως ξενοδοχεία.[2]

Η πλατεία προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα το 1834. Τα σχέδια έγιναν από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ. Αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί επρόκειτο να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα, όταν όμως τα σχέδια άλλαξαν, η περιοχή καθιερώθηκε ως το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε πλατεία Όθωνα προς τιμήν του βασιλιά και τελικά το 1862 σε πλατεία Ομονοίας λόγω των Πεδινών και των Ορεινών των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων η συμφιλίωση των οποίων εορτάστηκε εκεί.