Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των διαγωνισμών για τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

Με την προεπιλογή των εταιρειών που θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Φυλή, ολοκληρώθηκε σήμερα η α’ φάση και των τεσσάρων διαγωνισμών που προκήρυξε ο ΕΔΣΝΑ για την κατασκευή των ισάριθμων, νέων μονάδων για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.

Συμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τις νέες Μονάδες η Αττική θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και να ξεφύγει από το παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής, στο οποίο είναι εγκλωβισμένη εδώ και δεκαετίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, ενέκρινε ομόφωνα το πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο περνούν στο επόμενο στάδιο για τη Μονάδα της Φυλής οι παρακάτω διαγωνιζόμενοι:

  • Ένωση Εταιρειών Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ – Ηλέκτωρ ΑΕ
  • Ένωση Προσώπων Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ – ΔΕΗ ΑΕ
  • Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
  • Ένωση Εταιρειών Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE
  • Ένωση Εταιρειών Μεσόγειος – J & P ΑΒΑΞ

Αποκλείσθηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας η εταιρεία Τοξότης ΑΕ και η Ένωση Προσώπων Ερέτβο ΑΕ – Δομοσπόρτ ΑΕ – Έγνων ΑΤΕ

Μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τις προκηρύξεις, το β’ στάδιο, με τις Προσκλήσεις σε Ανταγωνιστικό Διάλογο και την Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών.

«Ολοκληρώσαμε με διαδικασίες πρωτόγνωρες για τη δημόσια διοίκηση την α’ φάση των διαγωνισμών και για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Οι διαγωνισμοί έγιναν υπό καθεστώς πλήρους δημοσιότητας, απόλυτης διαφάνειας και σε αντίθεση με τους συνήθεις νωχελικούς ρυθμούς του δημοσίου γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, και χωρίς κανένα ψεγάδι. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει διανύουμε μια διαδρομή μαραθωνίου με ρυθμό σπρίντερ. Στόχος  να αποκτήσει η Αττική τις υποδομές που της αξίζουν και να μην χαθούν τα 200 εκ. € του ΕΣΠΑ που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Δεν πρέπει να αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που αφορά στη Μονάδα της Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό) βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει 4 διαγωνιζόμενες εταιρείες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάζονται στις 5 Ιουλίου.

Οι διαγωνισμοί που αφορούν στις Μονάδες της Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέα) και Δυτικής Αττικής (‘Α. Λιοσίων) βρίσκονται στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών.

Πληροφοριακά στοιχεία – Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή):

  • Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) εκτιμάται κατά μέγιστο σε 700.000 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
  • Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης, καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
  • Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
  • Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.
  • Η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΧΥΤΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΣΓΟΥΡΟΣ, ΕΔΣΝΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ, ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]