«Ναι» του ΣτΕ στο ΧΥΤΑ Γραμματικού

Tην αίτηση ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής Γραμματικού Αττικής με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής το Σεπτέμβριο του 2005, με την οποία ήρθη, ως προς έκταση εμβαδού 464 στρεμμάτων, στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού, αναδάσωση που είχε επιβληθεί σε ευρύτερη έκταση το 1985, απέρριψε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο χώρο πρόκειται να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ.
 
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 2972/2010 απόφασή του το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η απόφαση του γ.γ. Περιφέρειας Αττικής αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς ως εξής: «Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της χώρας υπάγονται σε ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς για να διατηρείται η κατά προορισμό χρήση τους. Μόνο κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα στον νομοθέτη να επιτρέπει επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα τους. Ειδικότερα, μόνον αν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αλλά και εάν η θυσία της δασικής βλαστήσεως αποτελεί το μόνο πρόσφορο μέσο και εάν οι επεμβάσεις περιορίζονται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, κάθε αποψιλούμενη δασική έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικώς αναδασωτέα. Και, μετά την κήρυξη της αναδασώσεως απαγορεύεται απολύτως οποιαδήποτε επέμβαση στην έκταση. Επομένως, προκειμένου να επιχειρηθεί η κατ’ εξαίρεση μόνο και υπό ειδικούς όρους επιτρεπόμενη επέμβαση σε δασική έκταση που είχε κατά το παρελθόν κηρυχθεί αναδασωτέα, πρέπει προηγουμένως να έχει αρθεί κατά νόμιμο τρόπο η αναδάσωση. Άρση δε της αναδασώσεως, επιτρέπεται μόνον εφόσον αρμοδίως και αιτιολογημένως διαπιστωθεί ότι εκπληρώθηκε ο σκοπός της, δηλαδή επετεύχθη η αναδημιουργία της δασικής βλαστήσεως. Η αναδημιουργία αυτή θεωρείται ότι επιτυγχάνεται όταν αιτιολογημένα βεβαιώνεται ότι έχει επιτευχθεί στην επίδικη έκταση η αναδημιουργία μορφής βλάστησης με οικολογικά χαρακτηριστικά επαρκή για τον χαρακτηρισμό της ως δάσους ή δασικής εκτάσεως, χωρίς όμως, να απαιτείται η ενίοτε αδύνατη, πλήρης μορφολογική και οικολογική αποκατάσταση της εκτάσεως στο προ της καταστροφής επίπεδο.»

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!