Ο «Δήμος - παράδειγμα» στο συμμάζεμα των οικονομικών - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
24
Σεπτέμβριος
Back

Ο «Δήμος – παράδειγμα» στο συμμάζεμα των οικονομικών

Μπορεί οι επιδόσεις του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της καθαριότητας και της συλλογής των
σκουπιδιών να είναι χαμηλές, ωστόσο στο θέμα των οικονομικών η πρόοδος που έχει σημειώσει ο πρώτος δήμος της χώρας είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Η διοίκηση του Γιώργου Καμίνη έχει καταφέρει να παρουσιάζει λογιστικό πλεόνασμα για πέντε συνεχή έτη, να εξοφλήσει το σύνολο σχεδόν των προμηθευτών και να μειώσει στο μισό τα δάνεια του δήμου, δείχνοντας τον δρόμο στο κράτος που πασχίζει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Μπρούλια, η θετική εξέλιξη στα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων είναι αποτέλεσμα «της συνεχούς προσπάθειας συμμαζέματος των εξόδων και αντίστοιχης προσπάθειας να διατηρηθούν σταθερά τα έσοδα». Δηλαδή, η προσαρμογή στα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων έγινε κυρίως από την πλευρά των δαπανών και όχι των εσόδων, όπως επιχειρεί η σημερινή και παλαιότερες κυβερνήσεις με την αύξηση της φορολογίας.

Πράγματι, το λογιστικό πλεόνασμα επετεύχθη από τον έλεγχο των δαπανών, καθώς η κρατική ενίσχυση του Δήμου Αθηναίων έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2010 και τα εκτός κρατικής ενίσχυσης έσοδα κατέγραψαν κατά την τελευταία χρήση του 2015 πτώση 5%.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρούλια, το συμμάζεμα των εξόδων είναι κυρίως αποτέλεσμα της εγκατάστασης συστήματος κεντρικών προμηθειών που συγκέντρωσε τις διάσπαρτες διαδικασίες και εξορθολόγισε τις ελαστικές δαπάνες. Ετσι ο Δήμος Αθηναίων μπόρεσε να αντισταθμίσει την κατά 56 εκατ. ευρώ μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων σε σχέση με το 2010 χωρίς να μειώσει, όπως σημειώνει ο ίδιος, τις παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες.

Ως παράδειγμα αναφέρει επενδύσεις που έγιναν με ευρωπαϊκούς πόρους στους τομείς της καθαριότητας με την υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων και την ανάπλαση πλατειών, καθώς και το εκτεταμένο κοινωνικό έργο για τη σίτιση και στέγαση άπορων πολιτών. «Ο Δήμος Αθηναίων» αναφέρει ο κ. Μπρούλιας «εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο σήμερα και παρά τη μείωση των κρατικών ενισχύσεων δεν έχει περιορίσει τις δομές του».

Εμφαση δίνεται στα έσοδα, τομέα στον οποίο ο δήμος έχει εντείνει τις προσπάθειές του για να βελτιώσει την εισπραξιμότητα οφειλών από κλήσεις στάθμευσης, τέλη και άλλα δικαιώματα, και όχι στην επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε η καλύτερη ηλεκτρονική οργάνωση των υπηρεσιών, καθώς και σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων μέσω των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Στο πλαίσιοαυτό, ο δήμος συνδέθηκε με τις Εφορίες και ακολουθεί τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων διαδικασίες για τις οφειλές. «Με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, «εκτός από τα έξοδα, οι δήμοι ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για τον τρόπο είσπραξης των εσόδων τους. Συνεπώς, ο κάθε δημοτικός ταμίας για να μην κατηγορηθεί για απιστία οφείλει να εφαρμόζει πιστά τον Κώδικα».

Το συμμάζεμα των δαπανών και η βελτίωση στην είσπραξη των οφειλών έχουν φέρει τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων σε καλή κατάσταση όχι μόνο σε σύγκριση με άλλους δήμους ή δημόσιους οργανισμούς αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Μπρούλιας, και με βάση τα διεθνή πρότυπα GFS. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό προκύπτει γιατί «ο δήμος παρουσιάζει λογιστικό πλεόνασμα πέντε συνεχή έτη, έχει μειώσει τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές από 49 σε 6 εκατ. ευρώ, τα δάνειά του από 240 σε 120 εκατ. ευρώ, πληρώνει σε μία εβδομάδα από την έκδοση εντάλματος την πλειονότητα των υποχρεώσεών του προς τρίτους, αύξησε τις επενδύσεις του μόνο του 2015 κατά 37% (από 18,7 σε 25,6 εκατ. ευρώ), δεν οφείλει σε Εφορία και ασφαλιστικούς φορείς και καταβάλλει κανονικά μισθούς και ημερομίσθια στους εργαζομένους».

Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής» – Συντάκτης: Γιώργος Παπαϊωάννου

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!