όχι-δημάρχων-στην-πρόταση-της-διαδυμα-1085458
ΔΗΜΟΙ | 25.10.2022 | 11:26

Όχι δημάρχων στην πρόταση της ΔΙΑΔΥΜΑ για τα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων

Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ της Δευτέρα συζητήθηκε ο κανονισμός τιμολογιακής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η αρχική πρόταση των 11εκ μειώνεται κατά 1,1 εκ μετά τη γενική συνέλευση τα εταιρείας στα 9,9 εκ ευρώ. Το τέλος ταφής 843.000 ευρώ μεταφέρεται πιθανόν για το τέλος του 2023 και δεν συνυπολογίζεται.

Με την προτεινόμενη μείωση τα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων για το 2023 αυξάνονται σε 18, 9% για το Δήμο Κοζάνης, 19, 7% για το Δήμο Εορδαίας, 17, % για το Δήμο Βοΐου, 25, 3% για το Δήμο Σερβίων και 16, 6% για το Δήμο Βελβεντού. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση του ύψους του 20% περίπου σε όλους τους δήμους .

Κατηγορηματικός ήταν ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου εξηγώντας ότι αυτά που βεβαιώνονται ως τέλη , δεν εισπράττονται και σε καμιά περίπτωση δεν θα εισηγηθεί αύξηση των τελών στο Δ.Σ.Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου έφερε ως παράδειγμα τα 220.000 ευρώ που δίνει ο Δήμος Σερβίων για την συλλογή των σκουπιδιών από ιδιώτη σε αντιπαράθεση με τα 90.000-100.000 ευρώ που πληρώνει στη ΔΙΑΔΥΜΑ μόνο για την μεταφορά των συγκεντρωμένων σκουπιδιών χωρίς η ΔΙΑΔΥΜΑ να κάνει τίποτα για μείωση των ποσών . «Αν κάποιοι δεν τα κονομάνε μπορούν να μειωθούν οι τιμές. Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω καμιά αύξηση. Να πάμε σε τιμές πιάτσας, να συμπιεστούν όλα τα κόστη» είπε χαρακτηριστικά .

Ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου ξεκαθάρισε ότι «οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ περισσότερο. Οι του ΣΔΙΤ να αναλάβουν ευθύνες. Πληρώνουμε την πρωτοπορία της ΔΙΑΑΔΥΜΑ και θα την ξαναπληρώσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος που ζήτησε μια διαπραγμάτευση για αυτή την …σύμβαση λέγοντας ότι σε τέτοιες χρονικές στιγμές δεν μπορεί να υπάρχουν αυξήσεις». Δεν θα περάσει από κανένα Δ.Σ. είπαν όλοι οι δήμαρχοι με μια φωνή .

Την διαπραγμάτευση της σύμβασης πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ και δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς , αν μπορεί φυσικά να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης εξήγησε ότι αν γίνουν περαιτέρω μειώσεις η εταιρία δεν θα αντέξει αφενός, αφετέρου η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη όσο εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θέλει χρόνο η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων , αλλά και προϋπολογισμό τόνισε ο Κώστας Τσιόπτσιας, διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

πηγή: prlogos.gr