Οδηγίες στους εργαζόμενους για το πώς να αποφύγουν τη θερμική καταπόνηση (φωτο)

Ο δήμος Αχαρνών δίνει οδηγίες για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας σε υπαίθριους χώρους. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο ύπαιθρο κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να πάθουν βλάβη της υγείας τους (ηλίαση, εγκαύματα, θερμική εξάντληση, κράμπες, θερμοπληξία). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) η θερμότερη περίοδος αναμένεται συνήθως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο του Αυγούστου οπότε η μέση μεγίστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 290C μέχρι 350C. Επίσης, κατά περιόδους, ενσκήπτει και καύσωνας.

Γι’ αυτό ο Δήμος Αχαρνών δημοσιοποίησε ευρέως αφίσα με λεπτομερής οδηγίες για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης όσων εργάζονται στο ύπαιθρο το καλοκαίρι. Την επιμέλεια  και σύνταξη των οδηγιών είχε ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας του Δήμου Αχαρνών Σαμουήλ Ζορμπάς, MD, MSc.

afisa thermikis_aftodioikisi

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

1) Να αποφεύγει την άσκοπη έκθεση στον ήλιο.

2) Να χρησιμοποιεί κατάλληλο κάλυμμα κεφαλής (όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους).

3) Να φοράει γυαλιά ηλίου για την προστασία των οφθαλμών από τον ήλιο.

4) Να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας 50 στις εκτεθειμένες επιφάνειες του δέρματός του, για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

5) Να φορά ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από ύφασμα που επιτρέπει στο σώμα να αερίζεται και που διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα.

6) Να ενυδατώνεται πίνοντας άφθονο δροσερό νερό, περίπου 1 ποτήρι κάθε 30΄κατά την διάρκεια της εργασίας με έκθεση στον ήλιο.

7) Να αποφεύγει να πίνει ποτά (π.χ. αναψυκτικά) που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης.

8) Να μην καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. μπύρα).

9) Να τρώει ελαφρά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια την διαλειμμάτων της εργασίας του, φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού. Να φροντίζει να μην είναι υπέρβαρος.

10) Να κάνει διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα , στη σκιά, ιδιαίτερα τις ώρες 14:00-17:00.

11) Αν χρειαστεί, να βρέχει το τριχωτό της κεφαλής και τα άνω άκρα με δροσερό νερό και να τοποθετεί υγρά καλύμματα στο κεφάλι και το λαιμό.

12) Να ελαττώσει όσο είναι δυνατόν το κάπνισμα.

13) Να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ.

14) Αν κατά τη διάρκεια της εργασίας αισθανθεί δυσφορία ή εκδηλώσει τάση για λιποθυμία, να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα, και να ενημερώσει τους συναδέλφους του ή και τον προϊστάμενο.

15) Να φροντίζει να έχει φορτισμένο το κινητό του τηλέφωνο (για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης).

16) Να παρατηρεί τους συναδέλφους του κατά διαστήματα και να τους ερωτά αν αισθάνονται καλά.

17) Αν βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ

1) Να προγραμματίζει τις εργασίες, έτσι ώστε οι πλέον κοπιαστικές να γίνονται τις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

2) Να προγραμματίζει εργασίες με διαχειρίσιμα χρονοδιαγράμματα, και να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το έργο που μπορούν να εκτελέσουν οι εργαζόμενοι.

3) Να οργανώνει το χρόνο εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

4) Να επιλέγει και να ορίζει σκιερό μέρος για τα διαλείμματα της εργασίας ή να φροντίζει για τη κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου τούτο είναι δυνατόν.

5) Να ορίζει μειωμένη απασχόληση των εργαζομένων, μεταξύ των ωρών 14.00-17.00.

6) Να χορηγεί τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ανάλογα με την εργασία (π.χ. καπέλο, κράνος).

7) Να ελέγχει αν τα ΜΑΠ χρησιμοποιούνται από το προσωπικό.

8) Να παρατηρεί αν οι εργαζόμενοι αισθάνονται υγιείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

9) Να φροντίζει για την παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15ο C.

10) Να διαθέτει κατάλληλους κλιματιζόμενους χώρους για την ανάπαυση των εργαζομένων, αν αυτό είναι εφικτό.

11) Να ορίζει σύστημα εργασίας σε ζεύγη.

12) Να ενημερώνεται καθημερινά μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής  Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για την ανακοίνωση έκτακτου δελτίου τυχόν επερχόμενου καύσωνα, και να ενημερώνει σχετικά τους εργαζόμενους.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΔΗΓΙΕΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!