όλι-ρεν-οι-ελληνικοί-οτα-οι-λιγότερο-χρ-298711
ΔΗΜΟΙ | 14.07.2011 | 09:11

Όλι Ρεν: Οι ελληνικοί ΟΤΑ οι λιγότερο χρεωμένοι στην ΕΕ

Στη δεύτερη θέση, μετά τη Μάλτα, είναι οι δήμοι στην Ελλάδα, όσον αφορά στα χρέη τους, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Κομισιόν, διά στόματος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Να σημειωθεί ότι τα ίδια στοιχεία είχε δώσει και ο τ. υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, όταν ανακοίνωνε την «τρόικα» για τους υπερχρεωμένους δήμους.

Πίνακας με τα χρέη των δήμων για το 2010

Ειδικότερα, σε πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα χρέη των δήμων που απέστειλε ο Όλι Ρεν στον έλληνα ευρωβουλευτή, η Ελλάδα εμφανίζεται με το δεύτερο μικρότερο χρέος των ΟΤΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ, με μόλις 0,9% για το 2010, μετά τη Μάλτα που εμφανίζει μηδενικό χρέος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οικονομικά εύρωστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά δανεισμού των ΟΤΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, με την Ολλανδία στο 8,4%, τη Γαλλία και την Ιταλία στο 8,3%, τη Δανία στο 7,2%, τη Φινλανδία στο 6,6% και τη Γερμανία στο 5,2%.

Στον αντίποδα, πέραν της Ελλάδας, βρίσκονται η Βουλγαρία στο 1,2%, η Σλοβενία στο 1,7%, η Κύπρος στο 2% και η Ισπανία στο 3,3% κτλ.

Να σημειωθεί, πάντως, πως οι δήμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες από ό,τι στην Ελλάδα. Είναι «επιχειρηματίες» και μπορούν να κάνουν επενδύσεις ή να έχουν στις ιδιοκτησία τους επιχειρήσεις, π.χ., ένα περίπτερο, και να το λειτουργούν. Αυτή τους η δυνατότητα εξηγεί και το μεγάλο τους άνοιγμα, όσον αφορά στα χρέη ή τα δάνεια.

Η ερώτηση Χουντή

Η ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή είχε γίνει με αφορμή τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τα «κριτήρια χρηματοδότησης και δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ιδίως όσων εξ αυτών εμφανίζονται υπερχρεωμένοι» και καλούσε την ΕΕ να μην υπάρξει αύξηση των φόρων και των τελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί κάτι τέτοιο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων.

Ρεν: Ο «Καλλικράτης» αποσκοπεί στη βελτίωση των οικονομικών των ΟΤΑ

Ταυτόχρονα, ο ευρωπαίος επίτροπος στην απάντησή του σημειώνει ότι «η Eurostat δεν συλλέγει στοιχεία για το χρέος ανά δήμο…

»Η Eurostat συλλέγει και δημοσιεύει στοιχεία για το χρέος του υποτομέα Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό του. Το ενοποιημένο απόθεμα του χρέους (ορισμός της ΔΥΕ) της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν 0,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέλος του 2010, εξ ολοκλήρου υπό μορφή δανείων», σημειώνει και καταλήγει:

«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής προβλέπει την εφαρμογή του λεγόμενου “νόμου Καλλικράτη”, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, αποσκοπεί στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στην ενίσχυση της είσπραξης των τοπικών εσόδων.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση περιγράφει πλήρως τις πολιτικές που στηρίζουν τους εν λόγω στόχους, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της σχετικής τεκμηρίωσης του προϋπολογισμού 2012».

Η απάντηση Χουντή

«Η απάντηση του κ. Ρεν ανατρέπει τη γενική πεποίθηση που κάποιοι έντεχνα καλιέργησαν, ότι και οι Δήμοι της Ελλάδας είναι και αυτοί υπερ-χρεωμένοι. Η πολιτική που κυρίως ακολουθείται με τον Καλλικράτη, είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη μείωση των επιχορηγήσεων. Αυτό οδηγεί όσους Δήμους επιθυμούν να κρατήσουν ανεκτό το επίπεδο των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες σε δανεισμό, αυτή τη φορά για να φτάσουμε το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».