οι-οκτώ-βασικές-αλλαγές-στην-τροποποι-99970
ΔΗΜΟΙ | 01.08.2016 | 08:11

Οι οκτώ βασικές αλλαγές στην τροποποιημένη συμφωνία για το Ελληνικό

Περισσότερο ως ευχολόγιο που έρχεται να ικανοποιήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης, παρά ως νέα σύμβαση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τροποποιητική σύμβαση για το Ελληνικό.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», αν και επέρχονται βελτιώσεις σε όφελος των πωλητών, νομικοί παράγοντες παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση διέθετε ιδιαίτερα στενά περιθώρια για την επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2014. Στην πράξη, πολύ λίγα πράγματα από την αρχική σύμβαση θα μπορούσαν να αλλάξουν, ώστε η τροποποιημένη σύμβαση να μην θεωρηθεί διακριτική μεταχείριση ή κρατική ενίσχυση του προτιμητέου επενδυτή. Ετσι, η αντισυμβαλλόμενος Ηellinikon Global I S.A. και η εγγυήτριά της Lamda Develompent, μετά την υπογραφή της νέας τροποποιημένης σύμβασης, εκτός του ότι δεσμεύονται σε ένα περισσότερο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποπληρωμής του προσφερόμενου τιμήματος, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διερευνήσουν το ενδεχόμενο για σειρά επενδύσεων. Ειδικότερα στο νέο πλαίσιο o αγοραστής, δηλαδή η Hellinikon Global I, αναλαμβάνει την υποχρέωση:

1. Να μελετήσει και να υλοποιήσει την ενσωμάτωση στο έργο εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, εκτιμώμενου μήκους περίπου 50 χλμ., που θα συνδέεται και με τα μέσα σταθερής τροχιάς, με σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης στο μέγιστο δυνατό τμήμα του ακινήτου χωρίς τη χρήση Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου.

2. Να διερευνήσει το ενδεχόμενο κατασκευής αστικής γραμμής τραμ που θα διασχίζει το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, καθώς και σύνδεσης αυτής με τους σταθμούς μετρό Ελληνικό και Αργυρούπολη.

3. Να διερευνήσει τη συμμετοχή της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε., με ποσοστό έως και 50%, στη μελέτη και την κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου.

4. Να μεριμνήσει για τη δημιουργία από την εταιρεία Ελληνικόν Α.Ε. χώρου στέγασης των σωματείων ΑμεΑ εντός του ακινήτου με προδιαγραφές αντίστοιχες των χώρων που σήμερα χρησιμοποιούν τα σωματεία στο ακίνητο.

5. Να προβεί με δικές του δαπάνες, μέσω της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε., στην αναπαλαίωση και τη λειτουργία των κτιρίων εντός του ακινήτου, που έχουν ώς σήμερα χαρακτηριστεί ως διατηρητέα κτίρια (τα τρία υπόστεγα της Π.Α. και κτίριο του πρώην ανατολικού αερολιμένα).

Επίσης τα δύο μέρη συμφώνησαν, ότι:

α. Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των επενδύσεων που προβλέπονται στο επενδυτικό σχέδιο του αγοραστή, και ειδικότερα μετά από την 27η επέτειο της ημερομηνίας μεταβίβασης, τα μέρη θα συζητήσουν το ενδεχόμενο παραίτησης της Hellinikon Global και της Ελληνικό Α.Ε. από το δικαίωμα επιφάνειας επί των ελεύθερων τμημάτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

β. Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

γ. Παρά το γεγονός ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση δύναται να ανέλθει σε 3,6 εκατ. τ.μ., ο αγοραστής δεσμεύεται ότι η δόμηση στο ακίνητο δεν θα υπερβεί τα 2,7 εκατ. τ.μ, στα οποία περιλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων (3 υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, κτίριο αν. αεροδρομίου Αθηνών), καθώς και περίπου 27.000 τ.μ υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων (αμαξοστάσιο τραμ, κέντρου ελέγχου περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας της ΥΠΑ, εγκαταστάσεις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, εκκλησίες κ.ά.).

Πηγή: «Καθημερινή»