μήνυμα-εδευα-στην-κυβέρνηση-δεν-είμα-1101014
ΔΗΜΟΙ | 01.12.2022 | 18:35

Μήνυμα ΕΔΕΥΑ στην κυβέρνηση: «Δεν είμαστε δεδομένες Ιφιγένειες – Μπορεί να γίνουμε και Κλυταιμνήστρες»

Τα μεγάλα προβλήματα, επιβίωσης -λόγω κυρίως του τεράστιου ενεργειακού κόστους- που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), όπως επίσης, και την ελάχιστη βοήθεια από το κράτος, τόνισαν σήμερα το μεσημέρι, σε Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ,  ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος από τον Σεπτέμβριο του 2021 που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από 20% τον Αύγουστο του 2021 σε 40% σήμερα, με αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμο, καθώς και στις επιδοτήσεις από την Πολιτεία οι οποίες είναι ανεπαρκείς.

Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, “η Πολιτεία όχι μόνο μας αγνοεί αλλά απουσιάζει και από τον διάλογο”, λέγοντας στη συνέχεια ότι, “η τιμολόγηση των ΔΕΥΑ είναι άδικη από το βάθος του χρόνου. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι φεύγουν τα αξιόλογα στελέχη μας σιγά σιγά, λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για το αντικείμενο σε νέα στελέχη, καθώς δεν αντικαθίστανται, αφού εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις”.

Το ενεργειακό κόστος είναι πέρα από κάθε αντοχή και η βοήθεια από το κράτος ελάχιστη

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, κ. Γιώργος Μαρινάκης, επισήμανε μεταξύ των άλλων: “Περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Το ενεργειακό κόστος είναι πέρα από κάθε αντοχή και η βοήθεια από το κράτος ελάχιστη. Πέραν από το βραχυπρόθεσμο μέρος της επιδότησης που είχαμε ήδη προτείνει από την πρώτη στιγμή της κρίσης, πολύ σημαντικό είναι να βρεθεί ο χώρος ώστε να αποκτήσουν οι ΔΕΥΑ ενεργειακή αυτονομία. Θέλουμε βοήθεια σε κάτι που δεν προκαλέσαμε εμείς. Ξέρουμε ότι το Δημόσιο πιέζεται, αλλά ας φτιάξουν για την αυτοδιοίκηση, ένα κοινωνικό τιμολόγιο. Το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει στα ύψη. Όσον αφορά στη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, τον Οκτώβριο του 2020, το κόστος ανερχόταν στα 250.000 ευρώ, τον ίδιο μήνα του 2021, τα 344.000 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 έφτασε το… 1.036.000 ευρώ! Το κράτος επιτέλους θα πρέπει να αγκαλιάσει την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να ξέρουν ότι, δεν είμαστε δεδομένες Ιφιγένειες. Μπορεί να γίνουμε και Κλυταιμνήστρες… Δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Καταγράφουμε ό,τι συμβαίνει”.

Να σταματήσουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος τόνισε τα εξής: “Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους, το οποίο στις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να μετακυλήσει στους πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ πρέπει να αποσαφηνιστεί και να γίνει γνωστή η δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι ΔΕΥΑ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και να σταματήσουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις, επειδή τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτον, να μην μας στηρίζουν όσο πρέπει, επειδή δεν γνωρίζουν καλά το τι προσφέρουμε, δεύτερον στα πλαίσια ενός συγκεντρωτικού κράτους να θέλουν τον απόλυτο έλεγχο και τρίτον, να υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις”, ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας στη συνέχεια:

“Όταν ζητήσαμε βοήθεια από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης μας είπε: “Αυξήστε την τιμή του νερού”! Τι έχει τελικά στο μυαλό της η κυβέρνηση; Όχι δεν θα το κάνουμε. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Είναι ανάγκη να αυξηθεί η επιδότηση στη μεγαβατώρα. Έφτασε τα 130 ευρώ αλλά το ποσό αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ανέβει στα 250 ευρώ”.  Να τονιστεί ότι σε ερώτηση του aftodioikisi.gr για το αν θα αντέξουν οι ΔΕΥΑ σε περίπτωση που τελικά δεν λάβουν την  χρηματοδότηση που χρειάζονται, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Το ζήτημα είναι, αν θα αντέξουν οι πάροχοι…”.

Εργασίες 32ης Τακτικής Συνέλευσης της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Αύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, ώρα έναρξης 9.30, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Ξενοδοχείο «Τιτάνια») η 32η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως τη Γενική Συνέλευση είναι: το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και η υποστελέχωση των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Μαρινάκης θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος, καθώς και στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δ.Ε.Υ.Α. για την «πράσινη» μετάβαση που όμως απαιτεί χρόνο, «χώρο» στο κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάλογη χρηματοδότηση. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Απόστολος Καλογιάννης θα αναφερθεί στις προοπτικές και το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. δίνοντας έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στη Γ.Σ. θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδης. Διαδικτυακό χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης. Επίσης, θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και η ηγεσία των Οργανισμών ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Ε.ΥΔ.ΑΠ. και Ε.Υ.Α.Θ.).