μηταράκης-στο-δσ-χίου-όπλο-αποτροπής-705171
ΔΗΜΟΙ | 22.11.2019 | 19:52

Μηταράκης στο ΔΣ Χίου: «Όπλο αποτροπής η νέα δομή των 5.000 ατόμων»

Εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, όπου συζητείται εκτάκτως το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός Βουλευτής Νότης Μηταράκης είπε ότι «ο λαός δεν εξέλεξε τη Ν.Δ. για να περιγράψει ένα πρόβλημα και να προτείνει ανεφάρμοστες λύσεις»….

«Η κυβέρνηση τραβάει μία κόκκινη γραμμή και τερματίζει τις εικόνες που έχουν καταγραφεί στο Χαλκειός. Αποτελεί δέσμευσή μας η αποσυμφόρηση της Χίου εντός 3μήνου και φυσικά δεσμευόμαστε για μη μόνιμη διαμονή μεταναστών και προσφύγων. Εντός 6μήνου η ΒΙ.ΑΛ. θα κλείσει και θα ανοίξει η νέα δομή στην περιοχή του Πιτυούς. Αυτή η δομή θα είναι όπλο αποτροπής απέναντι στις νέες ροές», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθεί η πρωτολογία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη:

«Κυρίες και Κύριοι,

Θεώρησα άμεση υποχρέωση μου να ζητήσω να παραστώ σήμερα στην Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου. Ζήτησα επίσης από τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Μάνο Λογοθέτη να με συνοδεύσει σήμερα.

Αντιλαμβάνομαι όπως όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Δεν μας εξέλεξαν για να περιγράφουμε προβλήματα, ούτε να προτείνουμε ανεφάρμοστες εναλλακτικές, έξω από τις δυνατότητες μας.

Και θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας, όλων των αιρετών αντιπροσώπων της Χίου, στο Δήμο, στην Περιφέρεια και τη Βουλή, να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι για το καλό του τόπου!

Πράγματι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο έχει βιώσει πολύ έντονα το νησί μας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κοντινής απόστασής του από τα τουρκικά παράλια. Θλιβερές εικόνες, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου, υπονομεύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και εν γένει την εικόνα της χώρας μας.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται, μετανάστες να στέκονται χαμένοι σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, με τους κατοίκους να έχουν ξεσηκωθεί για ακόμα μια φορά μπροστά σε αυτές τις εικόνες.

Πριν από λίγο καιρό, σε μια ανοιχτή συζήτηση στο Χαλκειός μίλησα με ανθρώπους που είδαν τα χωράφια τους ξαφνικά να γεμίζουν από σκηνές και από πρόχειρα καταλύματα. Ανθρώπους που φοβούνταν το βράδυ να κυκλοφορήσουν και που ανησυχούσαν για τα παιδιά τους και το μέλλον τους.

Η σημερινή κυβέρνηση τραβάει μια κόκκινη γραμμή στα μέχρι τώρα πεπραγμένα και προχωρά στην ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Επαναφέρει την ασφάλεια και την τάξη, στους Έλληνες πολίτες που έζησαν για τέσσερα ολόκληρα χρόνια τον πολιτικό τραγέλαφο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά είπε ο κ. Αντρέας Μιχαηλίδης εχθές ότι η πολιτική μας «συνιστά θεμελιώδη αλλαγή φιλοσοφίας διαχείρισης του προσφυγικού».

Το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού που ανακοινώσαμε, βασίζεται σε τέσσερις βραχίονες, όπως ακριβώς είπαμε προεκλογικά:

1.    Αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων

2.    Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

3.    Αύξηση στην επιστροφή μεταναστών

4.    Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

1.    Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην αποτροπή: Οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας εντατικοποιούνται:

•    Προωθείται η συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων υπό ενιαία διοίκηση

•    Η φύλαξη των νησιών θα ενισχυθεί συνολικά με 800 συνοριοφύλακες

•    Ενισχύεται ο ρόλος της Frontex

•  Τέλος, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες, για την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ)

2.    Άσυλο: Προχωρήσαμε στην τροποποίηση του νόμου για την αυστηροποίηση και επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα εκείνων που πράγματι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να τους παρέχεται άμεσα στη χώρα μας άσυλο.

Οι υπηρεσίες ασύλου ενισχύονται με 500 άτομα προσωπικό, προκειμένου να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος όσο και η προώθηση μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο που θα αντικαταστήσει την θλιβερά ανεπαρκή και άδικη για την Ελλάδα συμφωνία του Δουβλίνου, καθίσταται επιτακτική. Και αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

3.    Αυξημένες επιστροφές μεταναστών: Το νησί μας σύντομα θα δει πολύ σημαντική μείωση στον πληθυσμό των μεταναστών που φιλοξενούνται εδώ, καθώς δρομολογείται, εντός τριμήνου, η επιστροφή 20.000 μεταναστών συνολικά από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Υποσχεθήκαμε αποσυμφόρηση, το ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο ως πρώτο σημείο στην απόφαση της 2ας Οκτωβρίου 2019. Και το υλοποιούμε.

Με την αλλαγή της πολιτικής μας, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι σε όσους επιχειρούν να πληρώσουν τους διακινητές και να εισέλθουν παρανόμως στο έδαφός μας, πως θα χάσουν τα λεφτά τους και θα επιστρέψουν πάλι πίσω. Και αυτή θα είναι και η βασική μας επιτυχία.

