Categories: Δήμοι

Οι μαθητές του Λυκείου Ζεφυρίου στη μάχη εναντίον του bullying (βίντεο)

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών του Δήμου Φυλής σε θέματα σχολικού εκφοβισμού είναι δεδομένη. Οι μαθητές του Λυκείου Ζεφυρίου δημιούργησαν ένα εκπληκτικό βίντεο, ώστε να αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει στα σχολεία και με αυτό το τρόπο να δώσουν το δικό τους μήνυμα.

Στα πλαίσια της χρηματοδότησης του προγράμματος Walk the Global Walk έφτιαξαν ένα βίντεο που πραγματικά μας συγκινεί όλους. Πρωταγωνιστές στο βίντεο τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Αποστόλη Ηλιόπουλου και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής. Να σημειωθεί πως θα δημιουργηθεί και πιο μεγάλη έκδοση του συγκεκριμένου βίντεο στο άμεσο μέλλον.

Η διευθύντρια του ΓΕΛ Ζεφυρίου Αρμενάκα Βασιλική ευχαριστεί την Κα Γάγκου Ιουλία και την Κα Αθανασοπούλου Άννα που ανέλαβαν το πρόγραμμα καθώς και τον Κο Μιτσιλέγγα Ζαρίφη που συμμετείχε στο βίντεο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους μαθητές του ΓΕΛ Ζεφυρίου οι οποίοι συνέβαλαν  στη δημιουργία του.

Το Μπούλινγκ, όπως κάθε είδους κακοποίηση, τρέφεται από τη σιωπή και μεγαλώνει όσο κανένας δεν μιλά γι’ αυτό. Για αυτό και οι μαθητές του Λυκείου Ζεφυρίου επέλεξαν να πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι σε αυτό το βίντεο. Ο σχολικός εκφοβισμός – ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας – αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Οι συνέπειες της βίας και του εκφοβισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές στη διαδικασία της μάθησης και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση των μαθητών. Σε έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οι συμμετέχοντες ήταν 3.682 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 31.602 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– To 65% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν υπάρξει μάρτυρες σχολικού εκφοβισμού σε βάρος συμμαθητή τους.

– Το 29% των μαθητών έχει ασκήσει βία σε βάρος συμμαθητή τους σε ήπια – μέτρια συχνότητα.

– Το 10% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα ενδοσχολικής βίας από τους συμμαθητές τους ή από παιδιά μεγαλύτερων τάξεων.

1/3 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού από τους συμμαθητές του και το ποσοστό των συνολικών μαθητών που έχουν υπάρξει μάρτυρες σε γεγονός σχολικού εκφοβισμού σε βάρος συμμαθητή τους, μας κατατάσσει στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις 41 χώρες παγκοσμίως σε φαινόμενο ενδοσχολικής βίας.

Comments are closed.


Recent Posts

Αστειότητες Τσαβούσογλου: Τα νότια σύνορα της Ευρώπης αρχίζουν από την Τουρκία, όχι από την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε με νέο αφήγημα, ξεπερνώντας τα όρια της λογικής σκέψης καθώς υποστήριξε ότι τα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης…

5 λεπτά ago

Αρναούτογλου: H “απάντηση” για τον καιρό των Χριστουγέννων

Πολλά σύννεφα αλλά και αρκετά ανοίγματα θα έχει ο καιρός το Σάββατο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου. Πιο συγκεκριμένα, …

14 λεπτά ago

Γιάννης Στρατάκης: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου

Την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Στρατάκη καταδίκασαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, οι Μάριος Κάτσης και Αναστασία Γκαρά, εξέφρασαν την…

29 λεπτά ago

«Η ΕΡΤ γ@@@» – Επική αντίδραση πολίτη, άφωνη η δημοσιογράφος

Ένα... επικό στιγμιότυπο στον αέρα της ΕΡΤ έγινε χθες. Η ρεπόρτερ της εκπομπής, βρέθηκε στο Σύνταγμα για να καλύψει το…

36 λεπτά ago

Χαλκιδική: Χωρίς τις αισθήσεις o άνδρας που καταπλακώθηκε από δέντρο

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας που καταπλακώθηκε από δέντρο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδικότερα,…

46 λεπτά ago

FIFA: Ανέβασε βίντεο -απάντηση για το δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας

Με βίντεο που ανέβασε στο λογαριασμό της, εξηγεί την απόφαση που πήραν οι διαιτητές. Η τεχνολογία δείχνει ότι η μπάλα…

48 λεπτά ago