Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Περιστέρι

Ο Δήμος Περιστερίου φιλοξένησε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτέθηκε στην αίθουσα Τέχνης του Δημαρχείου,  στα πλαίσια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Περιστερίου.

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος και της σημαντικής προσέλευσης μαθητών και κοινού, δόθηκε ένα διήμερο παράτασης στη φιλοξενία του Μηχανισμού, που θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη με θέμα: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» του Καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, Δ/ντή Εργ. Αστροφυσικής και Δ/ντή Αστεροσκοπείου Π.Α.-Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ Ξενοφώντα Μουσά, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2015 στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου.

Για όλους τους μαθητές, υπήρξαν εκπαιδευτικές προβολές, ενημερώνοντας ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι πολύπλοκος, φτιαγμένος από χαλκό και τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ήταν ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο ΄87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση