Ο δήμος Ανωγείων δηλώνει στο ΥΠΕΣ πως δεν διαθέτει χώρο για υποδοχή προσφύγων

«Ως δήμος Ανωγείων, δυστυχώς δεν διαθέτουμε χώρο που να πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να τον διαθέσουμε την κρίσιμη αυτή περίοδο για το μεταναστευτικό…». Με αυτή την απάντηση του δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη προς τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα, ο δήμος δηλώνει το κώλυμα του, στο να διαθέσει κατάλληλο χώρο με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.

Ο υφυπουργός είχε αποστείλει σχετικό αίτημα για φιλοξενία προσφύγων στα Ανώγεια, τα οποία, εδώ και 16 χρόνια, στην Μαθητική Εστία Ανωγείων του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, φιλοξενούν πρόγραμμα ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτούνται άσυλο, έχοντας προσφέρει στέγη και προστασία σε εκατοντάδες παιδιά και εφήβους από χώρες όπως η Αλγερία, το Αφγανιστάν, η Γκάμπια, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Συρία και πολλές άλλες χώρες.

Όπως τόνισε ο κ. Καλλέργης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «δεν υπάρχει χώρος, αλλά και επίσης θεωρώ πως κανείς από τους πρόσφυγες δεν θα ήθελε να έρθει στην ευρύτερη περιοχή μας, μιας και όπως ξέρουμε όλοι προσπαθούν να φτάσουν και να περάσουν τα σύνορα με στόχο κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πιστεύω ότι η διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και όλων των φορέων και οργανώσεων που στηρίζουν τους πρόσφυγες, θα ήταν πιο αποτελεσματική αν οι ροές ήταν μικρότερης έντασης. Δυστυχώς οι ροές είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα και οι μικρές τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα για μία ουσιαστική βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν». Πάντως ο δήμαρχος Ανωγείων, τόνισε πως ο δήμος δεν θα αρνιόταν τη φιλοξενία μέχρι και 20 ασυνόδευτων παιδιών για τα οποία θα μπορούσε να τους προσφέρει και στέγη και ασφάλεια, έως ότου η επίσημη πολιτεία θα αποφάσιζε το τι θα πράξει με τις συγκεκριμένες ψυχές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Οι τοπικές κοινωνίες, είμαι σίγουρος πως θα μπορούσαν να ενσωματώσουν κάποιο μικρό αριθμό προσφύγων, καθαρά σε ανθρώπινο επίπεδο, αν και αυτοί οι πρόσφυγες το επιθυμούσαν», τόνισε ο κ. Καλλέργης. «Αν η πολιτεία μπορεί να μας φέρει έως 20 προσφυγόπουλα ασυνόδευτα, εμείς εδώ στα Ανώγεια θα τα προστατέψουμε, θα τα εξασφαλίσουμε, θα τα στείλουμε σχολείο και θα τα αγκαλιάσουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αύριο τους ως πολίτες του κόσμου..» είπε ο δήμαρχος Ανωγείων, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα παιδιών που φιλοξενήθηκαν και μαθήτευσαν στα Ανώγεια. «Τα ασυνόδευτα παιδιά, προσφυγόπουλα, έχουν την απόλυτη ανάγκη στήριξης και οργανωμένης βοήθειας από την πολιτεία… Εμείς για αυτά τα παιδιά είμαστε εδώ».

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠ-ΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΝΩΓΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!