Οι χρήσεις γης οξύνουν τα πνεύματα στο Μαρούσι - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
26
Νοέμβριος
Back

Οι χρήσεις γης οξύνουν τα πνεύματα στο Μαρούσι

“Προσβολή” για τα θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου η δημοτική αρχή του δήμου Αμαρουσίου, τονίζοντας ότι «αυτοί που τα προκάλεσαν, είναι τα ίδια πρόσωπα που συμπεριφέρονται κόντρα στη λογική, κόντρα στις δημοκρατικές διαδικασίες, κόντρα στην ανάγκη να ξαναγίνει το Μαρούσι μια πόλη ανθρώπινη».

Με την επισήμανση ότι «δεν θα περάσουν πρακτικές κόντρα στο συμφέρον της πόλης» ο δήμος καταδίκασε απερίφραστα τα επεισόδια και σε ανακοίνωσή του τόνισε «η σημερινή δημοτική αρχή έχει αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται απόλυτα το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, σέβεται απόλυτα την πολυφωνία, επιθυμεί να ακούγεται δυνατά και η διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό άλλωστε τα δύο αυτά χρόνια σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δίνουμε το λόγο και στις δημοτικές παρατάξεις που δεν κατάφεραν να εκλέξουν αντιπρόσωπό τους στο σώμα. δίνουμε σε κάθε συνεδρίαση το λόγο στους πολίτες, όταν συζητείται θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, κι όχι μόνον μια φορά το μήνα, όταν είναι η ‘μέρα του δημότη’».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δυστυχώς στο ίδιο αυτό διάστημα των δύο ετών έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πρόσωπα τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και συγκεκριμένες δημοτικές παρατάξεις. Λειτουργούν ‘κόντρα στους κανόνες της δημοκρατίας και του διαλόγου’ και δε σέβονται ούτε τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού δυμβουλίου, αλλά ούτε και τους δημοτικούς συμβούλους που επέλεξαν οι πολίτες του Αμαρουσίου να τους εκπροσωπούν».

Τα πρόσωπα αυτά επιχείρησαν, όπως σημειώνεται «να ματαιώσουν τη συζήτηση του θέματος που έφερε προς συζήτηση η διοίκηση στο δ.σ. και αφορούσε τόσο τις χρήσεις γης, όσο και την αξιοποίηση ενός οικοπέδου που διεκδίκησε και κέρδισε η δημοτική αρχή από την Κ.Ε.δ., προς όφελος των πολιτών. Και ο καλύτερος τρόπος για να ματαιώσουν τη συζήτηση, ήταν να δημιουργήσουν επεισόδια. Και μέχρι ένα βαθμό τα κατάφεραν, με τη βοήθεια κομματικών τους φίλων που είχαν μεταφέρει από άλλους δήμους και παρίσταντο στη συνεδρίαση».

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, οι λίγοι αυτοί «πολίτες», από την αρχή της συνεδρίασης αναφέρονταν συνέχεια με ειρωνικά σχόλια και υβριστικούς χαρακτηρισμούς τόσο προς το πρόσωπο του δημάρχου, όσο και προς τα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων. Έπαιρναν το λόγο όποτε ήθελαν και διέκοπταν διαρκώς τη διαδικασία, χωρίς να σεβαστούν το θεσμό.

«Αυτή η αχαρακτήριστη τόσο ηθικά, όσο και πολιτικά συμπεριφορά, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αντεγκλήσεις και επεισόδιο ανάμεσα στα άτομα αυτά και σε πολίτες που επιθυμούσαν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Επεισόδιο που έλαβε γρήγορα τέλος, αλλά λειτούργησε ως άλλοθι για την αντιπολίτευση προκειμένου να αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο και να αποφύγει έτσι για μια ακόμη φορά να πάρει θέση, πάνω στο κρίσιμο για το μέλλον της πόλης μας θέμα των χρήσεων γης. Απέφυγε για μια ακόμη φορά η αντιπολίτευση να μείνει και να συζητήσει ένα θέμα που αφορά όλη την πόλη, διαισθανόμενη ότι η θέση της θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Και θα ήταν δύσκολη γιατί θα έπρεπε να απολογηθεί για τις ευθύνες που έχει ως παράταξη που διοίκησε για 24 χρόνια την πόλη για τη σημερινή χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Μαρούσι όχι μόνο στο θέμα των χρήσεων γης, αλλά και σε άλλα ζητήματα όπως η οικονομική κατάσταση του δήμου».

Παρά τα επεισόδια, η δημοτική αρχή παρέμεινε στη συνεδρίαση και συζήτησε με τους εκπροσώπους των συλλόγων τις θέσεις τους πάνω στο ζήτημα αυτό, ενώ τελικά ψήφισε μια πρόταση που ήταν αποτέλεσμα ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου και φιλοδοξεί:

• να περιφρουρήσει, να αναβαθμίσει και να απαντήσει απόλυτα και αμετάκλητα ποιες περιοχές είναι περιοχές αμιγούς κατοικίας
• να αναδείξει ποιες είναι γενικής κατοικίας
• να διασφαλίσει ότι όποιος χρησιμοποιεί το υπερτοπικό κέντρο οφείλει ανταπόδοση στην πόλη, ώστε να αναβαθμιστούν οι γειτονιές της που θα μετατραπούν σε πρότυπες γειτονιές αμιγούς κατοικίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η νεολαία ΣΥΝ Αμαρουσίου επισημαίνει “κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στο Μαρούσι, στο οποίο γινόταν συζήτηση για τις αλλαγές χρήσης γης στην περιοχή, μέλη της δημοτικής κίνησης ‘Κόντρα στον Καιρό’, δημοσιογράφοι, ενεργοί πολίτες του δήμου, καθώς και μέλη της νεολαίας Συνασπισμού, δέχτηκαν επίθεση από ‘αγανακτισμένους πολίτες’, στην πραγματικότητα μπράβους του νεοδημοκράτη δημάρχου Πατούλη”.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση  “οι κάτοικοι αντιστέκονται στην περαιτέρω τσιμεντοποίηση της περιοχής τους, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης δημοτικής αρχής Τζανίκου (ΠΑΣΟΚ) που παρέδωσε τους ελεύθερους χώρους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (Mall, Golden Hall, μεγαθήρια Βωβού στην Κηφισίας). Η επίθεση που δέχτηκαν από τους τραμπούκους του δημάρχου, δεν είναι καινοφανής, αφού σε μια σειρά περιοχών της Ελλάδας όπως έχουμε δει και στο πρόσφατο παρελθόν (δήμος Αθήνας, πάρκο Κύπρου και Πατησίων) , οι δημοτικές αρχές επιστρατεύουν είτε τις δυνάμεις καταστολής, είτε τους “αγανακτισμένους πολίτες” για να τρομοκρατήσουν τα κινήματα πόλης και τους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής”.

Τέλος, σημειώνεται ότι  “τέτοιες προσπάθειες, όμως, πέφτουν στο κενό και δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενάντια στην πολιτική του τσιμέντου και της εμπορευματοποίησης. Να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν μπροστά τους σε όποια προσπάθεια βάζει την κερδοσκοπία των μεγαλοκατασκευαστών, πάνω από την ποιότητα της ζωής μας”.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!