Ναύπακτος: Πολίτες και μικροί μαθητές ανακυκλώνουν το μεταχειρισμένο λάδι

Μεταχειρισμένα λάδια με σκοπό την ανακύκλωση είχαν την ευκαιρία να παραδώσουν οι πολίτες σε μία πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου που υποστηρίζεται από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ. Παρόντες και μικροί μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου που τις προηγούμενες ημέρες συγκέντρωσαν ποσότητες λαδιών προς ανακύκλωση.

Η συλλογή των αποβλήτων βρώσιμων ελαίων είναι σήμερα επιβεβλημένη τόσο για την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών στο περιβάλλον όσο και για την σωστή αξιοποίησή τους, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Τα απόβλητα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους τόσο στο σύστημα αποχέτευσης φράζοντας τις σωληνώσεις στις οποίες σιγά-σιγά επικολλούνται, όσο και στους κάδους των απορριμμάτων, από όπου ρέουν προς τα πεζοδρόμια. Μέρος των μεταχειρισμένων μαγειρικών ελαίων γίνεται ακόμα ζωοτροφή, κάτι που απαγορεύεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την διασφάλιση της υγιεινής των ζώων και της διατροφικής αλυσίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14 χρόνια. Η σωστή χρήση και αξιοποίηση των λαδιών αυτών επιβάλλει τη μετατροπή τους σε προϊόντα σαπουνοποιίας, ενώ οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν την αξιοποίησή τους και για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

ΠΗΓΗ: lepanto-rtv.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!