νσκ-ζητούνται-από-εργαζόμενη-μισθοί-13-14064
ΔΗΜΟΙ | 03.09.2017 | 20:48

ΝΣΚ: Ζητούνται από εργαζόμενη μισθοί 13 ετών -Υπόθεση «πλαστής» πρόσληψης

Πραγματικό «κόλαφο» αποτελεί για εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό του Δήμου Ζακύνθου γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς ανακαλεί και μάλιστα αναδρομικά, τόσο την πρόσληψη, όσο και τη μετατροπή της σύμβασης της σε αορίστου χρόνου από το 2004, καλώντας την ταυτόχρονα να επιστρέψει όσα χρήματα έχει λάβει κατά τα χρονικά διαστήματα αυτά, που -όπως μπορεί εύκολα να υπολογίσει κανείς- μπορούν να ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Πρόκειται για υπόθεση που αφορά πρώην 8μηνιτισσα συμβασιούχο Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ζακυνθίων, η οποία για την πρόσληψή της το 2004, είχε προσκομίσει ψευδείς βεβαιώσεις πρώην Δημάρχου και συγκεκριμένα βεβαιώσεις προϋπηρεσίας για μοριοδότηση καθώς και υπεύθυνη δήλωση πως όντως είχε προσφέρει υπηρεσίες. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου μετέτρεψε τη σύμβασή της σε αορίστου χρόνου.

Η υπόθεση ξεκίνησε από ένσταση στο ΑΣΕΠ άλλης υποψήφιας στον διαγωνισμό για την πλήρωση τριών θέσεων σε Δημοτικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ζακυνθίων.

Έφτασε όμως, έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ζακύνθου, όπου ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης της εν λόγω πρόσληψης κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος (κατόπιν εφέσεως τα μέλη της επιτροπής αθωώθηκαν, ενώ ο πρόεδρος κηρύχθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση).

Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε και στην εν λόγω συμβασιούχο και στη συνέχεια δημοτική υπάλληλο αορίστου χρόνου, κατά την οποία κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε, σε πρώτο βαθμό, σε ποινή φυλάκισης δεκαέξι μηνών, για χρήση ψευδούς βεβαίωσης, και σε δεύτερο βαθμό, για το ίδιο αδίκημα, σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή.

Η εν λόγω, τέλος, άσκησε αναίρεση επί της καταδικαστικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να τη θέτει στο αρχείο.

Στη συνέχεια όμως, τέθηκαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τα ερωτήματα για το εάν υπόκεινται σε ανάκληση οι πράξεις οι οποίες συνδέονται με την πρόσληψη της εν λόγω ως συμβασιούχου, αρχικά, και ως αορίστου χρόνου στη συνέχεια, και αν η καταδίκη της επιφέρει την αυτοδίκαιη έκπτωσή της από την υπηρεσία.

Έτσι, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέληξε στην παραπάνω γνωμοδότηση – «κόλαφο».

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο της γνωμοδότησης ΕΔΩ