Νέες αρμοδιότητες για το Κέντρο Αστέγων του δήμου Αθηναίων 

Σε «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων» με αυξημένες αρμοδιότητες μετονομάζεται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το δημοτικό Ίδρυμα «Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων».

Συγκεκριμένα, το Π.Δ. το οποίο τροποποιεί παλαιότερο του 1999 (Π.Δ. 289/1999) και κατατέθηκε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία προβλέπει ότι «σκοπός του Ιδρύματος αυτού είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και η καταπολέμηση των παραγόντων που τις οδηγούν στη φτώχεια, στον αποκλεισμό και στην κοινωνική απομόνωση».

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. στο Ίδρυμα θα υπαχθούν:

1) το Κέντρο Σίτισης για δωρεάν διανομή φαγητού, 2) η «Αθηναϊκή Αγορά» για τη δωρεάν παροχή ενδυμάτων, υποδημάτων, οικιακού εξοπλισμού σε οικονομικά αδυνάτους, 3) το «Κοινωνικό Φαρμακείο» για τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστα άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, 4) το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» το οποίο σε συνεργασία με χορηγούς, ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν τα μέσα και την απαραίτητη τεχνογνωσία καλύπτοντας δωρεάν πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης σε άπορες οικογένειες και μοναχικά άτομα.

Επίσης, το Ίδρυμα θα οργανώνει ή συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την προσέλκυση εσόδων και την παροχή πολιτιστικών αγαθών στις ευπαθείς και αποκλεισμένες ομάδες, ενώ θα αξιοποιεί το δίκτυο εθελοντών του Ιδρύματος με τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο στην υποστήριξη των κοινωνικών προγραμμάτων και θα συνεργάζεται με αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς φορείς (Feantsa, habitat κ.α.) για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, το Ίδρυμα μπορεί να μισθώνει ακίνητα για στέγαση αναξιοπαθούντων ατόμων- οικογενειών και να δημιουργεί ξενώνες αστέγων σε ενοικιασμένα ή ιδιόκτητα κτίρια, ενώ θα αναπτύσσει δραστηριότητες και δομές για τα ΑμεΑ, όπως επίσης θα δημιουργήσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Π.Δ. το Ίδρυμα θα εκπονεί και υλοποιεί ειδικά προγράμματα για την παροχή βοήθειας στο δρόμο. Η παροχή βοήθειας στο δρόμο γίνεται ήδη καθημερινά σε άστεγους, ενώ δίνεται φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακοι κ.λπ. σε όσους έχουν ανάγκη και πληροφορίες για το πού θα διανυκτερεύσουν.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος θα είναι εννεαμελές και θα αποτελείται από τέσσερις αιρετούς εκ των οποίων ο ένας ορίζεται από τη μειοψηφία και πέντε δημότες-κατοίκους που έχουν ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή είναι χρήστες των υπηρεσιών του Ιδρύματος. Στη διοίκηση του Ιδρύματος θα πρέπει να συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων όταν οι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από δέκα.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!