Ο Νικήτας Κακλαμάνης για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Ο πρόεδρος της ΚΕδΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩδΕ κ. Γ. Σουφλιά για τον Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελούσε πάντοτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτεύοντα διεκδικητικό στόχο, που χαρακτήριζε όλες τις αποφάσεις των Τακτικών Συνεδρίων της.Και αυτό γιατί πιστεύει πως η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο χωροταξικής και κρατικής οργάνωσης, με βάση τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης, της Αποκέντρωσης και της Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Εγγύτητας και της Επικουρικότητας.

Στις κατευθύνσεις αυτές, ως ΚΕδΚΕ, συμβάλαμε με εξειδικευμένες παρατηρήσεις και προτάσεις.

Ελπίζουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη και ενσωμάτωσε τις απόψεις μας, όπως και ανάλογες προτάσεις άλλων κοινωνικών φορέων, ιδίως δε αυτές που αφορούν στην απολύτως αναγκαία και ευρύτατα αποδεκτή συνολική διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας, με κατεύθυνση το Επιτελικό Κράτος, την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα στηρίζεται σε μία ουσιαστική φορολογική αποκέντρωση .

Θεωρούμε αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι η διοικητική Μεταρρύθμιση προϋποθέτει:

α) τη χωροθέτηση των ορίων των νέων διοικητικών ενοτήτων με συμφωνημένα και αντικειμενικά κριτήρια, που θα υπηρετούν τις παραπάνω αρχές και κατευθύνσεις και

β) όλους τους αναγκαίους πόρους για τη συγκρότηση, στελέχωση και οργάνωση των νέων διοικητικών δομών, καθώς και την υλοποίηση των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών.

Από το βαθμό υιοθέτησης των παραπάνω αρχών, κατευθύνσεων και προϋποθέσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καθορίσει τη θέση της απέναντι στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!