Φυσικά, ο ισόποσος επιμερισμός των βαρών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, αποτελεί προϋπόθεση της δικαιοσύνης και της έμπρακτης αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού—προσφυγικού προβλήματος για όλα τα ΚΜ της ΕΕ και τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν μόνα τους το βάρος για ολόκληρη τη χώρα. Αυτό ήταν και παραμένει πάγια θέση και για το νησί μας.

Ζητήσατε κατάργηση του γεωγραφικού προσδιορισμού (3ο σημείο) και αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο ΕΕ-Τουρκίας. Κακώς το δέχθηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

4.    Κλείσιμο ΒΙΑΛ- ΠΡΟΚΕΚΑ:

Για το τέλος της εισήγησης μου άφησα το σημαντικότερο ζήτημα.

Έχω τονίσει ξανά και ξανά πως δεν θα πρέπει κανένα από τα ακριτικά μας νησιά, να φιλοξενεί μόνιμα μετανάστες και πρόσφυγες στο έδαφος του γι’ αυτό πάγια θέση μου αποτέλεσε το κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

Το ζήτησε ως δεύτερο σημείο το Δημοτικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίαση σας. Και το υλοποιούμε.

Μιας δομής αναποτελεσματικής, η οποία εκτός του ότι δεν διασφαλίζει τις προσήκουσες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που καταλήγουν εκεί, αποτελεί παράλληλα και μια «υγειονομική βόμβα», για την τοπική κοινωνία.

Μέχρι προσφάτως υπήρχαν εκείνες οι φωνές που έθεταν εν αμφιβόλω τη δέσμευσή μου πως η ΒΙΑΛ θα κλείσει.

Κυρίες και Κύριοι,

Έρχομαι σήμερα ενώπιόν σας και σας λέω πως η ΒΙΑΛ κλείνει!

Η κοινωνία του Χαλκειούς, θα αναπνεύσει ξανά!

Η ασφάλεια και η τάξη θα επανέλθει στην κοινωνία της Χίου!

Επιπλέον, μπαίνει τέλος στην άναρχη επέκταση των αυτοσχέδιων καταλυμάτων στα χωράφια και σε χώρους «δορυφορικά» της ΒΙΑΛ που είχαν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών αυτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε την θέση μου. Μάλιστα ήταν μια στρατηγική που είχε συμφωνηθεί, με παραλλαγές από την σημερινή αυτονόητα, με τους κ. κ. Μιχαηλίδη, Κάρμαντζη και Βουρνούς το 2017. Βάζοντας στην άκρη όποιες διαφορές συμφωνήσαμε τότε σε βασικές αρχές:

1.    Κλείσιμο ΒΙΑΛ

2.    Μεταφορά προς το 18, εκτός αστικού ιστού

3.    Δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ για λόγους αποτροπής και επιστροφών.

Τώρα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, θα έχει δημιουργηθεί η νέα κλειστή δομή, η οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πιτυούς και η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.).

Χωρητικότητας 5.000 θέσεων, ώστε να αποτελέσει πραγματική τροχοπέδη στις ροές. Θα αποτελέσει ισχυρό όπλο αποτροπής νέων παράνομων αφίξεων.

Έπειτα και από συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, μπορούμε να βεβαιώσουμε πως ο χρόνος παράλληλης λειτουργίας της ΒΙΑΛ και του νέου χώρου δεν θα υπερβαίνει τις 20 ημέρες δηλαδή ένα εύλογο διάστημα μετάβασης.

Δεν θα υπάρχει πλέον ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΟΜΗ μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και η τοπική κοινωνία δεν θα επωμίζεται πλέον το βάρος του προβλήματος. Το φαινόμενο πλέον, θα είναι περιορισμένο και ελεγχόμενο από τους εργαζόμενους στις νέες δομές.

Επιπλέον, η δράση των ΜΚΟ οριοθετείται από συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες, καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένα  κριτήρια, που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, οι τοπικές κοινωνίες της Χίου θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν μέσα από μια σειρά ανταποδοτικών μέτρων που προβλέπει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, πέρα από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που διατηρούνται μέχρι το τέλος του 2020.

Εισάγεται ο παράγοντας της εντοπιότητας στις προσλήψεις του προσωπικού.

Τελικός στόχος είναι η νέα δομή να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των φυλακών Χίου, οι οποίες αποτελούν ένα από τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία του νησιού. Μάλιστα, μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής και τους αρμόδιους, προκειμένου να εξετάσουμε συνολικά το σχέδιο υλοποίησης του πλάνου αυτού.

Επομένως η πόλη θα κερδίσει και τη ΒΙΑΛ η οποία θα παραδοθεί στη δημοτική αρχή μετά το κλείσιμό της, ενώ και οι παλιές φυλακές μετά από χρόνια θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Τέλος, η κυβέρνηση προέβλεψε και τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Το νησί μας σύντομα θα αλλάξει σελίδα και αυτό αποτελεί για εμένα πέρα από πολιτική δέσμευση και μια προσωπική ευθύνη. Μια ευθύνη που συνεχίζει να αποτελεί το υψηλότερο κίνητρο να συνεχίσω να δουλεύω για το καλό του τόπου.

Politischios.gr