να-σταματήσει-η-διάλυση-του-κέντρου-υγ-1050438
ΔΗΜΟΙ | 23.01.2023 | 22:45

Να σταματήσει η διάλυση του Κέντρου Υγείας του Νέου Κόσμου

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Θ.Πλεύρης διαλύουν τα νοσοκομεία και λέει ότι φταίει ο κόσμος που δεν πηγαίνει στα τοπικά κέντρα υγείας. Στην πραγματικότητα η πρωτοβάθμια υγεία έχει δεχτεί σκληρά πλήγματα εδώ και καιρό, είναι χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς μηχανήματα, όλο και περισσότερες εξετάσεις γίνονται σε ιδιώτες.

Το τελευταίο χτύπημα στο Κέντρο Υγείας του Νέου Κόσμου είναι η υποστελέχωση του ακτινολογικού που καταλήγει να λειτουργεί μόνο 5 ώρες και να έχει αυξηθεί ο χρόνος αναμονής, με αποτέλεσμα πάλι όλοι και περισσότεροι να πάνε στους ιδιώτες.

Μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη, και για όλα τα χρόνια λειτουργίας του ακτινολογικού, λειτουργούσανε με 2 βάρδιες 7πμ-2 μμκαι 2μμ-7μμ. Υπήρχαν πέντε τεχνολόγοι μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2021. Έκτοτε συνταξιοδοτήθηκαν διαδοχικά τέσσερεις κι έμεινε ένας. Υπάρχει κι άλλος ένας με προσωρινή απόσπαση από άλλη μονάδα, σύνολο δύο. Οι συνταξιοδοτηθέντες δεν αναπληρώθηκαν με αποτέλεσμα την κατάργηση της απογευματινής βάρδιας. Αυτή τη στιγμή το ακτινολογικό λειτουργεί 8πμ με 1μμ.

Οι εργαζόμενοι στείλανε αίτημα στον διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας. Δεν πήραν απάντηση, ούτε και από την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας, έχουν περάσει δυο μήνες.

Το Κέντρο αυτό εξυπηρετεί 300.000 κατοίκους του Νέου Κόσμου αλλά και από τις όμορες γειτονιές. Έχει ιατρεία που λειτουργούν απόγευμα, διαφόρων ειδικοτήτων, που δεν μπορούν να στείλουν για ακτινογραφίες άμεσα για να έχουν την πληροφορία που χρειάζονται οι γιατροί από τον ακτινολογικό έλεγχο.

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει επισταμένα από την επιστημονική υπεύθυνη να προβεί σε άμεσες ενέργειες στελέχωσης του τμήματος, χωρίς αποτέλεσμα. Χρειάζεται προσωπικό για να λειτουργεί το ακτινολογικό 7πμ με 7μμ, δηλαδή τις ώρες που είναι ανοιχτό το κέντρο υγείας, όπως γινόταν όλα τα χρόνια. Όλο αυτό, για την εξυπηρέτηση των φτωχών ανθρώπων της γειτονιάς πάνω απ όλα. Οι ανασφάλιστοι άλλωστε μπορούν να κάνουν εξετάσεις μόνο σε δημόσιες δομές, βάσει νόμου.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει τα νοσοκομεία να διαλύονται, τον κόσμο να πεθαίνει, ακόμα και παιδιά όπως το παιδί από τα Γρεβενά που πέθανε ψάχνοντας μια θέση σε ΜΕΘ, τα λεφτά πάνε για Ραφάλ και για τους επιχειρηματίες φίλους τους.

Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στην υγεία, που είναι το μόνο στήριγμα για τη δημόσια υγεία. Απαιτούμε να γίνουν προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι.