Ο «θάνατος» του εμποράκου: 5 δισ. ευρώ «πνίγουν» τις επιχειρήσεις - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
23
Μάι
Back

Ο «θάνατος» του εμποράκου: 5 δισ. ευρώ «πνίγουν» τις επιχειρήσεις

Ισχυρό πλήγμα έχει προκαλέσει η τραπεζική αργία στην ελληνική αγορά, οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες επιχειρηματίες.

Το διάστημα των τριών εβδομάδων που οι τράπεζες έμειναν κλειστές υπολογίζεται ότι η αξία των επιταγών που έληξαν ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις επιχειρήσεις.

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μήνα στην προθεσμία που έχουν επιχειρήσεις για να πληρώσουν τις επιταγές που έληξαν στο διάστημα της τραπεζικής αργίας και παράλληλα να μην μπαίνουν στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» μέχρι να μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά.

Σε συνέντευξή της στην «Αγορά» η πρόεδρος της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη, προανήγγειλε ρύθμιση με την οποία θα «παγώσει» η ένταξη στον «Τειρεσία» μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στην «R», o πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι «λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που ίσως ξεπερνούν σε τζίρο τα 6 δισ. ευρώ και έχουν λήξει από 30/6 έως 20/7.

Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά.

Ως εκ τούτου, πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, με το να βρεθούν στη μαύρη λίστα του “Τειρεσία”, χωρίς να ευθύνονται, λόγω λήξης των επιταγών που έχουν εκδώσει».

Τον κώδωνα του κινδύνου να κλείσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και να αυξηθεί η ανεργία, εάν δεν δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πληρώσουν τις επιταγές που έχουν λήξει τις προηγούμενες ημέρες, κρούει στην «R» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το μείζον θέμα με τις επιταγές που έχουν λήξει κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και που πρέπει πλέον να τις καλύψει ο επιχειρηματικός κόσμος σε μόλις 8 ημέρες από τη στιγμή που άνοιξαν οι τράπεζες.

Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό. Για ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη, να απειλούνται χιλιάδες συνάδελφοί μας να μπουν στον “Τειρεσία” και να κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις τους με λουκέτο.

Αν δεν υπάρξει ρύθμιση του θέματος από την κυβέρνηση με κάποια παράταση, τότε η “βόμβα” των επιταγών θα εκραγεί.

Και εκτός από τους ανθρώπους της αγοράς, θα πλήξει και την ίδια την ελληνική οικονομία. Απορώ πώς δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι ιθύνοντες».

Πηγή: Realnews

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!