νομικά-ξεκάθαρη-η-υπεξαίρεση-στο-δ-305081
ΔΗΜΟΙ | 21.12.2010 | 12:33

Νομικά “ξεκάθαρη” η υπεξαίρεση στο δήμο Θεσ/νικης

Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο…”, απάντησε η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης, απορρίπτοντας το αίτημα της Εισαγγελίας να αναλάβει εφέτης – ανακριτής την υπόθεση διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου του δήμου Θεσσαλονίκης. Ολοι -πλην ενός- οι πρόεδροι και εφέτες ταυτίστηκαν με την αρνητική εισήγηση ότι η υπόθεση δεν έχει “νομικές δυσχέρειες”, λόγω των οποίων θα ήταν απαραίτητη η εξέτασή της από ανώτερο δικαστή.

Στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης, που αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να αναφέρονται τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Ολομέλεια έκρινε πως δεν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι η υπόθεση από νομικής άποψης είναι “ξεκάθαρη” και δεν υπάρχουν δυσχέρειες. “Είναι καθαρή υπεξαίρεση, δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης”, ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία παρέστησαν περίπου 45 πρόεδροι και εφέτες.

Ενας ακόμη σημαντικός λόγος, που αναμένεται να επισημανθεί στο σκεπτικό, είναι πως η ανακριτική έρευνα έχει φτάσει προς το τέλος της, αφού βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών. Τονίστηκε πως ήδη ο ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων έχει προφυλακιστεί και αυτό που απομένει είναι η σύνταξη κατηγορητηρίων για τους υπόλοιπους 22, εκ των 24 κατηγορούμενων. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι το κύρος ενός εφέτη δεν έχει να προσδώσει τίποτε περισσότερο στον χειρισμό της δικογραφίας, καθώς και ο ανακριτής, ο οποίος ήδη τη χειρίζεται, είναι εγνωσμένου κύρους. Στην Ολομέλεια αναφέρθηκε ακόμη το γεγονός πως άλλες δύο υποθέσεις, οι οποίες κατέληξαν σε εφέτη – ανακριτή και συγκεκριμένα το σκάνδαλο των έργων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και η εξαφάνιση του Αλεξ αποδείχτηκε ότι δεν είχαν ιδιαιτερότητες τέτοιες και η ανάθεσή τους σε ανώτερο δικαστή δεν προσέθεσε τίποτε. Ειδικά για την Πολιτιστική σημείωσαν πως η έρευνα κατέληξε μόνον σε… πλημμελήματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν παραγραφεί πριν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο.

Στην πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Παναγή Γιαννάκη η υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στον δήμο Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόταν “εξαιρετικής φύσης” και επισημαινόταν πως “έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη” και ότι δεν αρκεί το κύρος του πρωτοδίκη – ανακριτή, τονίζοντας την ανάγκη “ν’ αναλάβει την ανάκριση υπό την αιγίδα του το Εφετείο για να προσδώσει το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης και της προδικασίας γενικά”, όπως ακριβώς αναφερόταν.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας μάλιστα μέλη της υπογράμμισαν ότι ο ορισμός ενός εφέτη – ανακριτή για διάφορες υποθέσεις πρέπει να γίνεται με φειδώ και σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις. Αναφέρθηκε πως αναμένονται σχετικές προτάσεις και για άλλες υποθέσεις, όπως για του σκανδάλου του ΦΠΑ και τις καταγγελίες για εμπλοκή εφοριακών, αλλά και των προμηθειών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Πλέον η δικογραφία επιστρέφει στον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Αλεξίου, ο οποίος θα κληθεί να συντάξει κατηγορητήρια και να καλέσει σε απολογία τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Τα κατηγορητήρια αναμένεται να συνταχθούν με βάση το τελικό πόρισμα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα έχει εκτοξευτεί στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: MAKEΔΟΝΙΑ

Για να διαβάσετε προηγούμενα ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ:
http://www.aftodioikisi.gr/content/9268
http://www.aftodioikisi.gr/content/9362
http://www.aftodioikisi.gr/content/9414