Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Λεμούσια, αύριο καταθέτει ο Παπαγεωργόπουλος - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
9
Δεκέμβριος
Back

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Λεμούσια, αύριο καταθέτει ο Παπαγεωργόπουλος

Καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία, τις επενδύσεις του σε μετοχές του Χρηματιστηρίου, αλλά και τον τραπεζικό λογαριασμό τής δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», δέχθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και κατηγορούμενος για την υπεξαίρεση από τα δημοτικά ταμεία, Μιχάλης Λεμούσιας.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για τη συχνή ροή καταθέσεων που διαπιστώθηκε κατά το δεύτερο 6μηνο του 1999 σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, είπε ότι αφορούσε την οικονομική ενίσχυση τής δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» της οποίας ηγείτο ο τέως δήμαρχος.

Όπως επισήμανε ο Μ. Λεμούσιας, όλοι οι αιρετοί αμειβόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεταν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, ακόμη και ο δήμαρχος κατέθετε εκεί την αποζημίωσή του. Όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο πώς είναι δυνατόν να παραχωρεί την αποζημίωση του ο δήμαρχος, ο πρώην γενικός γραμματέας απάντησε ότι μεταξύ άλλων εισέπραττε σύνταξη ως οδοντίατρος. Εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση του κατηγορούμενου ότι έπειτα από προτροπή του δημάρχου αγοράστηκαν με χρήματα της παράταξης τραπεζικές μετοχές αξίας 210.000 ευρώ.

Ερωτηθείς εάν διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό ή είναι μέτοχος σε off shore εταιρεία, ο Μ. Λεμούσιας απάντησε κατηγορηματικά «όχι». «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ έξω», είπε. Ο πρόεδρος στο σημείο αυτό διατύπωσε ένα γενικότερο σχόλιο, τονίζοντας ότι «έρχονται πολλές λίστες και θα ανοίξουν στο μέλλον πολλοί λογαριασμοί».

O M. Λεμούσιας απάντησε στα επίμονα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ως προς την ακίνητη περιουσία του. Μεταξύ άλλων είπε ότι αγόρασε ένα ακίνητο από εργολάβο του οποίου τα παιδιά είχαν προσληφθεί στο δήμο. «Το γραφείο του ήταν κάτω από το σπίτι μου», είπε. Κληθείς να δικαιολογήσει ποσό 57.000 ευρώ σε λογαριασμό του, απάντησε ότι επρόκειτο για δωρεά της κουμπάρας του.

Αναφορικά με αγορές μετοχών υποστήριξε ότι επένδυσε 400.000 ευρώ στο Χρηματιστήριο και το ύψος της ζημιάς που υπέστη ανήλθε σε 69.000 ευρώ. Σε σχόλιο του προέδρου για τις σχέσεις του κατηγορουμένου με τον τέως δήμαρχο και για το ότι ήταν διάχυτη η αντίληψη πως οι δύο άνδρες ήταν «αυτοκόλλητοι», ο Μ. Λεμούσιας τόνισε ότι o Β. Παπαγεωργόπουλος «ήταν συνεργάτης μου». Ερωτηθείς για το ότι ο τέως δήμαρχος τον κράτησε δίπλα του, παρότι τα προσόντα του ήταν «ελάχιστα», ο πρώην γενικός γραμματέας ισχυρίστηκε: «Με διάλεξε για την εργατικότητα και την εμπιστοσύνη μου». Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι η κόρη του και ο γαμπρός του διορίστηκαν στο δήμο.

Ρωτήθηκε ακόμη για τυχόν αμέλειες υπαλλήλων που συνέβαλαν στην υπεξαίρεση, κατονομάζοντας τον επί σειρά ετών διευθυντή της Ταμειακής και την προϊσταμένη του Τμήματος Εξόδων, αν και όπως είπε «δεν μπορώ να τους αποδώσω δόλο». Ο πρόεδρος, πάντως, σχολίασε με νόημα «αφήσατε το δήμο να πηγαίνει με αυτόματο πιλότο».

Με την ολοκλήρωση της απολογίας του Μ. Λεμούσια τη «σκυτάλη» παίρνει αύριο το πρωί ο τελευταίος εκ των 18 κατηγορουμένων τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!